3 år

Idag den 28 Juni är det hela tre år sedan jag låg på Sahlgrenska och fick min korsett! Kom på det häromdan och blev väldigt chockad över att det gått hela tre år! Sjukt. Kommer ihåg dagen som om den var igår. Det var första gången jag var inlagd på avdelning 16, och över huvud taget första gången jag var inlagd på sjukhus och hade kontakt med sjukvården på det viset. Det var dagen jag stundvis kände mig som världens ensammaste, helt ensam utan någon som jag kände skulle jag gå igenom första dagen och natten med min korsett. Turligt nog fanns ju Sara karlsson och hennes mamma där. 

Det var den värsta natten i hela mitt liv. Den smärtan och ångesten har jag aldrig tidigare upplevt. Jag var inte van att sova på det viset som krävdes och jag hade ont överallt. Värst var det när jag låg på mage och försökte vända mig genom att resa överkroppen. Det tog stopp och gjorde ont vid skulderbladen där korsetten slutade. Aj. Jag grät den natten och sov inte många timmar. När morgonen kom ville jag bara att mardrömmen skulle ta slut, att jag aldrig mer skulle behöva ha en sådan hemsk natt. Underbara sjukgymnasten bogdanca tröstade mig då som hon även fick göra många gånger efter mina operationer. 

Jag kommer alltid minnas den dagen. Den 28 Juni 2010. Det var grejer det! 
 
 
(Vill mitt i allt korsettsnack knö in ett STORT grattis till min fina Julia Karlsson som idag fyller 18 bast! Tyvärr kan jag inte vara med och fira den stora dagen då jag jobbat kväll men en annan dag så. Att man kan hitta så många fina vänner genom skolios och bloggen och allt är helt awesome! Grattis på din dag iallafall och ha en superfin kväll! ) 
 

En eventuell skoliosträff

Jag sitter och pratar med Hazal i telefon och vi försöker planera in för en eventuell skoliosträff i sommar i Stockholm. Vi hoppas på att få ihop en liten träff precis som vi gjorde förra sommaren! Eftersom vi båda jobbar mycket denna sommaren har vi haft svårt att hitta tid då vi båda kan, men vi har hittat en vecka som vi preliminärt kan!
 
Vi har tänkt oss lördagen den 27 juli om Hazal får ledigt från sitt jobb. Vi skriver alltså ut detta datum preliminärt än så länge men hoppas på att det kan bli den dagen. Vi tänkte oss denna gång att vi vid fint väder skulle hålla till vid parken rålis (rålambshovsparken) och ha lite picknickmys och allmänt skoj! Har ni några andra förslag och idéer är det bara att kommentera! 

Nu håller vi tummarna att vi kan lösa detta! Vi kommer att skriva mer så fort vi hört mer om Hazals schema! Tills dess bjuder vi på en bild från förra sommarens skoliosträff i stockholm! :)
 
 

Komplimang

Häromdagen när jag jobbade så stod jag inne i ett patientrum och fyllde på skåpen med diverse kläder osv. En äldre dam satt i sin säng lite längre bort och betraktade mig en bra stund. Efter en stund säger hon:
- Jag måste bara få säga en sak. Du är så fin, så fin och så rak i ryggen! 
Jag blev full i skratt när denna lilla damen gav mig en så fin komplimang, för det var något av det finaste hon kunde säga till mig! Jag tackade så mycket men sa att jag inte riktigt kunde ta åt mig äran för det då jag hade opererat ryggen så att min rygg var så rak ;) Den kommentaren kunde jag leva på resten av dagen, blev så glad över att för en gång skull få höra att man har fin hållning efter alla dessa år! 
 
 

För dig som ska få korsett

Vare sig man ska få en nattkorsett eller bostonkorsett så är det många frågor som snurrar i huvudet och man är nog ofta lite rädd och orolig för vad det hela kommer att innebära. Där av har jag tänkt skriva ihop ett litet inlägg till er som ska få korsett där ni kan få svar på era frågor utefter min synvinkel. 

