Hur gör man på gympan?

Vi har fått en fråga är som vi tänkte svara på!

hej jag har en fråga om det här med skolios, hur man ska göra när man har idrott ifall man har världens mset svallrande kompisar? (vill helst inte att de ska skvallara runt om det :( Kanske ska få korsett)

Hej!
Om du absolut inte vill att nån ska se den så kan du kanske ha möjlighet att få ett eget omklädningsrum eller byta om på toaletten. Hazal hade också problem med det i början, skämdes för att alla skulle se och skvallra. Men nu bryr hon sig inte om det, för det är inte något att skämmas för. Klart att dem har frågat vad det är och så, men dem bryr sig inte så mycket mer om det. Men om inte det går så tror vi inte att det är nån fara! om du berättar om det först så kommer de att vara nyfikna och sånt, men det lägger sig. Det är ingen som gör det till en big deal, vi lovar!
Lycka till med korsetten!
kram!


Korsett funkar inte i alla lägen!

När man åker skidor eller skridskor så är det nog inte så jättebra att ha korsetten på sig, Jag antar att man skulle skada sig mer med den på en av! Tänk er att ramla och slå sig med den på? Aaaj!

hehe tur att jag valde att lämna korsetten hemma här!
http://www.youtube.com/watch?v=PcWtIHpAg1w

Funkade inte att bädda in men klicka på länken för att se mig "åka skidor"

Jag fick också en fråga om vad jag jobbar med. Jag är telefonförsäljare för ett företag som heter front! så det är det jag sysslar med!Puckel på revbenen?

Jag vet inte om jag är ensam om att ha skeva revben? det kan ju bli så eftersom bröstkorgen oftast vrider sig av skoliosen!Såhär ser det ut uppifrån! man ser klart och tydligt att på vänstra sidan har jag fått som en "puckel"


På idrotten..

Vill främst börja med och gratta underbara Julia som blivit korsettfri! Är så otroligt glad för hennes skull och så stolt över henne!!!

På idrottstimmarna är jag ur korsetten som ni nog vet. Känns mycket bekvämare att kunna röra sig fritt än att ha korsetten på, man kan ju inte springa hur man vill osv.

När jag fick Armon för snart 18 månader sen hade jag ingen aning om vart jag skulle lägga honom medan jag hade idrott. Han fick ju liksom inte plats i min vanliga väska eller i en ica påse utan att han syndes. Men jag har funnit den perfekta väskan som rymmer Armon, mina kläder och böcker samtidgt! Väskan är köpt på Åhléns för snart ett år sedan, men jag tror att den finns kvar. Kika in där om ni behöver en väska som rymmer er korsett, 349 kronor gick den på!Avvänjning

Först av allt vill jag bara tacka för alla fina kommentarer jag fått!
Sen ser jag att några av er undrar om jag inte behövde vänja mig av med den, men det är så att Jag har knappt använt den under 2 veckor alls nu, och det har gått bra, så klas föreslog att jag bara sov med den på natten om jag hade lust med det, men eftersom jag inte kan sova med den eftersom den är förliten så avslutade han med:
Ja men då skiter vi i allt det här nu!:D

Jag är fortfarande helt lycklig, och jag tror bara att de med korsett kan förstå den känslan! lyckorus gånger 100!

Just nu står korsetten på golvet i brist på nått annat men jag ska hitta nått bra ställe att spara den på så att jag kan ta fram och kika på den i framtiden!:DByebye Berit!


Nu ska jag till jobbet!

Nu drar jag och jobbar i nya kläder! nej nya och nya men jag har inte kunnat använda dom, dom har legat i min garderob och väntat på mig:D


Jo föresten, jag har blivit brunett också! det har jag ju glömt säga:)


Korsettfri!

Efter 8 månader är det äntligen över! jag har inte behövt ha den ens hälften så lång tid som alla andra men det räckte för mig.
Nu ska jag fira med att ha på mig jeans, till sommarn ska jag ha korta tröjor och klänningar och ligga och sola på stranden hela dagarna:D
Im so happy happy!

