Ang min relation till mamma

siri

heej, jag har typ fått uppfattningen om att du och din mamma inte har en så speciellt bra relation? för när ja låg på sjukhus var de självklart att min mamam följde med men din mamma verkar inte "bry" sig. Jag vet inte om jag har fattat allt fel men skulle bli glad för ett svar i ett inlägg så det inte blir något missförstånd! lycka till med din operation och jag håller tummarna för dig så allt går bra. Nästa vecka är det min tur att få min dom om jag ska få opereras eller inte.. nervöst. kram
.
Svar:
.
Hej Siri! Det stämmer, jag och mamma har ingen bra relation. Jag och min tvillingsyster växte upp hos vår pappa, och träffade då endast mamma max varannan helg. Ibland såg vi henne inte på flera månader. Pga dåliga förhållanden i hemmet hos pappa valde vi som 13 åringar att flytta till vår mamma, hennes sambo och vår lillasyster. Redan från start kunde vi märka att vi och mamma inte såg på saker likadant. Vi har helt enkelt olika tankar om olika saker och det gör att vi bråkar väldigt mycket, och till stor del känner jag att hon inte bryr sig om mig, precis som i dessa fall när hon tex inte ens bryr sig om att vara med mig på sjukhuset.

.
Nu bryr jag mig inte så mycket, jag vill inte ha henne med mig eftersom jag helt enkelt inte tycker om henne. Förra operationen eller när jag fick min korsett, då hade jag velat att hon sov med mig på sjukhuset, men istället har hon bara lämnat mig med orden om att jag varit för stor för att hon ska vara med. "Du är 18 år du klarar dig själv" Har jag fått höra många gånger. När jag fick min korsett var jag 16 år och osäker. Hade aldrig tidigare knappt besökt ett sjukhus. Hennes sambo följde med mig några gånger till min korsettgubbe och till vissa besök på sjukhusen, men oftast fick jag gå själv. När jag fick min korsett och skulle ligga inlagd tyckte mamma att det var onödigt för henne att ta ledigt och sova över med mig, för jag var ändå så gammal och det fanns personal på sjukhuset sa hon. Trots att de flera gånger sa till mig att de rekommenderade att mamma skulle vara med, blev det ändå till slut att jag fick ligga där ensam i denna nya miljö med en korsett som skavde och gjorde mig ledsen. Ensam med en annan tjej och hennes mamma.
.

Jag grät många nätter efter förra operationen när jag sov själv. Jag vaknade ofta och hade ont, och det enda jag ville var att någon skulle vara där med mig. När jag ringde till mamma och bad henne komma och sova med mig en kväll fick jag höra att nej det skulle hon inte för hon hade jobbat hela dagen och var trött, dessutom skulle hon spela bingolotto på kvällen. Det blev ofta långa samtal i gråt till pappa där jag beklagade mig över att vara ensam  och att mamma inte brydde sig tillräckligt för att komma. Han var lika arg som jag, men kunde tyvärr inte vara hos mig eftersom han bor en bra bit bort. Trots det var han där hos mig när jag behövde det som mest, tex när jag vaknade efter operationen eller dagen efter påsk när han kom med god mat så att jag skulle få i mig något då jag knappt åt. 
.
Det som gör mig mest arg är att hon är så ignorant att hon inte ens kan betala mina mediciner. Jag får sköta det mesta själv, betala mediciner, tejp, descutan och ja allt sånt. Hon vill inte heller hjälpa mig att få tag i sjukhuset utan allt får jag fixa själv. Jag är inte vuxen för att jag fyllt 18. På pappret är jag vuxen, men jag tror att de flesta 18 åringar fortfarande är delvis barn. Man klarar inte allt själv, och speciellt inte i sånna här situationer. 
.
Nu blev det ett väldigt långt svar, men dessa grejer är bland annat sådant som vi bråkat väldigt mycket om och gör att jag redan nu bestämt mig för att jag inte vill ha något med henne att göra, i den mån det går. Jag har satt pappa som närmst anhörig på alla papper som ska lämnas in till sjukhusen och jag har om jag ska vara ärlig knappt berättat mitt operationsdatum för mamma. 
.
Tack snälla du! vad glad jag blir. Lycka till hos läkaren och hoppas att du slipper operation! Kram på dig <3

