Tagit bort min leverfläck/födelsemärke

Ja idag hade jag äntligen tid på vårdcentralen igen för att ta bort min leverfläck på ryggen. Nu har jag vart där så många gånger att läkarn vet hela min historia. Han frågade hur det var med ryggen, om jag hade slutat med tabletterna eller behövde fler, samt drog i min tröja och visade sköterskan mitt ärr medans jag låg på mage. Haha han är verkligen intresserad av min skoliosoperation.
Hur som haver, det var ju inte därför jag var där idag. Vi bestämde sist att vi skulle ta bort två av mina leverfläckar som jag verkligen HATAR och som gör att jag inte vågar visa mig i varken linnen eller klänningar med öppen rygg. En på armen och en på ryggen. Han började med den på ryggen.
.
Jag har lite dålig känsel just vid det området efter operationen, eller ja till vänster ingen känsel och till höger känsel, så fläcken var precis där på gränsen där jag inte har någon känsel. Detta gjorde att jag knappt kände bedövningssprutorna. Däremot gjorde det ont på vissa fläckar där han skar. Vet inte varför men ja det gjorde det iallafall. Det äckligaste var när jag hörde hur han skar och klippte i huden, fy!
.
När den var borta hade vi inte mer tid kvar. Han sa att den andra fläcken inte var speciellt "kosmetiskt missprydande" så att den egentligen inte skulle behövas ta bort. Så, jag fick order om att fundera på det i tre veckor och om jag sedan fortfarande ville ta bort den så kunde han göra det, men han var ju inte så jätte positiv till det om man säger så. Jag har funderat på det hela mitt liv, så säker är jag allt! När jag var liten försökte jag rycka bort den med naglarna och med en sax tills det blödde massa.
.
Nu är den borta iallafall på ryggen och jag kommer att ha ett ärr som är mycket större än själva fläcken. Detta är dock något som inte oroar mig det minsta. Inget slår mitt ärr som går längs ryggraden om man säger så! Ska bli spännande att se hur det ser ut imorn när jag får ta bort plåstret!
.
Jag måste också säga att jag förr aldrig hade vågat göra detta. Jag har alltid vart livrädd för nålar och allt som har med det att göra. Efter min operation är jag inte alls så rädd längre. Jag tog inte ens med mig någon att hålla mig sällskap om jag skulle bli nervös, för någonstans inom mig visste jag att jag aldrig skulle bli det. Det har gått över för mig vilket jag är otroligt glad över.

Körkort!

Två månader senare än det var tänkt från början innan jag visste att operationen skulle komma emellan, har jag nu äntligen mitt körkort!!
Jag är så himla glad!


Scoliogauge

Jag har hittat en jätte häftig app till er som har iPhone eller iPad! Det är en skoliometer som används av sjuksköterskor och läkare med mera, fast i detta fall i mobilversion!
Jag har tyvärr inte testat den eftersom jag inte har ett konto kopplat till mobilen men annars skulle jag gärna gjort det.
Denna används alltså till att mäta hur många "grader" ens skolios är. Dock stämmer inte en skoliometer med en vanlig röntgen så jag vill bara få det sagt innan ni förlitar er helt på dessa! Man kan säga att en grad på scoliometer kan jämföras med 3-4 grader på en röntgen.

https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-1/2095064/images/2012/pic_204599540.jpg" class="image">


Väntar på en kallelse

Snart har det gått 2 månader sedan min operation. Rättare sagt den 3 juni. Jag fick hör att jag skulle få komma på återbesök efter 2-3 månader så snart borde det komma en kallelse eftersom man får kallelsen ca 3-5 veckor innan besöket!
.
Det ska bli kul att få komma tillbaka och få prata med läkaren på riktigt om hur allt gått! Jag fick ju bara träffa Rune när jag låg på rummet fullpumpad med morfin så om jag ska vara ärlig har jag inte så jättestarka minnen ifrån det. Det ska också bli kul att få se om allt är bra med ryggen (vilket jag tror) och att få kolla upp den där skruven (som jag tror att det är) som gör lite ont. Det är säkert helt normalt men skulle bara vilja kolla upp det iallafall.

Svar på frågor

Lanah om Teorin avklarad!:
Hejsan!
Hittade eran blogg idag när jag höll på och sökte med "sned skolios" på google.
Det är nämligen såhär att jag har fått höra av både sjukgymnast och skolsköterska att jag har en snedskolios men att den inte är så farlig och att det inte finns annat att göra än att bara leva med det och träna!
Men det stör mig mycket och jag är ofta trött och ibland kan jag ha ont i ryggen.
Min fråga just nu är följande:
Hur var era besvär?
Vem vände ni er till när ni hade dom besvären,läkare eller?
(Btw jag är 16år)
Väldigt tacksam för svar eftersom det inte finns någon annan som kan ge svar på mina frågor :( ... :love:

Sv: Hej där!
Jag tycker att du ska vända dig till en ortopedläkare som är specialiserad inom skolios, dessa finns på "storsjukhusen" överallt i sverige så dit ska du vända dig! Där kommer du att få röntgas och få graderna konstaterade. Skolsköterskor och sjukgymnaster brukar inte ha så stor kunskap om skolios som krävs för att de ska kunna ge rätt information. Så som sagt, vänd dig till en ortopedläkare på en skoliosmottagning! :)
Mina besvär var att jag hade väldigt ont i ryggen vid höger skulderblad samt blev väldigt trött i ryggen snabbt.
Med tanke på att du är 16 år kommer du nog inte att få en korsett eftersom du antagligen redan är färdigväxt eller inte har så långt kvar att växa! Om din skolios därför inte uppnår ca 40-50 grader finns det tyvärr inte så mycket att göra förutom att träna och hålla ryggen stark, men jag tycker du ska prata med en riktig läkare om dina problem! :) Det värsta man kan göra är att vända sig till vårdcentralen eller skolläkare då dessa bara har en ytterst liten kompetens inom detta område:)
Jag hoppas allt löser sig för dig! kram <3
.

