Ibland saknar jag att ha korsett

Tro det eler ej haha.

När jag ser bilder på berit så kan jag verkligen sakna att behöva ha min korsett. förutom att den klämmer är det väldigt skönt att sitta rakt, och att man har något som bär upp ryggen.
Någon som håller med?

Den här bilden som jag la upp i förra inlägget är en bild som jag verkligen kan känna berit-längtan när jag ser den haha!Haha och ja, det kanske låter knäppt men det är sant!


1 år

Glömde nästan bort!
Idag är det ett år sedan jag fick min korsett, 365 dagar sedan jag låg inne på sahlgrenska med berit i en obekväm sjukhus säng.  Helt ärligt kan jag säga att det var den värsta natten i mitt liv hittils, men som tur var gick det över när man vande sig:)

Men shit, tiden har gått fort, för 1 år sedan trodde jag att jag fortfarande skulle kämpa med berit, men så blev det ju inte som tur var.

ett år, 365 dagar, 8760 timmar: Ja jag tror ni fattar grejen!Ryggövningar

Tack för alla tips vi fick från er söta läsare angående ryggträning. Den här kommentaren fick vi från Malin och vi tänkte dela med oss av den eftersom det är bra för er alla, vare sig ni har skolios eller inte:)

Hej! Ja de gör det defenetivt. Några exempel:
Rygglyft- lägg dig på mage med händerna på pannan, ihop med hälarna och lyft sedan överkroppen så högt du kan och uporepa detta.
Benlyft- samma position här fast nu lyfter du fötterna istället
Flygplanet- lägg dig återigen på mage denna gång med händerna rakt ut. Lyft sedan rakt upp och vrid överkroppen sen åt en sida, och sedan åt andra sidan.
Simma- lägg dig på mage med händerna raka över dig. Börja sprattla upp och ner med händer och ben samtidigt och sätt i gång en timer.
Lycka till och tack för en bra blogg :)
Kräm , Malin

Tack för tipsen malin, och kul att du gillar vår blogg<3

Det här fick vi från en tjej som heter Lisa,

Jag har en bra övning som jag tycker är den bästa. Om man ligger på rygg och sen tar upp benen i ca 90 grader, sen sänker man långsamt ner benen, men inte ända ner, och sen upp igen osv. Sen kan man också göra stora cirklar med benen (som man har sammansatta). Om det gör ont kan man lägga en kudde eller nåt under svanken, då brukar det kännas bättre. Dessa övningar stärker rygg, mag och bålmuskler :)

Vi har också fått tips om pilatesboll och att simma. Så tjejer och killar, kör på:D


Vårdcentralen

Idag har jag varit på en liten tripp till vårdcentralen för att se om man kunde göra något åt denna ischias.
Läkaren sa att det förmodligen var pågrund av skoliosen men att det inte fanns så mycket att göra. Möjligtvis kunde en sjukgymnast hjälpa så jag får väl ta tag i det också, trots att jag hatar sjukgymnaster efter min ett år långa behandling hos sjukgymnast förra året som inte hjälpte ett dugg.

Jag har kollat på lite videos och hittat lite övningar man kan göra. Jag får köra på det ett tag och se om det hjälper.Btw, finns det någon som vet några övningar som stärker ryggmusklerna? Måste ha tränat lite iallafall innan jag ska till läkarn i Augusti! ;)
Midsommarhelg

Min helg i halmstad var GRYM! saknar det redan. Allt var bra förutom det faktum att jag hade världens ischias på midsommarkvällen när jag skulle ut och cykla. Tog en alvedon men tror inte den hjälpte något, men trots det hade jag roligt. Jag brukar ha ischiasvärk nästan var och varannan dag men denna helgen har det vart varje dag och det har gjort nästan dubbelt så ont som det har gjort innan. Det är knas.

Detta handlar inte så mycket om skolios men jag tänkte visa lite bilder från helgen iallafall.

