Spread your wings and fly



Pratade med min gamla sjukgymnast idag när jag var där med en kompis. Han undrade lite om det var bättre med ryggen osv (eftersom han trodde jag var bra i ryggen när jag sluta haha) fast jag sa som det var att det blivit värre när jag sluta med korsetten osv. Han frågade om jag behövde börja där igen och det behövdes inte lång betänktetid kan jag säga, Absolut inte att jag går dit igen. Jag spenderade 1 timma i veckan i 9 månader hos honom utan resultat så nejtack haha!


Balettdansösen

jag vet inte om jag nämnt det tidigare, men jag har faktiskt en bok som handlar om en tjej med skolios. Det är inte ofta man läser/ser något om det.

När jag var yngre samlade jag på alla tvillingarna böcker jag kunde hitta. Jag har säkert över 100 stycken och jag älskade dom.
När jag fick reda på att jag hade skolios kom jag på att jag hade läst om det i en bok. När jag kom hem från sjukhuset den dagen slängde jag mig över bokhyllan och letade och letade. Tillslut hittade jag den och jag slukade den samma kväll.

Boken är dock skriven på 90 talet och är från usa så tjejen i boken har inte en bostonkorsett utan en milwuakee korsett.



Ursäkta den suddiga bilden

Såhär står det på baksidan:

Rädd och ensam...

Patty Gilbert har drömt om att bli balettdansös ända sedan hon var liten. För att förverkliga sin dröm har hon fått offra mycket, till och med umgänget med vänner. Men när hon lyckas få huvudrollen i Svansjön trots hård konkurrens från sin främsta rival Kerry Glenn, känner hon att det har varit värt allt slit.
Men så får Patty reda på att hon har skolios, vilket betyder att hon måste bära stödkorsett i flera år och inte kan fortsätta dansa som förut. Alla Pattys drömmar går i kras och hon har ingen att vända sig till. Kerry, som alltid har varit snäll, är den enda Patty vet som kan tänkas förstå henne. Men kan patty lita på att Kerry inte avslöjar hennes hemlighet för någon?

Om det är någon som är intresserad av att läsa den så är det bara att kika in på blocket eller tradera, tvillingarna böcker säljs högt och lågt för ca 10 kr styck:)







Hemma!

Nu är jag äntligen tillbaka! jag har haft en underbar vecka i turkiet och jag känner att jag verkligen behövde den semestern!
Jag kunde slappa och ta det lugnt vilket resulterade i enbart 2 dagars ont i ryggen av 7, inte illa!:D
Dock kunde jag känna av ischias efter en galen bilfärd mitt i natten på en resväska från flygplatsen till hotellet, menmen sånt får man leva med;)
Hoppas ni haft det bra här hemma, och nu är jag back on track!:D

Ps, ni får gärna ge tips om vad vi ska blogga om. Vi vill verkligen blogga så mycket som möjligt och samtidigt göra intressanta inlägg:)

Lite bilder från Turkiet:













Snygga revben ;)


Jämna revben va? Dock är det ganska så normalt med tanke på att bröstkorgen vrider sig pga av skoliosen( oh scary, haha)


Nästan 2 år sen..

Rensade mitt rum och hittade några papper från när jag besökte Huddinge Sjukhus för första gången efter att skolsköterskan skickat dit mig. Tomas kontrollerade ryggen och upptäckte att jag då hade skolios. Allt var så nytt för mig och jag visste verkligen ingenting om skolios då. Kom ihåg att sköterskorna stod utanför rummet och han bad dem ge mig papper om skolios. Dem log och var glada, själv var jag helt borta, funderade på hur dem senaste åren för mig skulle se ut. Jag som var så nojjig med kläder och sådant. Fick korsetten och fick veta hur det kändes att leva med en bostonkorsett. Nu är det något man vant sig med :D

intressant inlägg, jag vet.. :)

Tid så sent som i sommar :(

Mamma ringde till Huddinge Sjukhus och telefonlinjen var äntligen inte överbelastad. Jag skulle ju fått en tid i april men eftersom att det var fullbokat visste dem inte när jag skulle få tid. Men hon sa att det kanske blir någon gång i sommar. :( Kul att ha den en sommar till liksom, aja får väll hålla tummarna och hoppas att en kallelse trillar ner i brevlådan NU..