Tina om Mörbultad:
Hej Julia!
Jag undrar om du har prövat på att cykla ännu? Funderar om jag ska våga låta dottern - som blev opererad samma dag som dej - pröva på...
Härligt att läsa att du åxå känner dej i form!!! Ni är så duktiga tjejer :-)

Svar: Hej Tina!
Jag har ännu inte testat att cykla men jag känner själv att det nog skulle funka fint! Hade jag haft en cykel hade jag redan vart ute och cyklat för jag känner mig väldigt bra nu! :) Så jag tror inte att det skulle vara någon fara för din dotter att få cykla lite, så länge det känns bra för henne!
Vad roligt att vi blev opererade samma dag! 
Tack så mycket!
kram :)


Mörbultad

Inatt sov jag för första gången sedan operationen utan mitt glidlakan. Detta berodde på att jag åkte till min pappa och inte hade plats för det i väskan.
Det gick helt okej att sova utan, men jag kände mig mer mörbultad imorse när jag vakna än vad jag gjort på länge. Jag hoppas på att jag kan skippa mitt glidlakan även när jag kommer hem, det är nog på tiden nu haha. Det har nog bara gjort mig bekväm men det är inte längre något nödvändigt! Snart har det gått två månader, helt sjukt! Jag måste säga att jag känner mig nästan fullt återställt. Helt blir man nog aldrig, men nästan duger bra för mig!

Teorin avklarad!

Gjorde mitt teoriprov idag! Detta skulle jag egentligen haft den 2 april, dagen innan min operation. Nu blev det ju inte så men äntligen är det gjort!
.
Började plugga igårkväll och var bombsäker på att inte klara det! När jag fick se att det var godkänt blev jag överlycklig! Nu är det bara uppkörningen kvar.
.
Fick 57/65, 52 är godkänt. Ganska nöjd ändå med tanke på att jag inte pluggat så mycket som jag borde!

 


Fråga från 96:an

96:an om Vandring:
Går du på Ale?? :-)

Svar:

Ja det gör jag haha! ;) Ska du börja där? :)

Uppdatering OM OSS

Ni som följt bloggen ett tag vet ju redan allt det här, men den här videon har jag knåpat ihop för nya läsare som är intresserade att veta lite om oss.
Enjoy!

Vandring

Ja idag var den omtalade vandringen i skogen. Klassen startade vandringen medans jag och en tjej i klassen som också är smått handikappad för tillfället, åkte bil med vår gympalärare till första stoppet. Där fick vi vandra med våra tunga ryggsäckar ca 1 km där vi stannade och väntade in resten av klassen. Där lagade vi mat i små kök eller vad man ska säga. Vi åkte sedan bil vidare till nästa ställe medans klassen vandrade och vi fick gå över träsk och allt möjligt för att komma dit. Fötterna plaskade och ryggen värkte när vi efter ca 20 minuters vandring kom fram till platsen där resten av klassen skulle spendera sin natt. Efter 1 timma där, kl 21:30 åkte jag och min vän hem eftersom ingen av oss klarar av att sova i en trähydda på några brädor haha. Där är alltså resten av klassen kvar medans jag ligger hemma med glidlakan och en skön säng.
Måste säga att det är otroligt tråkigt att inte kunna stanna med resten av klassen, man missar väldigt mycket kul och jag vet att klassen binder samman bättre vid sånna här grejer...

Men, man kan inte få allt här i världen tyvärr!
Såhär snygga var mina klasskompisar innan vandringens start! Taggade till tusen!


Dålig uppdatering

Uppdateringen var ju inte den bästa igår men har haft väldigt mycket att göra i helgen.

Tänkte iallafall berätta att jag var på Liseberg i lördags. Dock var jag duktig nog och åkte ingenting. För en gång skull var jag den där personen som stog och höll väskorna. Konstig känsla haha. Ville åka atmosfear igen eftersom jag älskade den förra året men mitt huvud har insett att jag måste ta det lugnt. 6-9 månader är det som gäller för Liseberg!


Sandras bok är släppt!

Kommer ni ihåg boken om skolios som Sandra har jobbat med under året? Nu är den äntligen släppt!
Ni kan ladda ner den HÄR
Grymt jobbat Sandra! Nu ska jag börja läsa!
.
Update: Fick en kommentar om att det var svårt att ladda ner. Glömde att beskriva hur man gjorde haha! Klicka på länken, tryck på den blå knappen Download now  och registrera dig på sidan. Därefter kommer det upp en klocka som räknar ner och när den är på noll kommer det upp en text där det står Download file now. Sen är det klart :D

NOOOOO

Någon mer har sökt på avd 16 jag dööööör jag vill ha den :((((((

Dragkedja som tatuering

Frida om Funderar på en tatuering:
Tänkte också tatuera mig om två-tre år Mitt ärr är över hela ryggen men tänkte att längst uppe skulle vara som man drar upp en dragkedja fast den ska vara helt öppen. tror du det hade varit snyggt? :)

Svar:

Det låter jättehäftigt! :) Coolt med lite annorlunda tatueringar !