Haha hej sned rygg

Midsommar!

Vi vill önska er en trevlig midsommar redan nu eftersom jag åker till halmstad över helgen och hazals internet krånglar.
När hon kommer tillbaka ska hon berätta mer om sjukhusbesöket också!:)

Och vet ni? Vid den här tiden för ett år sedan firade jag midsommar och bada och sola så mycket jag kunde, för på måndagen efter den helgen skulle jag läggas in på sjukhus och få min korsett. Det var alltså precis efter midsommar berit kom till mig;)// Julia

(det funkar inte att ladda upp bilder från datorn, haha typiskt!)


Snygg på jobbet

haha jag ääälskar alla dementa tanter på mitt jobb, dock är det inte lika skönt i ryggen framåt tvåtiden när min rygg håller på att dö och jag har 2 och en halv timme kvar att jobba!

Det värsta är att jag inte vågar vila, det känns som om dom tycker jag är lat när jag sitter ner:( Dom har en sån där "tandläkarstol" (alltså den som tandläkaren sitter på inte den man sitter i hos tandläkaren ahha) som jag brukar sitta och rulla runt på, men det hjälper inte så värst mycket. 3 veckor kvar, hur ska jag klara mig haha;( ibland ångrar jag att jag tog jobbet:( och visst, jag hade kunnat gå hem när det blev som värst i ryggen, men då förlorar jag massa pengar...

Visst är jag snygg på jobbet? Jag är grym på att vara snäll mot tanter och gubbar kan jag lova:D

Ps, Om nån vill ha roliga historier från dementa tanter så är det bara att säga till jag har tusen på lager;)

 
Men JAAAAAAAAAAAAAAA äntligen en läkartid!!!!!!!Fyfan ( ursäkta att jag svär, men nu är man alldeles för glad!!!) vad glad jag är, fick samtal från sjukhuset och ska till Dr Thomas imorgon på kontroll. ÄNTLIGEN!!! Det var på tiden, har väntat 2 månader för länge. Imorgon kommer vi nog att snacka om hur lång tid jag har kvar av behandligen och dem kommer att väga och mäta mig, som alltid. Ska försöka ta några bilder om jag inte glömmer det.Skolios

Jag tänkte att det kunde vara kul och intressant att läsa om lite olika typer av skolios. Så här har ni. :)

Skolios kan vara idiopatisk antigen beror det på att benen inte har samma längd eller helt utan känd orsak. Om benen inte är i samma längd försöker kroppen kompensera själv och ryggraden kröks, allt som behövs för att fixa detta är en inläggssula eller att sulan på ena skon är högre. Idiopatisk skolios delas in i tre grupper efter när den upptäcks.

 • Infantil — från födelse till tre års ålder
 • Juvenil — från tre års ålder till nio års ålder
 • Adolesent — från nio års ålder till avslutad tillväxt

Man kan benämna dessa krökningar av ryggraden på olika sätt beroende på om de kan rätas ut eller inte. En funktionell skolios rätas ut när man sitter eller ligger. Om ryggen inte förändras vid liggande eller sittande ställning har man en strukturell skolios.

En strukturell skolios kan inte försvinna helt då formen på vissa kotor och diskar är förändrade. Vid strukturell skolios sker också en rotation av kotpelaren som kan skapa en puckel i bröstryggen. De strukturella skolioserna delas in i fem grupper:

 • ”Idiopatisk” betyder ”av okänd anledning”. 80 % av de strukturella skolioserna är idiopatiska och nästan alltid S-formade. Lindrig skolios är lika vanlig hos båda könen men 80 % av dem som rekommenderas behandling är flickor. Den nedre gränsen för att en krök ska kallas skolios är 10 grader. Bidragande orsak kan bla vara ärftlighet.
 • Syndromrelaterade. Många så kallade syndrom (kombination av symptom och sjukliga tillstånd eller missbildningar) inkluderar skolios. Många av dessa syndrom är ärftliga.
 • Kongenitala. Anledningen är en medfödd missbildning inom kotpelaren som orsakar en ojämn tillväxt. Barn och ungdomar med kongenital skolios har ofta andra sjukdomar/handikapp.
 • Neuromuskulära. Den uppträder i samband med sjukdomar i nervsystemet eller muskulaturen, som till exempel cerebral pares. Skoliosen blir svårare om åkomman är allvarlig, om den sitter långt upp i nervsystemet och ju tidigare den yttrar sig. Den ökar nästan alltid om rörelseförmågan avtar. Krökningen är i dessa fall oftast C-formad.
 • Sekundära. Här är skoliosen sekundär till en tidigare skada eller sjukdom, exempelvis en fraktur eller en infektion.


källor: http://www.kiropraktorcentrum.com/
www.wikipedia.se
http://www.neuroguiden.se


Back on track

Men tja, var ett tag sen sist. Har flyttat från radhus till en 3:a så det har vart myyyyyyckkket att göra. Men nu är allting äntligen klart och jag kan börja blogga som vanligt, då jag ÄNTLIGEN fått internet :D Julia har skött bloggen tok bra, som alltid. Wooohooo du är grym, puss på dig. 

Snart kommer ett inlägg om funktionell, idiopatisk skolios osv.


En bild från balen :)

Jobbaaa

Idag är det första dagen på mitt sommarlov wiho! Jag fick sommarjobb genom kommunen på ett äldreboende och egentligen skulle jag börjat i måndags men fick ta ledigt tre dagar eftersom jag inte slutat skolan förns igår. Så om en och en halv timme drar jag iväg till mitt jobb. Jag kommer att jobba från 8 till halv 5 i fyra veckor framöver.
Jag hoppas verkligen att jag ska klara av hela dagarna med min rygg, med tanke på att jag hade väldigt ont i ryggen under min praktik.

Såhär såg jag ut igår på min skolavslutning:
Bra hållningIgnorera att mitt hår blåser, min tröja tjockar sig, att mina kompisar är så fina och att jag blundar.

Ser ni hur jag sitter?  jag klarar inte av att sitta rak i ryggen det är helt omöjligt. Såfort jag sitter ner så sjunker jag ihop som en hösäck.
För mig är det helt omöjligt att orka sitta normalt. haha någon mer?


<3

          klara om Idiopatisk skolios animering:
hej, jag heter klara , jag har precis börjat blogga lite om skolios , jag har nattkorsett. eran blogg är jätte jätte bra, och har fått mig att inte känna mig som en ensam dum unge som måste sova med korsett. tack för allt stöd. tack, från en annan skoliosare. hoppas ni kan titta in på min blogg också. <3


Ni läsare är så himla fina och ni ska veta hur glada vi blir av att höra sånt här!
Lycka till med din korsett klara!
Kram<3

Gästblogg- Elaine!

Hej!

Jag heter Elaine och är 13 år, och innan jag opererades hade jag två stora krökar på 58.7 och 52.5 grader. 

Innan jag opererades var jag såklart super-orolig ; vem blir inte det hihi?
Den 21 november 2010 (Dagen innan operationen) fick jag åka in till Huddinge sjukhus och där fick jag rum 5 på avdelning K83.
Jag fick duscha i ett bakteriedödande medel som heter Descutan och ta på mig rena kläder efteråt (Sjukt snygga sjukhuskläder för folk som väger 90-100 kg..)
Jag fick inte äta eller dricka efter 00.00 men jag var inte hungrig så det gick bra ändå..
Blev väckt vid 6-tiden den 22 november och fick duscha igen. Var riktigt orolig nu!
Fick en kanyl i armen och sen rullades jag ner till operations-salen :p
23 skruvar och 2 stag och 5 cm senare vaknade jag upp på post-op och hade sjukt ont.
På sjukhuset hade jag både bra och dåliga dagar. Dom bra dagarna gick jag i korridoren och åkte rullstol till Pressbyrån och köpte lussekatter. Dom dåliga spenderade jag framför tv:n. 