Semester

Hejsan!
Just nu ligger jag nog och flyter på min blå badmadrass mitt i en pool i turkiet. Eller kanske jag till och med ligger och steker på stranden, vem vet. Det här är ingen vanlig resa, det är en resa för att fira att jag är korsettfri. För mig i alla fall, mamma och syster är bara på köpet liksom;)

Jag ska njuta varenda stund, och jag ska glömma allt som heter ond rygg och sånt. Jag ska bara ha min livs bästa vecka!
Hoppas ni har det bra i sverige, jag är tillbaka på fredag igen, kyyysss

Ps, hoppas hazal tar väl hand om er;)<3

 


Praktik

Idag var sista dagen på praktiken innan nästa helg.
Jag har praktiserat på ett äldreboende i 4 veckor och det ha vart jättekul, men det har varit jobbigt för min rygg. När jag står och går väldigt mycket på en dag så blir jag jätte trött i ryggen men det värsta är att det gör så ont. En dag fick jag sätta mig på en stol och vila as länge och jag kände mig så lat som inte kunde hjälpa till.

Mamma har pratat med Berit som har hand om skoliospatienter i göteborg. Hon skulle göra så gott hon kunde att få en tidigare tid (jag ska få en tid i augusti egentligen)
Då ska även min syster med som jag nämnde. Jag vill ha en tid nu, menmen vad ska man göra.

Jag är säker på att de flesta med skolios känner sig väldigt trötta i svanken när man stått/gått mycket?
Vilka håller med?;)



Såhär snygg är man när man arbetar som undersköterska;)




Vad sägs om det?

Själv har jag Chenau korsett. Den enda som hjälper och ger resultat :),
bara på natten? Nej. Obehagligt i höfterna? Varierar, min är smidigare än eran + med två stora hål.
Jag har valt en alternativ behandling på Katharina Scroths (stavning?) sjukhuset i Tyskland, och har gått ifrån 55 grader till drygt 38 på 3 år. Vad sägs om det? Svenska läkare är lögnare. Så är det bara. Tyvärr.


Ja det hade ju inte vart helt fel om man kunde få ha en sån här i sverige! bra för dig att du fått bättre rygg!:)



Nu funkar arkivet!

Tidigare har vårt arkiv vart helt kaosartat och knappt funkat. Men nu funkar det alldeles utmärkt så nu kan ni kika ända bak till augusti, kram!


Skor av korsett

Imorse när jag vakna satte jag på tvn och det första jag såg var en stor ganska ful sko som dom visade upp på gomorron sverige.
När ljudet väl kom igång hörde jag hur en ung tjej sa: Det är ett ortopediskt hjälpmedel som man använder till skolioskorsetter och liknande.
What??
haha här är dom:



Kan ni tänka er? våra stora klumpiga korsetter kan användas till annat också!
Det är designern Madeliene Vintback Som har designat skorna.

Nån som vill matcha till korsetten nu när det börjar bli sommar?;)

Fick även syn på det här: Antar att det är samma designer:



Vem vet, det kanske blir mode med plastkorsett snart;)




I väntan på min läkartid...

Det var ett tag sen jag bloggade men har brist på ideér och det händer inte så jätte mycket på skolios fronten. Väntar på min läkartid som jag skulle fått i april och varje gång man ringer till Huddinge Sjukhus så är telefonlinjen överbelastad. Sjukt irriterande.  Längtar tills jag får tiden då jag ska prata med läkarna om när behandlingen ska avslutas och kolla om jag växt något sen jag var där sist, i september.

bild på min första korsett..

Favorit i repris

Eftersom vi fått lite nya läsare efter Frida repotaget så tänkte vi visa videon på när vi testar varandras korsetter igen;)



Den här videon är alltså från oktober när vi träffades i stockholm!:)


Never give up!