Min skoliosoperation- Dagen innan, del 2/2

Jag och Emma blev avsläppta i Sahlgrenskas parkeringshus av min syster som nyligen fått körkort, samt min närmsta vän. I bilen hade vi på hög musik och jag fick ett kort från min vän som var från hennes familj. Jag blev rörd av att så många tycktes bry sig om mig. Där i bilen hade jag fortfarande inte förstått vad jag skulle ge mig in på. med min stora väska som vägde ton samt Emmas skolväska med kläder osv som hon skulle ha med sig till skolan dagen efter vandrade vi ner mot entrén. Vi lyckades bära väskorna tillsammans in till Sahlgrenska och sedan började jakten på avdelning 16.

Jag hade inte vart där på två år och jag mindes inte riktigt vilken hiss det var man skulle ta.

Vi lyckades i alla fall hitta en pytteliten hiss som vi knappt kom in i, och sedan började färden upp mot avdelning 16.

 

När vi steg ur hissen visste jag inte riktigt vart vi var. Jag kände inte igen mig eftersom vi var på en annan sida än sist. Vi lyckades i alla fall komma in och få tag i en sköterska som vi frågade efter rum osv. Hon pekade bara neråt i korridoren och sa,

- Rum två där nere! Gå ni dit så länge så kommer jag snart.

Emma sprang iväg först och ville kolla om det var ett enkelrum. På ett dramatiskt vis kikade hon in genom en liten springa i dörren innan hon slängde upp den och ropade att det var ett enkelrum, När jag kom in blev jag chockad. Rummet var superlitet och i kvällsljuset såg det ytterst tråkigt ut. Grått och trist, som att det inte hade någon karaktär. Två sängar stod placerade med huvudändan mot väggen med ett sängbord bredvid den ena sängen. I hörnet bredvid sängen som jag förstod var min, stod ett skåp som man kunde låsa in sina grejer i. Bredvid den andra sängen satt ett stort fönster där vi kunde se hur solen började gå ner över guldhedens bostadsområde. En stor tv hängde högt på väggen framför sängarna och under den en tavla med ett motiv av natur. Det var den tråkigaste tavlan jag någonsin sett och den såg bara missplacerad ut under den gigantiska tv:n. I vänstra hörnet låg badrummet. När vi tittade in såg vi att det var ungefär lika stort som själva rummet. Från badrummet vette ett stort fönster ut över Göteborgs gator. Under fönstret kunde man se andra byggnader som tillhörde Sahlgrenska där folk satt vid sina datorer.

 

Vi valde sängar och jag tyckte att sängen intill det stora fönstret såg jätteskön ut. Pix pax för den tyckte jag. Sen kom vi på att nej, den som ska opereras ska nog ligga närmst dörren. Vi packade upp lite grejer, filmade och tog kort. Allt ville jag ha bild på eftersom jag ville minnas allt efteråt. Efter en kvart var det inte lika nytt och spännande längre. Vi hade utforskat varenda vrå och skåp. Tiden gick och efter en timma inne på rummet började vi bli lite fundersamma.

När en undersköterska äntligen kom in blev vi lättade. Dock försvann den känslan när hon bara frågade vad vi ville ha att äta och sedan kom och lämnade det.

Där satt vi utan någon som helst information. När vi hade ätit klart gick vi ut och frågade en sköterska om det var okej att vi gick ner till pressbyrån innan de stängde. Det var det så vi tog på oss skorna och traskade ner till källarvåningen där personalen på pressbyrån precis höll på att stänga. Jag köpte ett mobilt bredband för att kunna använda min dator under veckan jag skulle ligga inne på sjukhuset. Hör och häpna, detta lilla bredband kostade hela 400 kr för en vecka. Där blev inte min plånbok glad. Dock beslutade jag mig för ganska snabbt att det var värt det då jag kände mig själv. Utan datorn skulle jag ha otroligt tråkigt och jag skulle inte kunna blogga eller meddela alla läsare på bloggen på något sätt hur allt gick för mig.

 

Uppe på avdelningen igen fick jag tag på en manlig undersköterska som hette Torbjörn, det visste jag inte då men han skulle bli min favorit. Honom kunde jag be om lite information. Det visade sig att de hade glömt av att vi hade kommit och sjuksköterskan som ansvarade för mig visste inte ens att jag hade kommit. När hon äntligen kom in till oss efter totalt två timmar inne på rummet var hon ledsen och ursäktade sig. Hon var mycket trevlig och besvarade på alla våra frågor samt gav mig en larmklocka och duschartiklar. Hennes namn var Sara. Det var dags för min sista dusch med Descutan och då började det kännas verkligt att jag skulle opereras. Efter duschen fick jag på mig ett par väldigt stora trosor samt en genomskinlig vit skjorta. Jag valde att byta ut skjortan mot en egen sovtröja jag hade med mig hemifrån. Det gick bra att ha den under natten och sedan byta igen på morgonen innan operationen, sa personalen.