Tillslut kom den 29 november - dagen jag fick åka hem! Jag och mamma skrev ett tack-kort till personalen och nu hänger det på en slags anslagstavla på avdelning K83 så ni som ska opereras där kanske ser det ;)


Efter 5 veckor var jag tillbaka i skolan, efter 3 månader gick jag ut och joggade och efter 6 månader var jag med på gympan. Nu har det gått ca 7 månader och jag får göra vad jag vill!

Ångrar inte operationen för en sekund - den har gjort mig längre, rakare och starkare. Och skoliosfri! 
10 grader räknas som skolios.. jag har 8. den här tiden har varit den svåraste i mitt liv men jag gav aldrig upp!ursäkta att texten blev så konstig men det gick inte att ändra!
Här är en Feeeeet länk till Elaine som delade med sig av sin historia!
http://elainez.blogg.se/


hazal är snart tillbaka

Inom en vecka tror jag att hon får tillbaka sitt internet och kan blogga, saknar henne:D

Sålänge kan ni ju lägga till vår blogg på bloglovin--------------------------> Så att ni inte missar några inlägg, Kram!


Idiopatisk skolios animeringJag vet att vissa av er är lite yngre och inte förstår allt dom säger eftersom det är på engelska, men det berättar lite om vad skolios är och att idiopatisk skolios är när man inte vet orsaken till det.
De berättar att många har en liten krök men att om man har över 10 grader kallas det skolios.
De visar också hur man kan se på ryggen bakifrån när man böjer sig ner att man har skolios:)


ScoliosisGirlDiaries

Den här tjejen gör videos om sin kommande operation och berättar lite om vad som kommer att hända och hur hon känner inför operationen osv. Kan vara intressant att se!:)

http://www.youtube.com/user/ScoliosisGirlDiaries

Här är hennes första video:
Sådärja

Nu var man hemma igen!
Och vet ni, jag har märkt att jag får skit ont i ryggen av att pussla, hhaha inte för att jag gör det ofta men ibland hakar man ju på när syskonen pusslar och VARJE gång får jag skit ont i ryggen. Det är typ för att jag håller på med min höger arm framför mig, samma sak när jag lägger patians haha;)

Alla kära läsare, ni vill ha mer uppdatering men kan ni inte tipsa om vad vi ska skriva om? vi tjatar om det men det är ju ingen som tipsar så please, vi skulle bli jätteglada över lite ideer om vad vi ska blogga om:D vi vill gärna hålla igång bloggen så mycket som möjligt men just nu är det lite tomt på ideer:)

tyst tills på måndag

Här på bloggen kommer det att stå still tills på måndag kväll. Jag åker bort till värmland över helgen och har alltså inte tillgång till internet. Och ni kanske har märkt att hazal vart borta några dagar och det är för att hon är mitt uppe i en flytt:)

Sålänge kan ni ju kika bak i arkivet för mer läsning, enjoy! <3


Sy om korsettlinnet

 • Jag skrev ett inlägg om det på min vanliga blogg i augusti men tänkte skriva ett liknande inlägg här också:

  Om man inte vill ha ett korsettlinne eller t-shirt som syns under tex klänningar osv så kan man sy om det till ett tubtop linne:)

  Gör såhär:

 

 • Klipp av överdelen av linnet eller t-shirten så att den blir rak.
 • Vik sedan ner överkanten ca 1,5 cm och sy hela vägen runt förutom ett litet hål
 • Sätt fast en säkerhetsnål i ändan av ett resårband och trä igenom linnet tills det kommer ut på andra sidan hålet
 • Sy ihop de båda ändarna av resårbandet och sy ihop hålet som är kvar.

Klart!!