Jag vill bara påminna alla fina korsett tjejer där ute att aldrig ge upp. Livet kan vara tufft ibland, men det blir alltid bättre.
När någon tvingas utsättas för en korsettbehandling händer det något med självförtroendet. Man blir osäker på sig själv och känner sig annorlunda. Vissa måste kämpa längre än andra med korsetten, men oavsett så vill jag att ni aldrig ger upp!
Ni är starka!
Tiden går fort och snart är ni fria från korsetten för alltid!

Under det senaste året är det några tjejer som blivit av med korsetten.
Sandra, Julia, Janna och Anna
Ni klarade det och ni visar andra tjejer att det faktiskt går, ni är grymma.

Jag blev också av med min korsett, men jag känner att jag inte kan jämföra mig med er andra, jag hade inte ens min korsett i ett år så det räknas inte på samma sätt:)

Och för att nämna några som jag tycker kämpar så himla bra nu inför det sista:
Frida, Lina, Vendela, Lovisa, Rebecka, Alicia och matilda m.m 
Fortsätt kämpa!<3














Det kliar

hej :D det är så att jag har fått korsett och har den nu i 2 veckor ungefär men jag tycker att det är jätte jobbigt med linnet under korsetten asså det blir märken av den när jag tar linnet av mig o då kliar det jätte mycket. Jag klia såå mycket nu att hela min magge och rygg har blivit röd och om jag fortsätter klia då kommer det komma blod! :O snälla hjälp mig, jag brukar smörja mig i en kräm och de hjälper lite grann :(

Svar:

Hej på dig!
Vi förstår att det blir märken under eftersom linnet veckar sig, men det finns faktiskt något man kan göra åt det:D
Innan du tar på dig korsetten är det viktigt att du slätar ut linnet så mycket som möjligt. Sedan när du väl spännt åt korsetten så får du dra linnet i öppningen där bak så att du "drar ut" all överflödigt linne. Sen tar du tag i linnet där nere också och drar det neråt runt hela kanten så ska det nog vara slätt sen.
Och sen tycker vi att du kanske ska testa att använda alsolsprit eller en sån spray som finns för korsettbehandlingar. Det beror på vilken stad du går på sjukhuset i men i göteborg får man iallafall en sån spray utskriven utav läkarna så att man kan hämta den på apoteket:)

Lycka till med kliandet och korsetten, kram!



Amanda!

Ni vet ju att vi då och då kikar in på bloggar som skriver lite om sin skolios eftersom vi vill se hur det går för er osv.
När jag kika in på den här tjejens blogg efter ett litet längre uppehåll så visade det sig att hon var gravid:)
Hon är 15 år och hennes blogg är jätteintressant, värt att kika in:)

Hennes operation får alltså vänta, men jag tänkte att eftersom det är många som frågar oss om skolios och graviditeter så kan ni ju kika in på hennes blogg och läsa:)

http://rosaaelefant.blogg.se/

Och här är bloggen hon hade innan där hon skrev lite mer om sin skolios!:)

http://amendaah.blogg.se/category/skolios.html




Självförtroende på beachen!

Från Ebba:

Hej tjejer!
Hur känner ni inför att bikinisäsongen snart är här? Själv fasar jag för den! Hatar att visa min rygg, och den har blivit lite värre sen förra sommarn efter korsettslarv, men jag slutade iallafall med korsetten i april :) Min rygg är mest roterad och det är det jag är mest osäker över, det blir ju liksom den där puckeleffekten ;) plus att mitt ena revben sticker ut mer på framsidan. Och om jag inte minns helt fel så har väl du Julia lite liknande? :) Har ni något tips för att känna sig lite säkrare? Jag vet ju själv att om jag såg någon med skolios (även om jag inte själv hade det) skulle jag först tänka; "hm det där såg lite annorlunda ut" och sen helt koppla bort det, det skulle liksom vara en del av personen. Men det är svårt att tänka så med sig själv!
Kramar