 

Senare gick alla av sitt pass och istället kom nattpersonalen och presenterade sig. De hängde också upp en skylt där det stog ”Svält” och en ledsen gul smiley. Det betydde att jag inte fick äta något efter klockan 12 så min sista chans att äta hade passerat. Vi valde att kolla på en halv film, Bombay dreams. Sen var vi alldeles för trötta och vi somnade strax efter klockan 12.Looking good

Så här ser mina val ut inför praktiken.  Som ni ser är jag den enda sökande på avdelning 16 och på alla andra är det minst tre sökande. Det måste ju innebära att jag har större chans att få avdelning 16 eller hur?
Jag hoppas hoppas hoppas.
.
När jag pratade med min lärare förklarade jag att jag gärna ville ha den platsen. Hon frågade då vad som var så speciellt med den och jag sa att det var där jag låg inne efter operationen och med korsetten och allt sånt. Hon sa då till mig att det är väl roligare att välja någon annan avdelning för där har jag ju redan vart och vet deras rutiner.
Där har hon faktiskt helt fel.
Jag låg inne som patient. Jag var hög på morfin och hade ont. Jag vet inte hur det går till där förutom dom små grejerna jag kommer ihåg så som rond osv. På avdelningen finns det massa patienter och jag var en av två med skolios. Det finns så mycket mer att utforska förutom dem med skolios. Det är all möjlig ortopedi och ryggoperationer. Det kommer också in akuta ortopediska skador tex om någon brutit ett ben eller liknande.
Men, självklart skulle jag tycka att det var kul att upptäcka något annat också. Att få se hur det är på de andra avdelningarna.
Jag vet inte hur jag ska förklara, Jag vill ha avd 16 eftersom jag vet att personalen är grym och att jag kommer att få hjälpa människor som gått igenom samma sak som jag med sin skolios, både korsett och operation. Dock tycker jag kanske inte att det är riktigt lika kul med alla de andra sjukdomarna på avdelningen, det är trots allt övervägande gamla på avdelningen. Jag har absolut inget emot det men jag har redan arbetat så mycket med gamla.
Det som skulle vara kul på de andra avdelningarna är att jag skulle få upp ögonen för något nytt som jag kanske aldrig funderat över innan. Jag är också intresserad av akutsjukvård så det skulle vara kul att se och även onkologi. Jag tycker att alla mina val låter intressanta men samtidigt hoppas jag ju lite extra på avdelning 16 haha. Dessutom vet dom på 16 vad jag gått igenom och vet att jag inte får göra allt tungt arbete som jag annars räknas göra på andra avdelningar. Egentligen ville dom att jag skulle vänta 9 månader med praktik men det funkar ju inte riktigt så. Jag får helt enkelt avstå från lyft mm.
Som en översättning till bilden ovan har jag alltså sökt:
  • Avd 16, ortopedi (skelett, rygg osv)
  • Avd 3, onkoligi (cancer)
  • Avd 10/23, Neurokirurgi (hjärna,ryggmärg och skallskador)
  • Avd 33, kirurgavdelning (Bröstcancer och malignt melanom)
  • Avd 91, Medicinsk akutvårdsavdelning (bröstsmärtor, hjärtproblem osv)

Blog awards

Johanna ♡ om Funderar på en tatuering:
Hej hej Julia! :) 
Det är dags för Blog Awards 2012 och jag har nominerat er blogg i kategorin "Årets blogginspiratör"!
Jag tycker verkligen att er blogg förtjänar ett pris och det kan också leda till att det kommer mer läsare! Så tipsa gärna i ett inlägg att andra kan nominera! :) 

http://www.veckorevyn.com/Blog-Awards/Dags-att-nominera-till-Blog-Awards-2012
.
Tack så mycket johanna! Det är väldigt gulligt av dig och jag talar nog för oss båda när jag säger att det värmer något enormt! :)
Jag blir alltid lika glad när någon uppskattar det jag gör så tack ännu än gång till ALLA läsare som är så underbart fina<3
.
Vill ni nominera oss är ni väldigt välkomna att göra det hihi:)

Ett kort inlägg

Har haft jätte ont i ryggen hela dagen idag. Jag antar att det beror på att jag bara tar en tablett innan jag ska sova istället för ca 3 per dag. Dessutom gjorde jag som jag brukar göra när det regnar. Springer.
När jag kom hem var det dags att städa mitt rum samt damsuga. Krök under sängen och allt herre min gud.

Funderar på en tatuering

Har länge gått och funderat på en tatuering. Jag har velat ha en länge och jag vill ha en text som representerar min skolioshistoria eller operation. Har nu hittat massa texter om ärr och styrka som jag tänkte dela med mig av här. De fetmarkerade är de jag funderar lite extra på, dock tycker jag om alla och har väldigt svårt att bestämma mig.

Självklart kommer jag inte att göra en tatuering föräns jag är hundra på vad jag vill ha, men så länge tänker jag lägga upp "citaten" här så får ni gärna göra ett litet utlåtande om ni vill! :)


Scars remind us of where we´ve been, not where we´re going

We all have scars, we all have stories

Whatever doesn´t kill you is gonna leave a scar

Scars are souvenirs you never lose

A scar means I survived

Our scars remind us that the past is real.

Tough times never last, but tough people do

Turn your scars into stars.