På sjukhuset gick det långsamt, på tre timmar hade jag bara tagit en röntgen bild. Men när jag väl kom in så gick det jättesnabbt! Min huvudkrök var knappt 40 grader och jag hade bara växt en centimeter sen i augusti så han beräknade att jag var färdigväxt!
Angående min smärta mellan skulderbladen, så sa han att en del med skolios får ont där. Det är sällan dom opererar 40 grader men jag skulle träna upp ryggen under ett halvår nu och se om det blir bättre. Hur som hälst så blir det ingen operation på ett bra tag iallafall eftersom jag fortfarande är så ung sa han, och det finns ju så många där ute som behöver prioriteras som har typ dom dubbla graderna på sin rygg!:D
I augusti är det iallafall återbesök med röntgen och allt sånt så vi får se då:)

Nu ska jag bara hitta tid i mitt fullspäckade schema att hinna med att träna (antagligen blir det att simma) Jobbar ju tre dagar i veckan och klättrar en, så det blir svårt att hinna med!

Glömde fråga om jag kunde få en röntgenbild med mig hem men äsch, det får bli nästa gång!:) Jag fick med mig Korsetten hem så att jag kan ha den i framtiden och tänka tillbaka på vad jag gått igenom eller nått sånt:)
Imorn är det äntligen läkarbesök!

Imorn den 24/2 ska jag in till sahlgrenska kl 9:30 och träffa min läkare Klas, somm jag inte träffat sen den hemska dag jag fick reda på att jag hade skolios i maj förra året. Äntligen får jag träffa någon som kan ge mig svar på mina frågor!
De ska bland annat kolla om min rygg blivit sämre/bättre, röntga handleden för att se om jag ska växa nått mer, och se om jag kan få en ny korsett eller om jag måste behålla min nuvarande som är förliten:)

Tror ni att det blivit sämre? Jag har en känsla av det men man kan ju aldrig vara säker:) ska försöka få med mig min nya röntgenbild imorn!En liten grej bara

En liten grej som vi vill säga till alla söta läsare, ni som kommenterar utan blogg, lämna gärna mejl så att vi kan svara på era kommentarer! Det är ju så tråkigt att inte kunna svara!:)

Svar på frågestunden

hur gör ni om ni har en tröja som är lite "genomskinlig" ? har ni en tröja under då, elller hur gör ni :)
Svar: Vi brukar inte använda så genomskinliga tröjor, men om vi gör det använder vi ett vanligt svart linne under.

Kommer ni kunna föda barn normalt och så med tanke på ryggen? Förlåt för dum fråga :-(
Svar: Inga frågor är för dumma! Ja det kommer vi kunna göra. I vissa fall så kan läkare avråda från att bli gravid, men det är endast i särskilda fall!

varför har ni namn på era korsetter? haha :)
Svar: Ja du, känns lite roligare med ett namn, typ istället för att säga korsett hela tiden tycker vi att det är lättare med ett namn. :)

Hej!
har en fråga, som inte har med skolios att göra.. vem är era bästavänner?

Hehe jadu, Julia har så många fina vänner och vill inte välja ut nån särskild och hazal känner likadant. Men en som ligger Hazal extra varmt om hjärtat är Esra! :)

Sitter den hårt? Gör den ont?

Ja korsetten sitter väldigt hårt men det är något man vänjer sig vid. Normalt sett gör den inte så ont när man vant sig men om man tex får skav eller att den är förliten gör det ont:)  

hur har korsetten påverkar er som person? (:
Jag( hazal) har påverkats väldigt mycket. Från början hade jag problem med självförtroendet, men den har gjort mig så otroligt stark, och vi är glada över att ha fått en bostonkorsett istället för att operaras.
Jag (julia) Har påverkats så att jag känner mig starkare som person, jag har fått en annorlunda syn på saker!

asså gör det inte ont i magen när korsetten trycker åt så mycket?
Jo det gör det, men man har vant sig. I början var det så jobbigt, man kunde inte proppa i sig hur mycket man ville. Men nu känner vi vad som är lagom för vår lilla mage. Jag (hazal) har märkt att jag äter lite oftare än att proppa i mig allt på en gång, känns så mycket skönare, och då känns det inte som om någon Armon trycker på.
Jag (julia) Har en annan modell på min korsett som är lite mer inåtlutad + att läkarna lagt in två extra plattor på magen så det är väldigt svårt att äta eller dricka mycket med den på. Det tar liksom stopp och man måste andas djuuupa andetag för att kunna svälja! kolsyrad dryck är nästan omöjligt!

har ni fått reda på ungefär när ni får ta av den, eller måste ni ha den hela livet?
Korstten ska vi inte har hela livet som tur är. Hazal ska till sjukhuset i april och få reda på hur lång tid det är kvar. Julia ska till sjukhuset nu på torsdag (24 februari) och får se då, men det är sagt att den ska hänga med tills sommarn haha!:)

vad skulle hända om ni inte hade korsetterna?
Våra ryggar skulle fortsätta växa snett och det skulle förmodligen leda till en operation!