 

 


En vecka

-


Börjar förbereda mig nu

Idag fick jag tag i Sara,sköterskan på Skoliosenheten. Hon hade inte riktigt koll på mina frågor så efter att ha kollat upp med lite andra människor ringde hon upp efter en timma. Jag tycker Sara är superduktig och jättebra på sitt jobb. Hon gör alltid sitt bästa och ringer alltid upp samma dag.

Hon kunde inte riktigt säga exakt men jag skulle kanske vara hemma 2-3 veckor efter operationen, förhoppningsvis räckte det med två! Sen angående Indien var hon inte säker men jag kunde nog bada om såret var helt läkt, så det beror lite på!

På min inskrivning på tisdag ska jag träffa en annan läkare som jag inte minns namnet på. Han är dock inte en av de vanliga läkarna som jag brukar träffa men han är säkert jättebra! På min inskrivning sist hade jag inte eller en av de vanliga läkarna så jag antar att de kanske inte alltid har tid :)

Eftersom jag fick lön idag åkte jag iväg för en snabb shopping efter skolan. Köpte descutan på Apoteket och jag måste säga jisses vad dyrt! 155 kr för lite medel?? Den sved lite! Blir suur om inte mamma ger mig pengar för den!
Sen köpte jag även en gosig filt som jag planerat att köpa sedan jag fick reda på att jag skulle opereras igen. Sist frös jag ihjäl på sjukhuset, det var såå kallt! Så nu är jag väl förberedd.


Sofia testar min korsett

Minns ni robotleg som jag testade för några veckor sedan? Ägaren till denna (Sofia) var hemma hos mig i lördags kväll och då passade jag på att tvinga på henne min korsett för att jämföra med sitt robotleg. Såhär fint gick det! 
Obs lite flumm med tanke på att det typ var natten och alla var trötta.
 
 
 

En mysig dag på Liseberg!

Dagens träff blev väldigt lyckad och även om det blev en hel del återbud var det är fin liten skara tjejer som idag samlades på göteborgs centralstation för en dag på liseberg! Jag tyckte att det var väldigt roligt att träffa alla så tack Cornelia, Emelie, Kristin, Jennifer, Saga och till sist Janna! 
 
Vi körde bland annat lite fem-kamp samt åt från varenda liten bod och ja, bara hade det mysigt! De flesta av bilderna som togs med min mobil är av dålig kvalitet på grund av blixten osv men jag lägger upp lite bilder här som blev okej ifall ni som var med idag skulle vilja spara dem! 
 

Fina Janna och Saga vid provsmakning nummer 1000
Haha halvfint att den enda bilden jag lyckades ta på grund av allt folk, var när hälften blundar. Men lika snygga ändå ;)

Jennifer, Cornelia och Emelie! <3
   
Saga! <3

Fr V. Saga, Jennifer, Janna, Kristin, Cornelia och Emelie!
Fr V. Saga, Jennifer, Jag, Kristin, Cornelia och Emelie!
 
Tack ännu en gång för en superdag! Jag skulle gärna göra om det någon gång, kram! <3
 
 
 

På lördag!

Snart är det dags! Längtar efter att få träffa er alla som kommer! som tur var var inte febern långvarig och nu är jag mer taggad Än någonsin!

Än så länge om jag räknat rätt blir vi ca 10-12 pers om alla som sagt att de ska komma kommer! Det tycker jag ändå är ganska bra, eller vad säger ni? ;)

Ni som inte redan har mitt nummer som ska komma får väldigt gärna mejla sitt nummer till jul-ia.s@hotmail.com så att vi kan få tåg i varandra om det skulle behövas! Och än är det inte försent att anmäla sig till träffen så det är bara att ni mejlar eller skriver en kommentar om ni vill komma! :)

Kram!