Jag tror att det är viktigt att man går in i det hela med en positiv syn på korsetten. Fokusera på att korsetten förhoppningsvis kommer att hjälpa dig och förhindra en eventuell operation eller en större krök över huvud taget. Jag tycker också att det är viktigt att man berättar för sina vänner att man ska få en korsett och berätta vad det är för något. Går man ut med det redan från början slipper man pressen av att gömma korsetten för sina klasskompisar vid exempelvis gympa eller bara under en vanlig dag under kläderna. Ingen kommer att tycka att det är konstigt om man själv inte gör det till något annorlunda. Dessutom är det många som säkert är nyfikna på din korsett och kommer att tycka att den är lite häftig! Underskatta aldrig stödet från dina vänner :)

De första dagarna kommer att vara tuffa. Beroende på vart i landet man bor ser behandlingen lite olika ut de första dagarna. På en del ställen får man korsetten på sjukhuset och får åka hem samma dag. På andra ställen får man sova över en natt på sjukhuset där de kontrollerar att det funkar bra med korsetten och även en kontrollröntgen under morgonen när man sovit med korsetten hela natten. Jag vet också att man någonstans i landet får ligga inne på sjukhuset i en hel vecka när man får korsett, men det är nog väldigt extremt och inte så vanligt. Det är nog bara vad jag vet ett sjukhus i hela landet som gör så. Jag vet inte riktigt vad man kontrollerar under hela veckan men om någon vet så får ni gärna kommentera :)

Oavsett hur de första dagarna ser ut så kommer det fortfarande att vara tufft. De första två nätterna var enligt mig de värsta i och med att kroppen inte är van att vara instängt i ett hårt plastskal. Det trycker och gör ont lite här och var och man funderar på hur man någonsin kommer att vänja sig vid denna oerhört obekväma sak. Dock blir man ganska förvånad över hur snabbt man vänjer sig vid korsetten. De första dagarna trappar man upp till fler och fler timmar per dag (Vid bostonkorsett) och man behöver där med inte vänja sig vid 23 timmar per dygn direkt som tur är. Efter några dagar klarar man av att ha på sig korsetten under alla de timmar man ska (vilket kan variera beroende på vart i landet man behandlas). 

Det är viktigt att fortsätta använda korsetten även om den känns obekväm och trycker. Ju mer man använder den ju mer vänjer sig kroppen vid den och anpassar bröstkorgens form efter den. Efter ett tag kan man till och med glömma av att man har korsetten på sig och det kan till och med vara svårt att sova utan den för att man är så van vid den. 

När det kommer till kläder kan det vara lite jobbigt att hitta några som passar bra över korsetten. Jeans osv kan också vara svårt då man tvingas välja om man vill ha dem under eller över korsetten. Ska man ha dom över kan det vara svårt att få midjan att passa i förhållande till benstorleken på byxorna, och ska man ha dom under kan det bli trångt under korsetten och skava. Jag rekommenderar starkt tights och liknande som jag alltid hade under korsetten. När jag hade dom över så gled dom av när man böjde sig fram vilket inte var så bekvämt enligt mig. Nackdelen är dock att man måste ta av sig korsetten när man ska på toa om man har byxorna under hehe.
När det kommer till tröjor kan man om man inte vill att den ska synas (vilket inte behöver vara så för alla) kan man ha tröjor som inte sitter jättetight. Det som jag tyckte var lite krångligt var att korsettlinnet man hade under korsetten ofta syntes under tröjorna. Man kan tex inte ha ett vanligt linne eller liknande eller vissa klänningar då korsettlinnet sticker upp under. Där av rekommender jag att man antingen har ett vanligt tunnt linne från exempelvis hm eller att man klipper av ett av alla sina korsettlinnen och syr om det till ett tubtopplinne (Har visat hur man gör HÄR)
 
Oavsett om man har Boston eller nattkorsett kan det vara jobbigt om man som lite yngre ska sova hos kompisar eller liknande. Man är ensam om att ha en stor plastgrej och många väljer att lämna den hemma för att man skäms. Därför vill jag ännu en gång poängtera hur viktigt det är att vara öppen med det från början för då blir det inte konstigt bland kompisarna när man ska sova över hos någon eller liknande. 

Slutligen vill jag säga att det är viktigt att man använder korsetten så mycket som möjligt även om det är svårt. Det kommer att komma stunder där man bara vill kasta ut korsetten genom fönstret och aldrig mer se den. Det kommer komma stunder då man gråter sig till sömns för att man har ont eller bara hatar korsetten. MEN, i slutändan när man äntligen är färdigbehandlad, kommer det att vara värt varenda tår och jobbig sekund. När man blir av med korsetten har man all rätt i världen att vara stolt över sig själv, för man har klarat något som inte många andra har gått igenom. Tänk positivt även i de svåraste stunderna! 