Every scar i have makes me who i am

Every winner has a scar

Every scar has a story

Scars are there to remind us

Scars are the roadmap to the soul

Scars are tattoos with better stories

Scars are just a gentle reminder that now are better days

A scar does not form on the dying

A scar simply means you where stronger than whatever tried to hurt you

A scar means the hurt is over

Every scar tells a story

Show your scars, thats who you are

Wear your scars with pride

Scars are stories, history written on the body

You never know how strong you are until being strong is the only choice you have

Every scar has a story to tell

Your scars tells a story all their own

 

 


Vart på vårdcentralen igen

Denna gången hade jag dock ett besök bokat för att jag skulle se om jag kunde få ta bort mina leverfläckar. Läkaren kände igen mig när han kom in på rummet och började genast att prata om hur det gick med tabletterna osv så då fick jag möjlighet att berätta om hur jag mådde inatt och delvis även idag. Han sa att detta nog berodde på tabletterna och att det var lurigt det där.
.
För att jag ska kunna sova på natten skrev han ut nya tabletter så att jag får chansen att trappa ner på tabletterna och inte bara sluta rakt av. När han kollade på min leverfläck på ryggen klämde han lite på den och sedan ville han kolla på ärret istället. Han är väldigt fascinerad över det och det yttryckte han också genom att be mig dra upp tröjan så att han kunde få kolla på hela osv. Jag tror inte att det är något han får se så ofta i lilla torslanda. Efter det förklarade han väldigt noga att man får ärr av att skära bort leverfläckar, större än vad man tror. Jag fick tala om att ett ärr ärr mitt minsta problem, det har jag redan ett stort så ett litet ska inte göra någon skillnad ;)
.
Jag ska nu ta en tablett varje kväll istället så att jag kan sova, och sedan börja ta varannan kväll osv så att kroppen vänjer sig av vid dom. Jag har fortfarande ont i ryggen också så det känns bra att kunna ta en tablett på kvällen om det behövs. Just nu har jag ont vid ryggraden mot höger skulderblad och det strålar utåt.
.
Dock är det inte alls så ofta jag har jätte ont i ryggen längre. Imorn har det gått 6 veckor och då ska alla mjukdelar vara läkta. Det enda som fattas nu är att jag slipper äta mediciner!
5 veckor och 6 dagar post op

Abstinens

Började under kvällen känna hur det kröp i hela kroppen och speciellt i magen. Jag hade liksom svårt att ligga still. Vaknade nu klockan ett av att det kryper så grymt mycket och jag ligger och vrider och vänder på mig hela tiden och mår allmänt kasst.
Tog min sista tradolan igår, värktabletten jag fick utskriven på vårdcentralen för ett tag sedan. denna var beroendeframkallande och jag börjar nu fundera på om det kan vara det som jag känner av.
Panik jag vill sova...


En härlig dag!

Vi har shoppat, prata fikat och haft en grym dag! Det är så himla kul när vi båda har gått igenom samma sak och kan jämföra och diskutera upplevelser angående skolios och operation.
.
För alla er som har skolios. Ta kontakt med någon med skolios, prata och lär känna varandra! Det är guld värt att lära känna människor som går igenom samma sak som du. Jag har träffat underbara vänner på detta vis!
Påpälsad som vanligt hehe.
.
Tack kristin för en fin dag <3

Fika i Alingsås


Påväg till Kristin!

Nu sitter jag på tåget på väg mot Alingsås där jag ska träffa Kristin som var en av 4 skoliostjejer som hälsade på mig på sjukhuset. Detta ska bli mycket kul!
Det lär bli lite mer uppdatering om detta ikväll!


Min skoliosoperation- Dagen innan, Del 1/2

Jag har bestämt mig för att skriva ner min skoliosoperation uppdelat i dagar. Eftersom "Dagen innan" blev så lång så får ni första delen nu och andra någon annan dag. Sedan kommer jag succesivt att lägga upp dag för dag vad som hände på sjukhuset.

Det var sista dagen i skolan för mig och jag var jätte uppspelt. Kvällen innan och samma morgon hade jag duschat med Descutan som skulle göra min kropp fri från bakterier. Mitt hår såg ut som svinto och min hy var jätte torr. Ändå var jag på något sätt glad över att komma till skolan,trots att jag varken fick ha smink eller parfym.

I skolan möttes jag av alla mina vänner i klassrummet. Det var Engelska som stod på schemat men jag kunde inte koncentrera mig alls. Vi satt mest och pratade om min operation och om mina känslor. Min mobil ringde och displayen visade att det var min mamma. Jag satt och skrattade med mina vänner och svarade glatt. Inte någonstans var jag beredd på vad hon skulle säga när jag svarade.
-Ja hej, dom har ringt från operation. Operationen är inställd.

Allt rasade för mig och jag ville inte förstå det. Jag ville inte förstå att dagen jag väntat på i över 7 månader var inställd. Mina vänner började förstå att något inte stod rätt till när jag bara satt tyst i telefonen.
Efter att mamma fått upprepa sig ett antal gånger och beklagat sig över hur tråkigt det var stängde jag bara av samtalet och stirrade rakt ut i luften. Mina vänner satt runt det fyrkantiga bordet och jag var plötsligt mittpunkten. Jag brast i gråt sekunden där efter och jag hamnade i ett konstigt tillstånd där jag bara stirrade ut i luften och grät. Allt inom mig var tomt. Tomt och ledsamt. Mina vänner började nu ana att något absolut inte stod rätt till och frågade vad som hänt.

-Operationen är inställd, var det enda jag kunde få ur mig innan jag började storgråta på riktigt.