Ärret

Ibland tänker jag på hur ärret kommer att läka efter nästa operation. Jag har nu kommit till den punkt där ärret precis har blekts så mycket som det nog någonsin kommer att göra och nu ska jag skära upp det igen. Utav de få jag pratat med som gjort en andra operation har ärret inte läkt så bra som första gången. Vet inte om det bara är en slump eller om det faktiskt beror på att ärrvävnad inte läker lika bra. Det återstår bara att se!

Skulle det vara så att jag får ett fulare ärr så skulle jag nog inte deppa så mycket utav det. Min rygg kommer aldrig att bli lika fin som de flesta andras och det har jag redan accepterat :)

Så här ser mitt ärr ut nu snart 8 månader post op. Det är svårt att få med på bild hur det egentligen ser ut men det här är nog det närmsta jag kan komma.


Sjuk

Har frusit som bara den hela dagen och kände redan imorse att feber var påväg som ett brev på posten. Nu ligger jag här nerbäddad i min säng och hoppas på att bli frisk så fort som möjligt. Utöver feberfrossan jag haft hela dagen har jag också haft en fruktansvärd ischias smärta. Jag blir galen. 
 
Jag känner bra att det var tur att jag blev sjuk nu och inte senare i veckan, för då hade jag ju inte kunnat fixa med skoliosträffen haha! Nu planerar jag att bli frisk tills på torsdag så att jag kan jobba.
Det var ju också tur att jag inte blev sjuk om två veckor när jag ska opereras. Jag är nästan aldrig sjuk, och då menar jag aldrig. Har kanske feber max 1 gång per år. Puh ;)
 
BTW, höll på att glömma. Pratade med en kvinna på ortopedi direkt idag. Jag förklarade min situation att jag behövde lite information inför min operation med tanke på att jag måste kunna planera med skolan samt att jag vill veta lite vad som gäller angående indien, vad jag får göra och inte göra. Ortopedi direkt är lite som en växel så dom tar bara upp ärenden och sorterar dem till den som man egentligen ska prata med. Hon tyckte att det lät som ett ärende för min läkare, så hon la mig i en hög på högt prioriterade och sa att han skulle ringa upp mig. Hon visste inte säkert om han hade tid att ringa idag, men det var hög prioritet som sagt eftersom "tiden tickar ju på" som hon så fint sa. Och det stämmer ju, jag måste börja planera med skolan och inför indien, det är ju trots att bara drygt två veckor kvar tills det är dags för operation. Nu går jag alltså med mobilen i högsta hugg för att vara redo om Rune ringer, (Antar att det är han). Dock fick jag inget samtal idag så hoppas att det blir imorn! 

Nervositet

Det börjar kännas att det faktiskt är på riktigt nu. Fjärilarna fladdrar mer än någonsin i min mage och tankarna slår knut på sig själva i huvudet. Det är på kvällarna och nätterna det känns som mest. Jag tänker på hur allt kommer att vara, vad som kommer att hända och hur det kommer att kännas. Oftast kan jag vakna till mitt i natten med en gnagande oro i magen. Jag drömmer konstiga drömmar om att jag skulle fp ligga på en canceravdelning för att avd 16 var full osv.

Innan kändes allt så långt bort. Det var liksom "i början av december" nu i mitten av november har jag insett att det är inte så långt bort som jag trott. Det är lite drygt två veckor kvar. Två veckor och 3 dagar. Det är ingenting!