är det obehagligt när ni ska idrotta eller liknande?
Nej hazal brukar inte idrotta med den, man ska ju vara ur den och vila någon timma per dag, Men Julia brukar försöka ha den på då hon känner att hon kan idrotta ganska normalt ändå:)

Vilket är ditt favorit djur?
Hazal är ingen djurmänniska men Julias favorit djur är nog katter.

jag har en liten fråga som jag hoppas att ni kan svara på: jag har licksom forfarande inte kommit på ett bra sätt att säta på sig bh:n med korestten på! jag fick den jag rätt så nydligen och jag har provat att ha den under korsettlinnet och korestten, men då får jag jätte ont, och om jag har den över korsettlinnet och klämmer ner den lite under korsetten, så åker den upp hela tiden så jag måste gå runt och dra ner den hela tiden och det är lite pisamt om nån ser, snälla svara vad ni tycker är bäst att ha på sig Bh:n!! Kramisaar korsettvän:)
Hazal var i samma sits som dig i ett tag, men hon har nu kommit på ett sätt att ta på sig bh:n. Ett inlägg om det kommer ganska så snart. :)
Jag (julia) hade också ont av det i början men sen bad jag dom såga ner den lite där uppe eftersom den satt alldeles för högt upp! efter det har det gått bra med vanlig bh men under den första tiden hade jag en annan slags Bh av bara tyg, ni vet en sån som inte har några band? haha:) 

hejsan! har också korsett :( det största problemet är hunden: i början kliade jag mej men det har jag slutat med, efter som min läkare säjer att jag inte får smörja mej med nått så är huden så klart torrare än en öken! det är så torrt i naven, att huden spricker och det blöder och svider! jag tränar innebandy 2-3 ggr. i veckan, och det svider som f*n! några tipps??
Antagligen är du ur korsetten då du tränar innebandy, så då kan det vara bra att återfukta huden lite, likdant när du gått ur duschen. Smörj in och vänta tills det gått in i huden, sen kan du ta på korsetten. Du kan ju testa att lufta huden så mycket som möjligt också och fråga din läkare om råd om det inte hjälper!:)

 

Hej!!
Jag får min korsett 16/3!
Jag undrar vad jag ska vara förberädd på när jag får den tex smärtor, skav , svårt att sova mm?
Gillar eran blogg och det var kul att se er i Frida! :)

Det kommer att vara ovant till en början och det kommer skava klämma klia och göra ont, men när kroppen vant sig så är det inte så farligt längre. Oftast behöver de justera korsetten lite till när du väl fått den så att den ska sitta så bra som möjligt! första natten kommer du nog inte sova så mycket eftersom kroppen inte är van att vara instängd i nått helt av hårdplast, speciellt när du sover så glömmer du ju bort den och kanske försöker vända och böja på dig som innan, och när du vaknar kommer du nog att känna dig lite mörbultad, men redan andra natten kommer det att gå bättre ska du se!:) Du ska nog också vara förberedd på att behöva köpa lite nya kläder, ungefär halva garderoben passar nog inte längre hehe;)
Sen  var det nog inget mer, men tänk på att det är jobbigt i början men man vänjer sig så ge inte upp!
Lycka till med din korsett och hör gärna av dig om det är nått mer du undrar över!
Kram!

 jag har oxå skolios och är jätte rädd för jag ska opereras :(( min rygg är 40 grader krökt.
men min fråga är Hur länge har ni haft korsett?
Hoppas du slipper operationen! Hazal har haft Armon i cirka 1 år och 6 månader, och Julia har haft sin i 8 månader:)
 

Hej!
1. Hur går det till när man ska få sin korsett? (:
2. Hur gör ni på sommaren? Kan man bada?

