Berätta vem du är!

Yes, idag hade jag tänkt slänga upp en veckans läsare, men så blev det inte eftersom de få som mejlat inte skickat alla delar än, väntar på era mejl så kör på;)

Sålänge tänkte jag att ni ALLA läsare ska få svara på några frågor i en kommentar. Detta gäller er alltså även de som inte har skolios eller liknande:) Skulle vara roligt att veta vilka ni är som läser bloggen!:)

Hur gammal är du?
Vart bor du?
Har du skolios?
Hur länge har du läst bloggen?
Hur hittade du hit till vår blogg?

Skulle bli jättetacksam om alla som läser detta inlägg svarade! Det spelar ingen roll om ni bara är inne och kikar, ni får gärna lämna en kommentar ändå!:)
Detta gör jag både för att jag vill lära känna er lite bättre och för att ni kanske kan kika bland kommentarerna själva och kanske t.om hitta någon som bor i närheten eller liknande:)

Kram


hahahaha

Min lillasyster med min korsett för ett tag sedan.
Jag vet hon är halvnaken, men hon är liten så det får vara okej ändå;)

Coolt!


Sara gästbloggar!Hej!
Jag heter Sara och är en sextonårig tjej som har skolios. Jag genomgick en skoliosoperation i maj 2011 vilket gick bra, dock fick jag en del komplikationer efter operationen. Jag fick bland annat en ihopklibbad lunga på grund av att det hade samlats en hel del vätska i min lungsäck (totalt 2,6 liter). Detta ledde till att jag fick oerhörda smärtor och hade tungt att andas. På grund av det och andra komplikationer låg jag inne på sjukhus i nästan två månader istället för en vecka. Den tiden var väldigt jobbig för mig med tanke på att jag missade sista tiden i nian. Skolavslutningen, balen, klassresan, avslutningsmiddagen ja allt! 
 
Nu har jag en blogg där jag skriver om min historia och hur jag mår nu. Kika gärna in och ni får jättegärna ställa frågor om ni undrar över något :)
Sedan undrar jag om det är någon som är duktig på bloggdesign? :) jag är hyfsat ny på att blogga och skulle verkligen vilja göra min design mer personlig. Skulle vara väldigt tacksam om det är någon som skulle kunna hjälpa mig! :)

Kram 
Sara <3
 
www.atthaskolios.blogg.seEtt halvår har gått!

Japp idag är det exakt ett halvår sedan jag fick mitt operationsbesked. Hela 6 månader har gått, 6 månader som var min målpunkt, det som gjorde att jag orkade att vänta. Jag har hela tiden tänkt att nu är det bara si och så många månader kvar. Nu har jag inget att räkna efter längre för det stämde inte, inte ett dugg.

Min läkare sa till mig att det skulle ta ett halvår, någon gång i februari troligtsvis. Nu sitter jag här i slutet av februari med vetskapen om att jag har 2-3 månader kvar att vänta. Helt ärligt känns det förjävligt! Svenska sjukvården har svikit mig ännu en gång, och jag kan bara sitta och se på.

Jag vågar inte lita på att det ens kommer att bli av innan sommaren, det känns som att dom bara lovar och inget händer. Jag hade sånna förhoppningar inför februari. Det var månaden där "allt skulle hända". Iställer var det månaden där inget skulle hända. Om jag bara hade vetat det från början, hade jag inte haft lika höga förväntningar.

Jag såg fram emot att fira min 18-års dag med en rak rygg. Inte bara för att det hade vart en bra start men också för att allt blir mer komplicerat inom sjukvården när man fyllt 18. Jag får inte längre något eget rum, jag måste betala för att vara där, och jag måste klara mig själv mer bara för att om ni förstår.

åhh jaa, jag är bara ledsen, det känns som att någon spelar fotboll med mitt hjärta haha.

Nu sätter jag upp ett nytt mål. Maj 2012 för att inte göra mig själv allt för besviken om jag inte får en tid i april.
Jag önskar att jag hade en spåtant att fråga, så att jag slapp gå i denna ovisshet haha.Jag vet tråkig bild men jag har bildbrist. usch och fy!


Ett år som korsettfri!