Folk har börjat säga "syns vi inte innan så lycka till med din operation." Det gör mig ännu mer nervös. Jag har dessutom pratat med pappa idag och han har lovat att komma till mig den 5 när jag vaknat upp efter operationen och sitta där med mig en stund. Sova där behövde han inte sa jag, gör jag känner mig mer självständig och vet vad jag har framför mig denna gång. Dessutom har Nathalie (bilden under) lovat att hon ska följa med mig till inskrivningen dagen innan samt sova över med mig och följa med mig ner till op salen när jag ska sövas. Det känns så otroligt skönt! Sist vad jag där själv och det var inga problem, men kan ju vara skönt att ha någon att prata med lär man är nervös!

Imorn ska jag ringa "ortopedi direkt" för att ta reda på den information jag känner att jag behöver. Bloggar mer om det imorn!


Fick min kallelse häromdan!

I onsdags kom äntligen min kallelse på posten! Med följde några frågeformulär precis som förra gången. Känns lite töntigt att sitta och svara på frågor som "Har du opererats tidigare, och isåfall för vad" Men jaja haha! Tänkte visa vad det är för slags frågor här:
 
 
Haha jisses vilken oordning de kom i, men jaja! Ni ser iallafall frågorna ;)
 
På måndag ska jag ringa till "ortopedi direkt" eftersom jag har mitt inskrivningssamtal så sent som dagen innan operationen. Därav hinner jag inte fråga dom de grejer som jag behöver veta inför operationen, tex hur länge jag ska vara hemma ifrån skolan osv. Vanligtvis har man inskrivningssamtalet mellan 1-3 veckor innan operationen. Då hoppas jag att jag kan prata med någon på måndag som kan svara på de viktigtaste frågorna jag har!

En fråga till er som ska till träffen från Emelie

Emelie L

Jag kommer gärna. Bor nere i Skåne, vet du någon annan som kommer från skåne och ska ta tåget ? :)


Är det någon som ska på träffen från skåne så får ni jättegärna slänga iväg en kommentar hit så att Emelie får ett svar på sin fråga! :)

Kram!


Mer ang skoliosträffen!

Lite mer info om skoliosträffen!

Ja, som ni kanske minns så ska jag och Janna ha en skoliosträff i Göteborg den 24 November! Vi har nu börjat planera lite mer och har bestämt att vi ses på centralstationen kl 13:00. Därefter åker vi tillsammans och går på Jul på Liseberg. Vi kommer inte att åka någon åkattraktion eftersom vissa är ganska nyopererade, men självklart får de som vill åka hehe ;) Där kommer vi väl strosa runt och kika lite på julmarknaden och spela lite spel och helt enkelt lära känna varandra och prata och så. Tycker ni att det låter bra får ni väldigt gärna skriva en kommentar här om ni vill komma! Än så länge är vi ca 6 stycken, men vi räknar med att fler ska hänga på! 

Det kommer bli jättekul att träffas, och som sagt om ni vill komma kan ni ju skriva i en kommentar här! :) Och om ni skulle ha något annat förslag på aktivitet om det skulle regna den dagen kan ni ju komma med lite idéer också!

Samtal med skolsköterskan

Pratade med skolsköterskan igår angående min indieresa med operationssår. Jag känner att jag måste börja planera inför resan, shoppa bikinis och diverse grejer tex mediciner och tejp osv. Därför gick jag till henne och frågade hur det var angående att bada och sola. Hon såg då lite tveksamt på mig och frågade om jag inte kunde skjuta fram operationen. Det sa jag att nej det gör jag inte, det händer bara inte! Jag orkar inte med smärtan som det är nu och kan inte vänta till slutet av Januari.
 
Hon sa liksom hela tiden att det vore bäst om jag avbokade något utav dem. Antingen operationen eller resan. Men som sagt, det tänker jag bara inte göra! Däremot visste hon inte riktigt hur jag skulle göra med badandet osv men sa att hon nog avrådde mig från att bada. Om såret var helt läkt gick det bra att bada men annars trodde hon inte det. 
 