Svar: Hej Ebba!
Du har så rätt så rätt. Man känner sig grymt osäker på sin kropp nu när det är säsong för bikini. Jag känner lite detsamma. När man har korsett så är det inte så mycket tid på stranden som man hade velat, och då kan man koppla bort lite av den där känslan, men när man inte har korsett så är det ju fritt fram att ligga och sola och bada. Ryggen är sned/vriden/utåtbuktad och allt sånt. Jag tror att det gäller att försöka tänka att det inte är nån annan som ser. Det är nog det enda man kan göra. För trots allt så finns det mycket annat konstigt här i världen som folk knappt tittar på, så varför ska de kolla bara för att man ser lite konstig ut vid ryggen. Ja det stämmer, mitt revben buktar ut, men det gör det även lite på hazal också, sen buktar även höger skulderblad ut lite på de flesta med skolios.
Det värsta enligt mig är att överkroppen känns kort och ihoptryckt ut, och att man ser hur ryggen slingrar sig där bak.
Men alla tjejer och killar med skolios, Vi ska skippa allt som har med osäkerhet att göra, eller hur!?
vi ska vara stolta över våra kroppar, säkert finns det något annat som vi är stolta över, tex benen. Då är det bara att stolt visa benen och gå med huvudet högt.
Och som Daniel Adams ray sjunger, är det våra brister som gör oss till människor!
Kram och njut av sommaren alla skoliosare<3

Slänger in en lite somrig bild på mig och min kära vän några dagar innan jag fick min korsett!
( Jag till höger )





Dagens outfit

Blusen har jag lånat från  Dilan, köpt på lindex. :)


Det var som jag trodde!

Kommer ni ihåg att jag skrev om ischias?
Hittade det här:

"Jag har märkt att personer med skolios och en låg axel kan utveckla ischias på samma sida av kroppen som den låga axeln. Jag tror spända muskler i höften kan dra ner axeln och liksom sätta press ischiasnerven."

Källa

Det stämmer precis på mig.
Ska prata med min läkare om det!:)


Berit is back

Nej men nästan haha!

Hade så jäkla ont i ryggen häromdan så tog på mig berit en stund eftersom det inte gör lika ont när korsetten sitter på. Försökte sova med den, men efter ca 30 minuters vridande och vändande i sängen och en berit som skavde sönder och gjorde så att jag knappt fick nån luft alls, var det dags att inse.
Berit passar inte min kropp längre.

Efter två månader har min kropp gått tillbaks till normal storlek. Klart jag får på den men den sitter inte alls som den gjorde innan. Ändå tar jag på den när jag har ont, hellre kläm-ont än så ont i ryggen jag har.



Jag och berit när vi var bff:s


Skolios forum

Googlade runt lite och som rubriken lyder så hittade jag ett forum för skolios. Finns massa bra tips på olika saker, alltifrån bilder på folk som opererats, till vad man ska smörja in sig med om huden är hård, och mycket mer! Mycket som man inte visste om vet man nu. Kika in!
http://cohrs.web.surftown.se/skolios/forum/

Update!: Den tidigare länken var konstig så nu är det en ny som funkar!


Spinecor

En korsett som inte är så jätteuppmärksammad men som finns i Usa.

Istället för att vara gjord i hårdplast, är den mjuk och täcker inte hela området. Den är därför mycket skönare att gå i och den blir inte lika varm.





Enligt läkare är korsetten mycket bättre och den skadar inte musklerna i kroppen. Eftersom den är mjuk så är den också mycket lättare att använda och det gör att de som har den inte fuskar lika mycket som med en vanlig boston korsett.
Enligt vissa kan det göra ryggen helt rak igen, om man börjar i ett tidigt stadium.

Även vuxna som är färdigväxta kan få hjälp utav korsetten. De blir inte helt raka men de får mindre ont och kröken minskar något.








Kom till sverige säger vi bara! Den behövs till alla korsett tjejer här också!


Del 2

  • Hatar att gå ut i värmen, ångrar mig när jag väl är ute.
  • Kan ej sova med Armon.
  • Hatar att ha ett linne över som gör det varmare, har linnet för att kläderna ej ska förstöras.
  • Tvättar korsetten väldigt sällan.
  • Öppnar allltid fönstret i skolan pga av värmen och alla fryser så tillslut går dem och stänger den -.-