Idag är det ett år sedan Klas talade om för mig att vi kunde strunta i korsetten för alltid. Även nu när jag tänker tillbaka på det känner jag glädjen jag kände den dagen. En sån otrolig lättnad och glädje så det finns inte!
Tänk att det redan gått ett år, herregud säger jag bara! Samtidigt känns det som att det var 1000 år sedan jag hade min korsett. Helt sjuk!:)
Under detta året har jag uppskattat livet ännu mer än vad jag gjort innan och det är underbart!
Snyggingen herself!

Barn med skolios

Under min praktik denna veckan har jag träffat på flickor med skolios och korsett. Det är så himla kul när man stöter på sånt då man själv vart med om det. Jag fick se en korsett och gud vad roligt det var! så lik min fast lite mindre!
Okej, dom är inte så små som det låter nu. Dom är tonåringar precis som jag:) Enda skillnaden är att de har ett funktionshinder.
Det är ganska vanligt att man får skolios när man har andra problem, så därför har jag stött på flera nu under veckan:)
De har inte själva kunnat förmedla hur de känner osv men mitt hjärta smälter när jag ser skavsår osv från korsetten!
Jag älskar min praktikplats och alla underbara barn och ungdomar som kommer dit!:)
Söt bild från som jag hittade på google, bilden har alltså inget med mig eller min praktikplats att göra!

Veckans läsare!

Och först ut har vi... *Trumvirvel* Janna!

hejsan!
janna heter jag och är 16 år gammal. Jag står i kö till skoliosoperation på sahlgrenska precis som Julia ;) Jag har 2 krökar, den ena är typ 42 grader. Haft korsett har jag också (:
Jag bloggar inte så värst mycket meeeen, lite mer läsare och kommentarer kanske gör mig lite mer sugen på att blogga! Besök min blogg iallafall! :3

Sandra behöver er hjälp!

Jag heter Sandra och går tredje och tar studenten nu i juni och på min skola har man ett projektarbete som sträcker sig under hela läsåret.
Det var för mig en självklarhet vad jag ville göra, ag ville inte göra en fotoutställning eller starta ett företag.Jag ville göra skillnad.
idéerna  var många men till sist kom jag fram till att jag ville skriva en bok om min skolios historia,
och sedan formades iden vidare till att jag tyckte att fler skulle vara med att skriva boken, det är där ni kommer in i bilden.


Tanken är att boken ska inte bara handla om min skolios, utan också andras.
detta för att hjälpa andra  med skolios, för att veta att vi är många med skolios 
och för att informera andra om hur det är att ha skolios och vad det är.

Min text är hittills cirka 10 sidor lång och därför inte mycket till bok så det vore det jättefint om ni ville hjälpa mig med att skriva era skolioshistorer.
alltså hur din skolios upptäckes, hur den behandlas/behandlades, dina egna tankar och funderingar kring skolios och så vidare
Det spelar ingen roll hur kort eller lång din text är, jag är tacksam bara det är fler som vill vara med och göra skillnad.
När ni är klara så skickar ni in er text till mig (sandratmusic@live.se) så hamnar din text i boken som jag kommer att publicera i slutet av maj.
P.s hoppas det är okej att jag rättar era texter efter ni skickat in dom, så det ser fint ut :)Det är bara att maila/facebooka/twittra/skicka kommentar på min blogg  om du har några frågor, men jag fungerar också som ett bollplank  om du inte riktigt vet hur du ska skriva så kan vi bolla idéer.

kram från sandra

(mail = sandratmusic@live.se, twitter= twitter.com/sanpire,Facebook=https://www.facebook.com/profile.php?id=808839118&ref=tn_tnmn
blogg= www.sandramusic.blogg.se)

Lycka till Kristin!

Idag läggs Kristin (aka tjejen som var på sjukhuset samtidigt som mig ni vet) in på sahlgrenska sjukhuset för att opereras imorn. All lycka till dig allt kommer gå super:D
Här har ni hennes blogg------> kristinh.bloggplatsen.se

Nu sticker jag till praktiken!

Jag ska praktisera på ett kortidsboende för utvecklingsstörda barn och ungdomar, det kommer att bli jättekul! Dock kan det även där vara lyft osv vilket inte är det bästa för min rygg.
Jag känner redan nu att jag har ont i ryggen idag, usch jag undrar hur detta ska gå. Bra start på dagen haha! Jag uppdaterar mer ikväll tänkte bara slänga in ett snabbt inlägg!