 
Jag begravde mig i mina händer hängandes över bordet med tårarna flödandes. Mina vänner som suttit utspridda runt bordet var plötsligt runt mig och kramade mig, klappade mig på ryggen och talade om hur ledsna de var. Alla var nog lika chockade som mig, men ingen förutom jag kunde förstå känslan av att ha väntat och längtat på något varje dag sedan 7 månader tillbaka. Egentligen var det mer än 7 månader, i mitt huvud hade jag väntat på denna operationen sedan jag blev av med min korsett.

 
På något vis lyckades vi alla komma ut ur klassrummet och jag blev satt i en soffa med alla runt omkring mig som tröstade när jag grät. Min mobil ringde om och om igen och jag såg att det var mamma, men jag orkade inte svara. Min kompis tog telefonen ur min hand och pratade med henne. Jag viftade med händerna och protesterade när hon ville prata med mig.
Nej det var inget jag orkade då, jag ville vara ifred. Genom min vän fick jag reda på att ett akutfall hade kommit in som behövde opereras. Han behövde därför min plats på intensivvårdsavdelningen där jag skulle ligga det första dygnet efter operationen.
Jag hade blivit varnad om att detta kunde hända innan, men jag trodde aldrig för mitt liv att det skulle hända just mig. Jag kan inte säga att jag var arg, operationen var bara framflyttad en vecka, men det var känslan av att ha väntat på något så länge som sedan inte blev av som gjorde mig ledsen.

 Senare under dagen hade jag accepterat situationen. Jag var fortfarande ledsen men jag höll känslorna inombords. Jag visste att jag skulle få min operation veckan därpå trots allt och det tröstade mig lite i alla fall.
Efter lunch var jag tvungen att åka in till Sahlgrenska eftersom jag hade en röntgentid. Jag tog med en vän från klassen för att slippa åka ensam. Det var med sorg i hjärtat jag klev in på sjukhuset som jag egentligen skulle skrivits in på samma kväll. Efter min röntgen frågade röntgensköterskan om jag skulle opereras. Jag förklarade då situationen att jag egentligen skulle opererats dagen därpå men att den blev inställd. Det var med mycket möda som jag höll inne tårarna när jag förklarade situationen.. Varje gång jag pratade om det kom alla känslor tillbaka. På bussen hem kunde jag tänka över hela situationen utan att vara lika ledsen som på morgonen när jag fick beskedet. Jag hade accepterat det på riktigt nu och såg fram emot bio under kvällen. När mamma ringde på mobilen visste jag att hon bara skulle beklaga sig ännu en gång om hur ledsen hon var. Men, där hade jag fel!

-Läkaren ringde här igen, dom har flyttat på killen och kan operera dig imorgon som det var sagt från början. Du ska vara inlagd om två timmar.

Den glädjen går inte att beskriva. Det var något som jag inte ens vågat drömma om. Jag slängde på luren och ringde upp min vän Emma som egentligen skulle sovit med mig på sjukhuset. Hon hade lektion och satt på högtalaren. Jag skrek vartannat skrattade fram att jag hade fått min operationstid trots allt. Flera i klassen hörde och alla var glada för min skull. Jag sprang hem och packade ihop det sista i väskan som redan stod färdigpackad på golvet.

Nu började äventyret.


Ny design!

Om ni inte kan se den, Klicka på F5 för att uppdatera!
.
Designen är gjord av fina Ida som bloggar på http://adaras.se
Kika gärna in och läs mer om henne!
.
Jag kan inte mer ord beskriva hur glad jag blev när jag fick se den. Den var så himla fin och jag älskar att man numera hittar våra kategorier och länkar längst upp istället för långt nere i menyn!
Vad tycker ni? Visst är den grymt fin? Ida har gjort ett superjobb!
Tack snälla Ida!

Brandstationen

Idag var klassen på brandstationen för att gå igenom lite brandsäkerhet osv. I slutet skulle vi släcka en brinnande grej och en docka. Jag avstod från att släcka dockan eftersom jag inte kunde slänga mig på marken och släcka en docka med filt. Där emot var jag tvungen att släcka den andra branden med skumsläckare annars skulle jag behöva göra det i höst - nejtack.
.
Eftersom släckaren vägde så mycket fick min kompis bära den ut till elden och tillbaka medans jag sprutade. Bra teamwork kallar jag det!
.
Såhär såg det ut när sötsara skulle släcka !

 


Svar på fråga

Frida om Jag måste lägga band på mig tror jag:
Hej! :)
Blev opererad den 5april och jag har inte ätit några värk tableter på två och en halv vecka, jag går normalt i skolan fast inte på gympan. Jag springer, hoppar och cyklar även om dom sa att dom rekomenderade att börja med sånt efter 2 månader. Tror du något farligt kan hända om man börjar med dom sakerna så tidigt?
.
Svar:
.
Vad skönt att du mår så bra! :) Jag vet faktiskt inte vad som kan hända men jag antar att dom sätter en gräns pga att det ska läka som det ska. Jag har lika svårt som dig att vänta, för när man känner sig frisk så tänker man inte att man ska sitta stilla. Det är lite knepigt det där!
Är det någon som vet vad som skulle kunna hända om man inte följer läkarnas ordinationer?