Har ni några frågor eller bara vill prata så får ni gärna lämna en kommentar eller mejla mig! Säg gärna till om det är något ni saknar i inlägget. Har en ny kategori här i bloggen nu som heter "Till dig som ska få korsett". Den är till för att man enkelt ska kunna hitta svar på sina frågor om man ska få korsett och undrar något. 
 
Kram och lycka till med din korsett! 

 
 

Glad midsommar!

Hoppas ni alla haft en bra midsommar och får en fortsatt fin kväll! Själv har jag jobbat och ligger nu helt utslagen hemma hos en kompis! Ska försöka skriva ett efterfrågat inlägg under helgen då jag är ledig! :)


Outfit och fin vän

Igår hade jag premiär för ett linne jag köpte på Gina tricot för ett tag sedan. Väldigt tjusigt om ni frågar mig! Det som dock är tråkigt med nya kläder nuförtiden är att man knappt hinner ha de på sig då jag har arbetskläder näst intill hela dagarna. 
(Ursäkta för den kassa bilden underifrån)
.
Kom hem mitt i natten igår efter jobbet och hade fått ett fint paket på min säng från fina Julia. Blev så himla glad!


Egna erfarenheter= bra att ha kunskap

 
Kom på att jag glömt visa er denna. Det här stod på tavlan på studenten. Våra lärare hade skrivit någt kort om oss alla. I min lilla bubbla står det, "Egna erfarenheter= bra-ha-kunskap." Mina lärare syftade på min erfarenhet av vården med mina operationer osv. Jag blev glad av det, det visar ju på att dom faktiskt sett att jag fått med mig kunskaper av det hela. 

För mig är det jättebra erfarenhet att ha fått vara med om vården som patient när jag också ska jobba inom den. Mina erfarenheter från sjukvården är ovärderliga då jag genom dessa fått lära mig så himla mycket, och även fått en chans att se vården ur en patients synvinkel. Jag skulle aldrig någonsin vilja byta bort detta, det ha gjort mig mycket mer förstående för hur jag ska bemöta sjuka människor. Varje dag när jag jobbar kan jag i olika situationer återkoppla till hur det känns, vad man ska tänka på, hur jag hade velat bli bemött i den och den situationen eller hur utelämnad och ensam man kan känna sig. Det kommer alltid att finnas med mig i mitt arbete. Jag ser det som en förmån att ha fått vara med om allt. 
 
 

Att rida

Jag gick på ridskola när jag var 7 år. Efter det red jag lite då och då (läs, väldigt sällan) på min shetlandsponny. Där slutar min erfarenhet av ridning haha. Jag och mina två vänner drog iväg på turridning på islandshästar i tisdags. Himla skoj men oj vad det skumpade. Min stackars rumpa gjorde så ont att jag inte kunde sitta på hela dagen och än gör det ont så här tre dagar efter. Mina stackars sittben haha. Ni som är vana ryttare sitter säkert och skrattar åt mig nu.
 
Tanken slog mig ett par gånger när jag skumpade runt som en liten studsboll i full galopp att jag kunde skada ryggen om jag föll av. Jag menar visst håller den för mycket men slår man sig hårt vet man aldrig vad som kan hända. Lyckligvis höll jag mig kvar på hästryggen men hjälp av man och sadel att hålla i. Det är bra grejer det!
Ibland skumpade det dock så mycket att jag fick ont i ryggen. det kändes lite som om ryggen saknade stötdämpare, inte alls skönt. Det gick ju bra dock när man tog det lite lugnare så ingen fara med det, vill gärna göra det igen! 
 
Det tråkigaste var att vi red på ett led och jag red bland de främsta. Min ena kompis red bakom mig men min rygg gick inte att vrida så pass långt att jag kunde se någon bakom mig. Det är i sånna tillfällen jag kan bli lite grinig på min flexibilitet. Jag känner inte av det till vardags men ibland kommer man till sådana tillfällen där man faktiskt märker av att man är begränsad. 
 
 
 

Eira- Min historia!

 

Hej, jag går här på internet under namnet spetsflickan och min skolios blev upptäckt väldigt tidigt vilket var tur. Det här är min historia om hur jag blivit behandlad för min skolios med korsett och om hur jag upplevde det.