 1:(såhär går det till i göteborg, kan vara olika vart man bor)
 Du får en tid på ortopedtekniska där du får testa en korsett och "korsettgubben" fixar och sågar med den tills du känner att den känns okej. Sen får du vänta ca 1 månad på en sjukhustid. Då får du komma till sjukhuset och få din färdiga korsett. Väl där så får du vänja dig med din korsett genom att ha av och på olika många timmar. Du får dela rum med en annan  tjej som går igenom samma sak som du själv. En sjukgymnast håller koll på att allt går bra och till kvällen får du ha av den en timma innan du ska sova och sedan ska du försöka ha på den hela natten. På morgonen kommer sjukgymnasten tillbaka och tar av korsetten och kollar om det är nått skav och att allt gått bra. Sen skickas man till röntgen för att de ska se så att korsetten rätar upp ryggen bra. Efter det får du ett träningsprogram som du ska göra varje dag och sen får man äntligen åka hem!
Efter det ska korsetten sitta på de timmarna om dygnet som det är menat!

2: På sommaren är det som värst då det är varmt och svettigt men självklart kan man bada! Då är det bara att ta av sig den en stund medans man badar och sen ta på den igen. Man kan inte ligga och sola på stranden eftersom man inte kan ha av sig den så länge och det är nog det jobbigaste! men man klarar sig hehe:)

Har ju frågat så mkt tidigare,men så var jag in på en annan skoliosbruds blogg.Och hon skrev att hon fått ersättning för korsetten från försäkringskassan!Har ni hört något om nåt sånt??Jag/vi har försökt få ersättning från försäkringsbolaget för slitage/hål på kläder,men det går inte!!

Nej vi har inte hört nått om det! Vi tror att man kanske kan få ersättning senare om man tex har bestående men sen, men inte annars. Det skulle vara grymt om man fick det iallafall!
Vems blogg var det?:D

hej, jag undrar bara om ni hade varit glada om ni fick information om att ni ska opereras?
Nej det kan vi inte påstå. Vi är som sagt glada över att ha fått en korsett än att få opereras. All styrka och modighet vill vi ge till dem som har opererats, vi önskar dem all lycka! Och vi finns här för alla oavsett var när och hur!<3 Jag (julia) skulle inte bli glad över beskedet om man säger så, men jag har såpass ont i min rygg, varje dag, och jag kommer att fortsätta ha det hela mitt liv om jag inte opererar mig, så jag skulle vilja ha en operation för att förbättra min rygg men självklart är det inget jag önskar mig så, så missförstå mig inte, det måste vara skitjobbigt att operera sin rygg och alla som gjort det är skit starka!<3

Hoppas ni fått svar på alla era frågor nu, och om ni undrar något mer är det bara att höra av sig!:)


vad vill ni läsa om?

Hejsan! just nu har jag sportlov och därför har det inte blivit så mycket bloggande denna veckan, men imorn kommer jag hem igen och kan svara på frågestunden med hazal! Sen skulle vi gärna vilja veta vad ni vill läsa mer om på vår blogg? Kanske något speciellt som ni känns saknar? Det är inte alltid så lätt att komma på vad man ska blogga om varje dag för skolios är ju inte så varierande hehe;) men tipsa gärna om vad vi ska blogga om tills jag kommer hem! kram / julia<3

Tack!

Vi vill bara säga att vi är så glada för alla kommentarer vi fått från er alla! Vi fick ut det vi ville förmedla genom att vara med i frida och det var att nå ut till fler tjejer med skolios. Om ni vill prata mer med oss så kan ni antingen mejla eller adda på msn på : hazallette@hotmail.com och jul-ia.s@hotmail.com vi blir bara glada om ni hör av er! På söndag avslutas frågestunden så passa på att ställa frågor! kram

Bilder på reportaget

Tack för bilderna http://elainez.blogg.se verkligen snällt :D

Ni som inte har läst reportaget kan göra det här nedan

Maila hazallette@hotmail.com

Skulle någon utav er kunna skicka bilder på skolios reportaget? Som tack kan ni få en länk om ni nu har en blogg hihi :D

En ny Armon, den tredje och sista hoppas jagMats ( ortopedingenjören som fixar min korsett) ringde mig under veckan och ville att jag skulle komma dit. Så jag var där igår och fick en ny korsett som jag haft sen i maj. En bra bit har jag iallfall växt, cirka 10 centimetrar, så det var dags för en ny. Väl där kollade han på ryggen och tyckte att allt såg hyfsat bra ut, men att korsetten var liten över bäckbenet. Tog cirka en timma för honom att göra en ny Armon ( smeknamnet på min korsett). Armon satt bra igår men nu skaver han jättemycket, det är ju så med nya korsetter. Jaja, får väl återkomma om det är något.

Här har ni iallafall lite bilder som jag tog:

tog farväl av gamla Armon, haha.