Hej alla fina

Nu är jag äntligen hemma igen eftern en vecka i värmland:)
Gud vad kul att höra att så många hittade hit genom frida och att ni fortfarande stannat kvar, tack! Detta gäller både läsare med eller utan skolios, jättekul att ha båda delarna:)
Däremot måste jag säga fy på er, inte ett enda mejl från någon som vill bli veckans läsare? haha tråkigt tråkigt ju!
Jag ger er ett nytt försök, Jul-ia.s@hotmail.com Mejla pååå!
Under lovet har jag åkt skidor och skridskor och bara slappat. Måste säga att jag haft mycket ondare i ryggen denna veckan när jag rört på mig, speciellt när jag åkt skidor (längdskidor). Tur att jag är hemma igen och kan slappa i sängen;)
Imorn går är första dagen på 5 veckor lång praktik. Hoppas ryggen funkar hyffsat ändå:)

Ett år sedan FRIDA

Ja ni kära läsare, idag är det ett helt år sedan vi syntes i FRIDA. Gud vad fort det gått!
Hur många av er som läser bloggen hittade hit genom Frida tidningen?:)


stackarn

Ännu en gammal behandling!
Ps, hoppas ni har en grym Alla <3 dag!

Bloggpaus för Hazals del!

Hej allihopa, var ett tag sen sist som ni märkt. Detta är då på grund av att jag varken har haft ork, motivation, glöd eller tid till att komma på något att blogg om när jag har massa annat "viktigt" som pågår i vardagen. Jag tror nog att jag blir tillbaka snart, om en dag, vecka, månad, år vet jag inte, men om vi inte ses så hoppas jag att ni iallafall får det bäst och sluta aldrig att kämpa, jag vet att ni kan!
Ni kan maila mig på hazallette@hotmail.com eller via facebook där jag är inne dagligen om det är något ni undrar över. Förövrigt ska jag till sjukhuset imorgon för att tala med Tomas om ryggen och röntgen i torsdags gick jättebra.

Styrkekramar och ge aldrig upp!

Btw, Julia är så jäkla grym som håller bloggen uppdaterad hela tiden och svarar på kommentarer. En bra tjej det, var snälla mot henne nu annars har ni med mig att göra! ;)


Sportlov

Yes nu går jag på sportlov och kommer att åka till värmland imorn tills på söndag. Där ska jag åka skidor och skridskor och njuta av lovet. Jag ska tidsinställa några inlägg men det kommer inte bli så mycket uppdatering denna veckan bara så att ni vet det!:)
 
Medans jag är borta har jag tänkt att ni läsare med skolios ska få bidra med någonting. Jag har tänkt att ni läsare ska få synas lite i bloggen också:)
De som vill får gärna mejla en bild på sig själv och en bild på antingen korsett/ärr/ryggbild/röntgenbild eller vad som helst som rör skolios samt några rader om er själva! Om ni har en blogg får ni gärna länka den också. Detta tänkte jag sedan lägga upp någon gång ibland som veckans läsare.
Tycker ni att det låter som en bra idé?:)
Mejla till Jul-ia.s@hotmail.com

Att ramla med korsett

Jag har faktiskt alltid lyckats stå på benen med min korsett. Dock har jag varit livrädd för att ramla med den. Det känns som att man skulle få vääldigt ont om man ramlade med den + att den typ måste spricka?;)
När jag flög en gång på gympan var dte första jag tänkte, tur att jag inte har korsett längre!
Fast det kan ju vara så att korsetten faktiskt skyddar kroppen.
Är det någon som ramlat med sin korsett? isåfall hur kändes det?

Igår på halkan

Efter att ha stått på bromsen i stort sett hela dagen kände jag att min rygg inte mådde så bra när jag åkte där ifrån. Jag hade jätteont i ländryggen när jag åkte hem och så trött och ont brukar jag inte ha där nere i ryggen. Men det händer såklart ibland vid speciella saker som detta.
Jag använde mina ben väldigt mycket och nästan stog upp om man säger så för att man fick bromsa så mycket. Tur att jag ska opereras så att jag slipper det i framtiden om jag ska köra bil;)
Fick även hänga upp och ned i en bil, det tog lite på ryggen också haha. Valde dock att inte "krocka" i en speciell stol då det blir ett kraftigt ryck.