Praktikplats

Just nu är det dags för oss i klassen att söka praktikplats. Praktiken kommer att starta redan första veckan i skolan så därför ska platserna vara klara redan nu innan sommaren. Nu när vi börjar i trean är det äntligen dags för praktik på sjukhus, och som jag har längtat!
Jag har hela tiden vart säker på att jag vill göra min praktik på akuten men efter min operation har jag inte velat något annat än  att ha min praktik på avd 16 där jag spenderade 12 dagar. Det hade vart underbart!
.
Vi ska söka genom en hemsida som heter praktikplatsen.se där olika platser finns att söka på sjukhusen i kommunen. Jag har hållt alla tummar och tår för att avdelning 16 ska finnas med bland platserna och när jag kollade igår såg jag till min glädje att JAAA man kan söka på avdelning 16! Jag vet att ingen annan i min klass kommer att söka denna platsen för det finns över 60 platser.
Det enda problemet är att man MÅSTE välja 5 platser som man vill vara på, sen lottas en av dem ut och vad vi vet nu går det inte att välja tex förstahandsval osv. Detta gör att jag bara har 20% chans att hamna på avdelning 16 som är den enda av platserna som jag VERKLIGEN vill ha.
.
Det hade vart underbart att få praktisera där i 4 veckor. Att få vårda och ta hand om människor som gått igenom samma sak som jag, både med korsett och operation. Jag kan ärligt talat inte tänka mig någon bättre praktikplats det skulle vara min dröm! Att få träffa alla underbara människor som jobbar där också hade ju inte vart helt fel.
(Torbjörn och Anita wiho).
.
Nu håller jag tummarna för att det första man väljer ska vara ens förstahandsval för isåfall vet jag att platsen blir min då ingen annan söker den platsen. (Tro mig, i andras ögon kan den avdelningen verka tråkig).
.
Nu får ni hålla tummarna med mig!

Jag måste lägga band på mig tror jag

Jag får nog för mig att allt är som vanligt. Att doktorernas ordinationer inte är något jag behöver följa.. För jag mår ju bra, visst gör jag?
.
Var idag med och spelade lite basket med mina kompisar (notera, 21an) samt spelade andra bollspel där jag fick springa och kasta bollen osv. Jag trodde nog att jag mådde bättre än vad jag gjorde för nu kan jag knappt röra min högra arm utan att det känns som att en skruv i höjd med skulderbladet typ skaver sönder, eller rättare sagt skruv och stag.
Jag måste lägga band på mig själv och avstå från aktiviterer trots att jag känner mig okej. Efteråt vet jag att jag inte kommer att må lika okej och hur kul är det att gå runt och känna en skruv som gräver inifrån. Inte alls faktiskt.
.
Imorn har jag en rolig nyhet att uppdatera er om. Eller ja, rolig för mig iallafall!

Jag kommer aldrig skämmas över mitt ärr!

 
Detta kommer aldrig att få påverka mitt klädval och jag är stolt över det!
.
5 veckor post op

Måndag


Vilken kväll!

Jag tycker att det gick riktigt bra med ryggen trots allt ändå. Försökte att dansa lite lugnare men ibland glömmer man av sig.
Det var ju inte direkt så att jag ville skrika i killarnas öron att akta min rygg men som sagt jag klarade mig fint iallafall. Fick gå väldigt mycket dock. Först från det ena stället till det andra tills vi hittade ett vi ville vara på och sen där ifrån till bussen. När jag skulle byta buss mitt i natten missade jag den självklart och fick gå hem. Visserligen var det inte en så väldans lång sträcka men för mig med ond rygg efter en hel kväll med dans var det inte kul att behöva gå i 20 minuter hem.

Vaknade upp med värk i ryggen imorse och trots att jag tagit tabletter har jag ont. Men, det var det helt klart värt!


Krogen

Det blir krogen ikväll istället. Har laddat upp med tabletter och bekväma skor, allt för att det ska bli så bekvämt som möjligt för ryggen.
Nu kör vi!


Hur mycket jag kan böja mig åt sidan nu

.
Kvällen innan operationen.
.
.
En månad efter operationen
.
Jag kan nu böja mig mer åt höger än vänster. Förut var det tvärt om. Det är konstigt det där hur en liten och en stor krök kan påverka allt.

Angående gympan

Anonym om Skolsköterskan:
Har du inte fått ett intyg från din läkare att du inte ska behöva vara med på idrotten? Eftersom man tex inte ska hålla på med kontaktsporter de första halvåret är det ju väldigt viktigt att läraren fattar det. Om du har ett sånt intyg förstår jag inte vad de tjafsar om. Det står ju klart och tydligt vad man inte kan eller bör göra. Det är ju ingen liten operation du gjort liksom :)
Svar:
Jo det stämmer bra att jag fått ett sådant intyg. Min gympalärare är dock sådan att han tycker att om man brutit ett ben kan man göra grejer med armarna osv. Jag har förklarat för honom att jag inte ska vara med på gympan alls även om det bara är en lätt grej. Sedan i vintras har han bestämt att klassen ska ut och vandra i skogen. Vandringen kommer att ta 3-4 timmar och när vi är framme kommer vi att få bygga ett vindskydd, laga mat och sedan få sova under detta vindskyddet. Redan innan operationen sa jag till honom att det där kan jag absolut inte följa med på. Då mena han på att promenad får jag ju gå på det står ju på pappret och att mina kompisar skulle bära min packning.
Sedan jag kom tillbaka har jag inte haft chansen att prata med honom utan har bara hunnit svara på frågan om hur jag mår. Jag hoppas att han efter det intyget fattar att jag inte får lov att följa med.
Jag kan bara skratta åt hur det skulle se ut om jag skulle sova på marken i skogen. Just nu har jag en förhöjd säng, 3 kuddar och ett glidlakan. Det är liite skillnad! :)