Såhär kan det se ut i väntan på att Mats hämtar en ny korsett och jag prövar för att se så allting sitter bra.


Frågestund!

Nu startar vi en frågestund som avslutas på söndag så ni har ett tag på er!
Det ska handla om skolios och inga frågor är för dumma!


kram!
För nya läsare!

Kika i arkivet eller i våra olika kategorier för att läsa mer om oss och vad skolios är!
kram!


Glöm inte...

Att FRIDA kommer ut på onsdag i butik! Och för er som prenumererar så kommer den hem i brevlådan från och med imorn så kika gärna in repotaget om oss och skolios:D
Vi har väntat sen i oktober, Äntligen!

LufthålJa vi håller med Alina!

Lufthålen som finns i de flesta korsetter gör faktiskt ingen nytta alls! Sommaren är en mardrömstid för alla korsett tjejer (och killar hehe) och dom små "lufthålen" som dom gör i korsetterna kunde lika gärna kvitta för en korsett sitter åt så tight att det inte kommer in nån luft emellan endå, det enda som blir är alla dessa små "prickarna" på magen efter att huden trycks ut i hålen typ, vet inte hur jag ska förklara haha!
Man kan ju undra

Min korsett står för det mesta på golvet nuförtiden. Allt är så mycket skönare utan och man kan klä sig som man vill, göra allt man vill och ah, allt är så jävla mycket bättre utan. Dessutom är den ju förliten vilket gör att jag inte klarar av mer än ett par timmar utan höftsmärtor. gaah

Har börjat fundera på om min rygg blivit värre, det känns nästan så.

På den här bilden slappnar jag av och är som vanligt, kanske svårt att se men på ena sidan går det in as mycket vid höften och på andra sidan är det nästan rakt. Och såklart axlarna som inte är i samma höjd.

På den här bilden sträcker jag på mig så mycket jag kan. Jag brukar försöka att hålla mig uppe så här så att det inte syns så mycket i ryggen men om jag inte tänker på det så blir det som på bilden innan.


Lite olika höjd på axlar och även lite ojämn midja men inget man tänker på så himla mycket.

ska bli spännande att se den 24 om det har blivit någon skillnad sen i maj. Det här är ju trotsallt mitt första riktiga läkarbesök sen jag var där i maj.Varför är headern borta???

Headern är borta och vi har inte varit inne i stilmallen och ändrat grejer på evigheter, så vad har hänt?:( länken ligger kvar där precis som vanligt men den syns ändå inte?
Hjääälp tack!<3


UPDATE

Hehe om man heter julia så är man så duktig att man kan fixa tillbaka den hehe, nä skämt åtsido men jag fattar fortfarande inte varför den försvann haha:)

GODA NYHETER

Vi fick mail från tidningen Frida idag och dem meddelade att reportaget kommer ut den 17:e februari! Äntligen hörde dem av sig, fyfan vad kul!!
Så håll utkik!! :D:D


Olika sätt att ha kläderna på

Julia:
Det finns två olika sätt att ha sina kläder på ( tex byxor/tights) Antingen kan man ha dom utanpå eller innanför. Jag brukar ha innanför eftersom det funkar bäst för migPå det här sättet så sitter kläderna fast under korsetten så om man behöver gå på toa eller något liknande måste man alltså ta av sig korsetten först. (irriterande kan jag lova) Det är också jobbigt att man får skav under av tex resårkanten i tights (jeanstights) eller av jeans.På det här sättet så sitter allt ovanför och det är fritt fram att gå på toa/byta om osv. Det dåliga med det här är att oftast så glider kläderna av för mig när jag tex böjer mig framåt, och om jag skulle vilja ha jeans så skulle jag behöva ha en större storlek i midjan.

Hazal:


Jag föredrar att ha leggins/byxor över korsetten, mycket skönare! Förut i början hade jag alltid innanför, kunde varken böja mig , gå på toan eller kissa. Det blev dessutom väldigt mycket skav.. Men nu är det skit skönt, kan böja mig, gå på toan hur många gånger jag vill, och sitta hur jag vill ( typ). Sen brukar jag ha min svarta kjol, så att leggisen inte ska åka ner 989783 gånger. Bra tips till alla korsettjejer där ute!

Hahaha. Vet ni vad jag hatar? När jag drar på mig mina byxor snabbt, för att jag har bråttom och sen så blir det såhär.