När jag var nio år så hade vi hälsosamtal i skolan där de tog längd, vikt och kollade kröken på ryggen. Jag vet flera som inte gjort det när de var små men alla i min klass fick göra det. Då upptäcktes en krök på min rygg. Eftersom min mor, farmor och morbror har skolios var det inte så oväntat.

 Jag fick tid och blev röntgad och någon månad senare fick jag min första bostonkorsett. Jag minns så väl när vi kom till sjukhuset och jag fick se en prototyp på hur min korsett skulle se ut och Mats, han som skulle ”bygga” korsetten frågade om den var så farlig jag trott att den skulle vara. Framför mig var en vit, hård, plastig sak. Jag hade föreställt mig en vacker tygkorsett med snören och broderi.

 Mats tog mina mått och vi väntade medan han formade min korsett. Jag fick pröva den och när han dragit åt snörena på ryggen där bak så hårt att jag knappt kunde andas drogs de åt lite till och jag kippade efter luft. Den passade perfekt sade han och jag trodde det måste vara något fel för det är väl inte meningen att jag ska ha på mig den saken 20 timmar om dygnet och knappt kunna andas under tiden?

 Tydligen var det ungefär precis så det skulle bli. Korsetten gjorde ont. Den skavde och jag fick röda sår där den tryckte. Att andas var svårt. Jag kunde inte böja mig framåt, vrida mig på ett bra sätt och att springa och leka var plötsligt jobbigt. Att äta var nästan ännu värre för med korsetten fick jag bara plats med otroligt små mål mat. Inte ens strumpor kunde jag ta på mig själv.

 I skolan fick klassen veta att jag hade korsett och jag minns väl hur en kille slog allt han kunde på den i tron om att jag inte skulle få ont men även fast den största smällen togs av korsettens hårda skal fick jag ont i magen för resten av dagen.

 Just i början när jag var nio-tio år tyckte jag inte det med kläder var särkilt jobbigt. För mig kvittade det om det enda bekväma jag kunde ha på mig var mjukisbyxor och alldeles för stora tröjor. Dock fortsatte det inte så. Att i tonåringen tvingas ha på sig fula kläder i alldeles för stora storlekar bara för att korsetten skulle få plats var inte kul alls. Jag grät morgon efter morgon då jag kände mig tio gånger större än jag var, speciellt om höfterna där korsetten buktade ut väldigt mycket.

 Om jag hade koftor stod knäppena till korsetten ut där bak och byxorna höll alltid på att ramla ner för inget snyggt passade till den.

 När jag som 14 åring äntligen blev fri från bostonkorsetten bröt jag ut i gråt. Jag var så sjukt lättad över att jag nu skulle kunna leva som vilken normal tonåring som helst.

I alla fall nästan. Under lite mer än ett år fick jag ha nattkorsett i stället för bostonkorsett och den ska jag egentligen ha nu med. Tyvärr har jag valt att ge upp. Jag har ingen ork eller lust att ha den längre efter att jag gång på gång blivit sagd att jag bara ska ha den till våren som blivit till sommaren som blivit till hösten och till vintern. Jag får fortfarande ont i ryggen rätt så ofta. Smärtorna växlar från den övre kröken till den nedre kröken men det är något jag får leva med. Just nu väntar jag på svar från min läkare så att min behandling kan avslutas en gång för alla och min historia med skolios blir till ett ännu lite suddigare minne.

 Jag vill att alla ni som dagligen kämpar med er skolios ska veta att ni är otroligt starka. Det är många som sagt till mig att jag ska tänka på att det finns hur många som helst som har det tusen gånger värre men det har aldrig hjälpt mig att tänka så. Tillåt er själva att känna att det faktiskt är jobbigt att inte kunna leva som man vill. Gråt, skrik eller sparka lite på korsetten om det känns bättre. Till slut så kommer ni kunna släppa taget om allt som har med jobbiga korsettband, andningssvårigheter och för stora kläder att göra.

Jag lovar att det har ett slut.

 Tack för att ni läste min historia och tack till Julia och Hazal som håller i denna fantastiska blogg som lät mig dela med mig av min resa. Massa kramar till alla med skolios där ute!  