Nationella prov och utgång

Idag har jag haft nationella i Engelska B. Det var skrivdelen och den höll på i hundra minuter. Jag var lite nervös för hur jag skulle klara av att sitta på en stol och skriva så länge med tanke på att jag blir väldigt trött i ryggen snabbt när jag sitter på hårda stolar. Dock gick det ganska bra men jag fick ta en tablett för att orka med. När jag var klar var det egentligen 20 minuter kvar tills jag fick gå ut men eftersom jag hade så ont i ryggen fick jag lov att gå iallafall haha!
.
Nu ska jag sova en stund och ikväll blir det utgång! Har bara hunnit vara ute på krogen en gång sedan jag fyllde 18 och det var på ett mindre ställe så idag blir det the real deal! Jag hoppas att ryggen ska hålla hela kvällen och att ingen full jävel dansar in i mig. Haha nä skämt åsido, Jag ska ta det väldigt lugnt och känner jag att det inte funkar tar jag första bästa buss hem.
.
För övrigt kan jag ibland glömma bort att jag opererats. Jag känner självklart av ryggen varje steg jag tar men det har jag liksom blivit van med och eftersom jag inte har ont lyckas jag förtränga det lite. Jag åker spårvagn och buss som om ingenting hänt och jag gör allt som alla andra gör. Det är först när folk påminner mig om det som jag tänker på det.
Tex igår när vi skulle äta pizza med klassen sa en kompis, men får du äta pizza är inte du typ förstoppad? Haha söt. Sen när jag åkte spårvagn ringde min kompis och frågade vart jag var. På spårvagnen svarade jag då glatt. Min kompis sa bara men va får du åka det? Det tog verkligen ett bra tag innan jag kopplade vad hon menade. Jag lever livet som vanligt kan man nästan säga nu!

1 månad post op

Glömde ju det viktigaste. Idag är det en månad sedan jag låg på operationsbordet. Det har gått snabbt men samtidigt så otroligt långsamt. När jag tänker tillbaka på det så känns det seriöst som ett halvår sedan. Jag antar att det beror på alla mediciner som gör att de första dagarna var lite luddiga samt att jag legat hemma och haft tråkigt hela dagarna som gör att dagarna känns längre än vad de är!
Bloggar från mobilen så har ingen ny färsk bild att bjuda på så det får bli en en månad gammal bild från den 3 april på uppvaket!


Skolsköterskan

Idag bestämde jag mig för att gå till skolsköterskan för att be henne klippa bort knuten eftersom huden runt började bli irriterad. När jag kom in satt hon och fixade med mina papper och hade tydligen bett en lärare att jag skulle komma och prata med henne haha. Hon diskuterade lite om transport till skolan och verkade lite orolig över att jag behövde åka buss men jag lugnade henne med att jag mådde bra.
Hon skulle också se till att min gympalärare förstod att jag inte ska behöva göra lättare grejer på gympan eftersom jag ska avstå från all fysisk aktivitet som han inte verkar ha fattat.

Sen klippte hon bort knuten och det kändes inte det minsta vilket förvånade mig eftersom det är väldigt irriterat runt den och har gjort lite ont. Såå nu är det problemet ur världen iallafall! Hon hjälpte mig också att tejpa ärret så att jag slapp ha tjocktröja över mitt linne i solen haha.


Första dagen i skolan

Ja då var man tillbaka i skolans välkända korridorer som såg likadana ut som när jag lämnade dem. För mig känns det som det gått en evighet men där har allt rullat på som vanligt.
Exakt en månad sedan jag gick min sista dag i skolan innan operationen. Den 2 april gick jag min sista dag för att sedan skrivas in på sjukhuset samma kväll. Den 2 maj är jag nu äntligen back on track och det känns så jäkla skönt!
Folk har fått kika lite på ärret och jag har fått förklarat att allt gått bra osv och det känns skönt att ingen behandlar mig annorlunda pga detta.
.
Eftersom det har varit mycket strul med vem som ska betala taxin osv orkade jag inte ta den fajten och beslöt mig för att åka buss. Jag är inte handikappad på något vis och känner mig bekväm med att åka buss till skolan så så fick det bli!
.
Idag slutade vi extra tidigt så jag och några vänner bestämde oss för att mixa en egen god sallad på maxi, köpa lite glass och sedan åka ner till havet och mysa och sola. Jag har alltså varit igång sedan imorse och värken kom fram mot lunch men det var inget som inte en tablett kunde lösa! Jag mår helt okej med tanke på omständigheterna och det är det viktigaste!
Jag har även fått lite färg i ansiktet samt bränt mig på näsan och bröstet. Det är så långt ifrån den bleka Julia på sjukhuset som man kan komma!
.
Livet är underbart.

Sista dagen hemma

Ja imorn är det äntligen dags för skola igen. Som jag har längtat! Det går inte med ord att beskriva hur tråkigt det är att ligga hemma såhär länge. Uff.
Idag njuter jag av sista dagen hemma genom att sola en stund. Dock kan jag bara sola framsidan eftersom det inte är någon hemma som kan hjälpa mig att tejpa ärret. Dum som jag var tog jag bort all tejp igår kväll för att den höll på att lossna men alla hade redan gått och lagt sig så ingen kunde hjälpa mig sätta på ny och det är alldeles för svårt att nå själv haha.
 
Idag är det även 4 veckor sedan jag opererades. Hurra!