Hon sa att det bästa vore att jag ringde för att få en telefontid med min läkare, men det känns bara onödigt. För det första är det svårt att få en tid och för det andra är det onödigt eftersom jag fasktiskt kan vänta med mina frågor tills efter operationen när jag träffar Rune nästa gång. Hoppas på att få träffa Rune på min inskrivning så att jag hinner prata med honom innan operationen. Sist fick jag träffa en annan läkare på inskrivningen som inte själv opererade skolioser tror jag så hon visste ju inte riktigt allt som skulle göras eller hur allt funkade, men det gick bra ändå!
 
Går förövrigt fortfarande och väntar på min kallelse som koordinatorn sa att hon skickade i fredags. Vill veta lite mer med tider osv. Ikväll ska jag ringa pappa också och fråga om han vill komma till mig och vara med mig på sjukhuset en stund när jag vaknat efter operationen. Resten av tiden klarar jag nog själv :) (Försöker tvinga med min syster att sova med mig från kvällen innan och följa med ner till op salen och ta bilder haha). Får se hur jag lyckas med det! ;) Anledningen till att jag ens vill ha med någon till sjukhuset är för att jag vill ha någon där som tar kort åt mig haha. Vill ha så mycket bilder som möjligt från min operation! 
 
 

Har jag nämnt?

Vet inte om jag glömt att berätta detta så jag drar det igen isåfall. 

Under en av mina dagar på praktiken så var jag ju på ortopedmottagningen tillsammans med läkare och sköterskor för att se hur deras arbete gick till. Jag såg en tjej där som jag fick berättat för mig att hon hade fått en infektion i ryggen ,drygt ett år efter sin operation. Hon var nu där för att bli undersökt av Klas. När hon sedan var uppe på röntgen fick jag gå med Klas på hans resterande undersökningar och jag frågade då om tjejens infektion och hur man fick det osv.  Tänkte mycket på tjejen eftersom jag tyckte att det var så hemskt. Jag visste själv hur hemskt jag skulle tycka att det var att drabbas av en infektion då man troligtvis behöver operera ut alla stag och skruvar. 
 
Några dagar senare fick jag en kommentar på bloggen. Tjejen förklarade att hon kanske skulle opereras igen pga infektion och redan då fick jag känslan om att det måste vara samma tjej. Bad henne mejla mig och då frågade jag ut henne och jajamen. Det var samma tjej! Vi fortsatte att mejla lite och en dag fick jag ett mejl där det stod. "Vi går ju på samma skola!" 
 
Jag blev helt chockad haha. Denna tjejen har jag alltså läst naturkunskap tillsammans med under en termin. Haha galet vilket sammanträffande. Vi pratade lite i skolan nästa gång vi sågs och det var väldigt roligt att man faktiskt hade någon i skolan som gått igenom samma sak. Vi var även på mottagningen samma dag sist jag var där. Jag fick besked om min andra operation och hon var på inskrivning inför sin op nr 2. Vi ska alltså båda in och ta bort stag och skruvar, bara det att hon tar bort allt, och jag hälften. 
 
Idag några veckor senare läggs hon in på Sahlgrenska och opereras imorn bitti. Jag håller alla tummar för att det kommer att gå bra. Känns skönt att ha någon att fråga sedan när jag själv börjar bli orolig inför min operation. Om ni vill kan ni kika in på hennes blogg. http://annamatildalevin.wordpress.com

Ser man på!

När jag låg på sjukhuset efter min operation var det ju påskhelgen. Därför fick jag väldigt mycket påskägg med godis och allt möjligt av de som hälsade på! Riktigt gott var det men dock hade jag inte världens aptit så att säga. Sparade alla grejer i en garderob när jag kom hem. Tydligen glömde jag av det och nu hittade jag ett påskägg som hade gömt sig långt där inne! Haha synd att jag ska hitta det nu 7 månader senare när man är godissugen men godiset är gammalt haha!

Attans!