Halkan+röntgen

Idag ska jag göra halkan trots feber och förkylning. yaay.
Vi kan säga att det här inlägget är lite från oss båda!

Just nu sitter jag i telefon med Hazal som sitter i väntrummet på sjukhuset och väntar på röntgen. Spännande!
Hon ska försöka få en glimt av sin röntgenbild innan hon går hem. Jag har även gett order om att försöka ta kort där inne (om hon frågar sköterskorna först såklart). Tyvärr får hon inte träffa läkare idag då de i stockholm gör det på olika dagar. Sjukt segt det skulle jag aldrig orka vänta på;)
Jag håller mina tummar för att ryggen inte har blivit värre!
Här är hennes första röntgenbild:

Pratat med koordinatorn

Igår tog jag mod till att ringa till koordinatorn. Jag HATAR att prata i telefon men ska man ha nått gjort måste man ju haha.
Iallafall, hon sa att mamma nämnt att jag ska ha praktik i mars (Tack för den mamma).
Alla scheman hon fått från Klas var fullbokade så det kunde inte bli förns fram åt våren. Jag sa också till henne att Klas sagt till mig att det skulle bli runt februari, och det visste hon ingenting om för i hennes papper står det våren 2012, men när man frågar henne nu så säger hon 2012, ingenting med vår. Aja, hon lovade att försöka lägga in mig någonstans när hon får nya scheman. De innebär alltså tidigast april eller maj.
Det är väl bara att stå ut antar jag...
Jag nämnde inte ens att andra som vart där runt samma tid som mig redan fått en tid. Det kändes onödigt för jag hörde på henne att hon kunde bli taggig om man sa fel saker, så jag brydde mig inte om det:)
Nu siktar jag på April!!
Bildens källa

Lim

Någon mer än jag som har/hade en korsett som såg smutsig ut pga lim osv? ;)
Jag brukade roa mig med att sitta och peta bort det;)


De två olika sätten att operera

Ja som ni kanske redan visste finns det två olika sätt att göra en skoliosoperation. Antingen genom att man gör den bakifrån eller framifrån- Då man går in från sidan.
Nu för tiden är det vanligast att man går in bakifrån, men det förekommer fortfarande i vissa delar av Sverige. Tex i Linköping är det vanligt att de opererar från sidan. Dock inte alltid som sagt haha, rätta mig om jag har fel.

Fördelen med att gå in från sidan är att resultatet blir bättre enligt läkarna. Dock är det vanligt att en lunga punkteras vid ingreppet och att de även tar ett revben som de använder som benmassa i ryggraden för att läka den. Det är också en nackdel att ärret blir större och mer synligt då det går från sidan av magen upp till skuldran.
Här är bilder på hur det ser ut.

Ps, hoppas att der är okej att jag lånat din bild Erika! bild nr 2 vet jag dock inte vems den är, säg till om jag ska ta bort:)


Så sjukt deprimerad

Idag pratade jag lite snabbt med en tjej. Hon hade tydligen varit på sjukhuset samtidigt som mig den 25 augusti och känt igen mig i väntrummet. (haha synd att du inte sa något:D )
Iallafall, vi fick alltså operationsbesked på samma dag och hon har fått en op tid den 21 februari. Varför säger då läkarna till mig att de ska se om de hinner mig innan sommaren. Vad är det för skitsnack? :(
Jag blir så grymt ledsen!
Jag har väntat i ett halvår nu precis som klas sa. Varför är det inte min tur då? Det har inte gått en dag då jag inte tänkt på operationen och längtat. Det är det första jag tänkter på när jag vaknar och sista innan jag somnar. Jag orkar inte vänta, varför ska jag vänta när det klart och tydligt är min tur? :(
Fyy säger jag bara. Jag är arg på hela svenska sjukvården och sahlgrenska just nu! :(
Vill också tillägga att en skillnad på ca 10 grader inte prioriteras, det är alltså akuta fall som får gå före i kö. Vet inte varför det blivit så här...
Även min granne som jag nämnde hamnade i kö max en månad innan mig, hon är redan opererad och vi hade exakt samma gradantal

Forum för skolios

Nu har Camilla startat ett skoliosforum på en sajt som heter ifokus. http://skolios.ifokus.se/
Det är ett forum för att alla med skolios ska kunna prata med varandra och diskutera olika saker. Kika gärna in där och bli medlemmar för att vara med i diskussionerna och allt annat roligt:)
Tack Camilla för ett jättebra initiativ!

Granne

Fick reda häromdan av en kompis att en av mina grannar precis opererat sig för skolios. Tror det var förra veckan hon kom hem. Haha det hade jag ingen aning om! Dock känner jag inte familjen eller liknande men ändå riktigt coolt att ha någon mer så nära. Det är ju trots allt inte så många med skolios, eller som opereras för det för den delen.
Jag skrev till henne på fb och hon har samma läkare som jag har. Första gången jag pratar med någon som har blivit opererad av samma läkare som jag ska:)
Ska också fråga henne när hon hamnade i kö för då vet jag ungefär hur lång tid hennes väntetid var och kan relatera till min egna. Bra va?;)

Haha i brist på annat slänger jag väl upp den här gamla bilden igen.

Blir så sur

Jag vet inte om jag nämnt det men för snart ett år sedan var jag hos min skolläkare och kollade upp min andning även då. Han var väldigt konstig och började härma mänder av djur och läten som jag skulle identifiera. Jag var där för min andning haha?
Iallafall, han avfärdade det hela med att allt satt i mitt huvud och fick för sig att jag var rädd för att dö. Liksom okej.

Idag på vårdcentralen hoppades jag verkligen att någon skulle ta mig seriöst. Okej hon tog mig seriöst, men det blev inte som jag hoppats på. Hon frågade om min vardag och allt möjligt direkt när jag hade berättat vad jag kände osv. Jag berättade även om min skolios samtidigt som hon skrev, och hon sa, Ja okej, men ingen behandling väl? Jag ba eheh joo alltså jag står i kö för operation och innan det hade jag korsett. Då tittade hon upp och utbrast att jasså det var inte så vanligt att folk opererades för sin skolios. Nähä tänkte jag då, för det är ju inte bara 130 ungdomar i kö till en skoliosoperation bara här i Göteborg just nu liksom.

Nu vill jag också påpeka att de läkare som arbetar på vårdcentraler kallas allmänläkare, och har alltså ingen specifik kunskap om ett visst ämne utan kan lite om varje. Utan att fråga hur grav skolios jag hade avfärdade hon direkt teorin om att det kan bero på det.
Jag vet ju själv att större skolioser faktiskt kan ge problem med andningen, men jag vet ju också att hon som sagt inte har någon större kunskap om skolios.

Efter blodtryck, blodprov och lyssning på hjärta och lungor avfärdade hon det hela med ett svagt symtom av panikångest. Jo tjena.
Känns så otroligt tråkigt att ingen tar det seriöst, det sitter absolut inte i mitt huvud och jag har inga som helst andra symtom på panikångest över huvud taget. Därför sa hon bara att om det blev värre skulle jag komma tillbaka men annars fick vi avvakta.

Jag hade gärna velat göra ett lungtest för jag känner själv att jag inte har lika bra andning som förr. Jag är hundra på det.
Däremot, har jag en egen teori.

När jag fick min korsett började jag att andas mer ytligt, med halsen eller vad man ska säga, eftersom korsetten tryckte så hårt runt bröstkorgen. Nu snart ett år senare har jag kvar samma ytliga andning. Kanske kan det bero på det, vad vet jag. Dock känner jag mer av andfåddheten på kvällen och när jag ska sova. När jag ligger på höger sida får jag mer svårigheter att andas än när jag ligger på vänster.
Jag får helt enkelt vänta tills jag får komma till min kära ryggläkare Klas. Kanske kan man fråga honom, (om han nu hinner svara...)

Tid på vårdcentralen

I måndags gick jag och bokade tid på vårdcentralen för att kolla upp varför jag blir så andfått osv. Jag kommer att få testa lungorna där, och om det behövs vidare undersökning skickas en remiss till sjukhuset där jag får göra en spirometri, precis som vissa gör innan de ska opereras osv. Tyvärr utförs inte detta test på skoliosdrabbade här på sahlgrenska, vilket är synd!
Jag fick en tid imorgon torsdag kl 2, jag berättar hur det gick när jag vart där!:)
Någon som gjort en spirometri? Hur går det till?