Operation 5 december

Yaay. Ringde koordinatorn nu och efter många om och men kom jag fram. Hon hade skickat ett brev till mig idag så antagligen får jag det på måndag! Var uppsatt på operation den 5 december och skulle på inskrivningen den 4 haha så ska väl direkt till 16 efter det och läggas in. Operationen skulle ta ca 45 minuter och antagligen skulle jag få åka hem på lördagen eller liknande.

Känns såååå skönt att ha ett datum! Nu börjar nedräkningen! :))


Ännu en dålig ryggdag

Idag är ännu en dålig dag. Ännu en dag när jag vill gräva ner mig under täcket och sova tills all smärta är borta.

Vissa dagar mår jag ganska bra. De dagarna kommer inte ofta men då tar jag till vara på den tiden. Idag är en dag då man mår ännu sämre än de dagarna när jag mår "bara" dåligt. Lite rörigt men det jag vill få fram är att denna smärtan dödar mig och imorn ska jag ringa koordinatorn för att höra om hon ev har en tid till mig ännu eller om det är för tidigt. Måste också se till att det faktiskt blir den första veckan i december så att det inte blir försenat med tanke på min resa till Indien.

Om det av någon anledning skulle bli framskjutet blir jag tvungen att skjuta fram operationen till januari, för att ställa in min indieresa finns inte på kartan. Jag och mina resekompisar har pratat mycket om detta och vi alla är lite oroliga. Nu säger jag ju inte alls att det på något vis ska bli försenat men bara så att jag har en plan b så att säga.

Undrar också lite om det där med såret. Åker till Indien ca tre veckor efter operationen isåfall och kommer därför att åka iväg med ett sår som inte har läkt. Frågor som snurrar i mitt huvud är om jag får bada, bära barnen och göra allt som det är tänkt att jag ska göra.

Åh jag vet inte. Allt kom bara så olägligt. Kunde jag inte fått ont i ryggen efter min resa om det nu nödvändigtvis skulle bli såhär...


Ifokus

Jag har tipsat er om detta innan men jag gör det igen. Bli gärna medlemmar på http://skolios.ifokus.se/. Där diskuteras det allt om skolios och lite till. Väldigt kul faktiskt då man kan hitta både unga och gamla och folk från hela Sverige som diskuterar skolios :)
 
Så kika in på http://skolios.ifokus.se/! :)


Olika sorters skolios

Jag hade den till höger, men den liknade även den till vänster lite. Vilken har du? :)
 

Hallå

Vart stressigt de senaste dagarna men nu har jag tid att slänga in ett inlägg.

Jag känner att jag kommit till en punkt där jag inte längre orkar gnälla över min rygg till andra. Istället stänger jag in mig och blir mer tyst. Känns så jobbigt, vill att allt ska vara över nu.

Var precis på Sahlgrenska och hälsade på Julia som opererat bort en skruv som satt fel samt bytt ut en annan. Det var riktigt kul att se henne, och hon mådde hyfsat bra nu (opererades i fredags). Så kul att träffas och prata lite!


Never give up!

Jag vill bara uppmana er alla till att aldrig ge upp, ni är så jäkla grymma! Varenda en som läser det här är sjukt stark, det vet garanterat.. Idag är du en dag närmare ditt mål så stay positive och kämpa på till slutet! Då lovar jag att ni kommer se tillbaka och vara mycket stolta över vad ni åstadkommit!

'Livet måste levas när livet inte är alldeles enkelt att leva'

Ett mycket bra citat som hjälpte mig de dagar jag ville kasta korsetten i väggen, jag tänkte att jag inte kommer lida resten av livet så istället tänkte jag positivt och visste att all lidande så småningom skulle vara över och så blev det tillslut :D Jag är mycket väl medveten om att det är en tuff period men glöm inte att om man har viljan klarar man av vad som helst, och jag vet att ni kan OM ni vill! Vi skolios tjejer är så unika på vårt sätt och ingen kan någonsin trycka ner oss. Scoliosic for the win!

Ni vet vart jag finns om ni vill något, puss på er!
/ Hazal