 

 


Hejsan

Förlåt för dåligt med inlägg här på bloggen. Har fullt upp med livet för tillfället hehe. Helgen började med att jag jobbade natt och sedan åkte jag till min pappa igår när jag gick av mitt pass på morgonen. Idag skulle det nämligen firas min lillebror som fyllde 16 så det har vart full rulle kan man väl säga. Imorgon börjar jag jobba på sjukhuset, det ska bli riktigt spännande. Har längtat efter det här så himla länge! 
 
För övrigt har det varit en dålig rygghelg. Det började med fredagen då jag skulle jobba kväll+natt. Kände av mitt stag (höll på att skriva högra stag men kom på att jag bara har ett kvar haha) hela kvällen precis som om det klämde mig. Svårt att förklara haha men det var lite som en svidande stickande känsla. På natten när jag halvsov mig igenom mitt jobbpass (och ja det var sovande natt haha) så kände jag hur ont jag hade varje gång jag lyfte mitt huvud när jag låg på mage eller bara rörde min högerarm. Tänkte att det skulle gå över tills på morgonen som det alltid brukar göra när jag har ont i ryggen, men icke det. Hade samma irriterande smärta under morgonen och även under resten av dagen. Idag har dock vart lite bättre men jag har fortfarande kännt av det. Men vad ska man göra, man kan inte alltid ha bra ryggdagar (om man bortser från att jag alltid har ont i mutt skulderblad haha). Nu kände jag att jag gjorde väldigt många paranteser i detta inlägg men det är fint, eller vad säger ni?

Vill förövrigt säga tack till er underbara läsare vänner på bloggen, ni förgyller mina dagar med kommentarer, sms, mejl och allt möjligt. Tack snälla ni!
 
En bild bör väl slängas in i inlägget för att fylla ut, så här får ni en bild dagen till ära (min lillebrors födelsedag) från min student vs min systers student med vår kära pappa och lillebror.
 
 
 
 
 

Gårdagens outfit

Såhär såg jag ut igår när jag skulle på studentfirande. Tycker det är så roligt med sådana klänningar för ärret ser lite ut som en fortsättning på dragkedjan.


Återbesök

Idag har jag spenderat min dag på Sahlgrenska för ännu ett återbesök. Ett återbesök som jag trodde var mitt sista men jag skulle visst dit en gång till i november i och med att dom räknar från andra operationen också.

Hur som havet. Dagen började dåligt med att bussen körde förbi min hållplats pga att den redan var full av dagisbarn. Fick en hjärtattack och var säker på att jag skulle komma försent till Sahlgrenska. Dock har jag snabba ben och jag lyckades på något vis glida in 5 min innan avsatt tid. Perfekt.

Fick gå på röntgen och därefter vänta och vänta på Rune. Det var lite förseningar och många före mig så efter ett par timmar fick jag komma in. Han hade med sig någon läkare från Brasilien eller liknande tror jag men han presenterade sig aldrig. Allt gick lika fort som vanligt, tyvärr måste jag väl säga. Rune är toppen på sitt jobb men man får inte en syl i vädret innan han är påväg ut. Fick även denna gång säga till två gånger om att jag inte hade frågat färdigt. Hade önskat att han kanske frågade om jag hade några frågor innan han skulle gå. Känns så dumt av mig att behöva näst intill be honom stanna för att jag inte är färdig.

Annars är personalen underbar. Glada och trevliga och det är alltid lika kul att få träffa dom och prata lite. Jag frågade Rune om han hade fått brevet som jag och Julia skickade och jajamen det hade han fått och han tackade för det. Kul att det kom fram!

Vad som sades då på dom sekundrarna han stannade haha. Vi var båda nöjda över resultatet efter förra operationen att smärtan hade försvunnit helt! Tummen upp för det. Sen så tog jag ju upp mitt onda skulderblad som jag haft i så många år nu. Vi kom överens om att Karin, sjukgymnasten nog var mer ämnad för att hjälpa mig med det men Rune kollade igenom och klämde lite utan att komma på något specifikt om vad det kunde vara. Han skrev ut en remiss till en sjukgymnast åt mig så här ska börja tränas! Han sa även att svanken nog var en Vanesak och att jg kunde träna upp även den.

Fick med mig mina röntgenbilder och en remiss hem. Rune skickade mig till Karin efteråt där hon kollade igenom lite och föreslog akupunktur. Det är något som jag själv funderat på så det ska jag verkligen testa för att se om det kan hjälpa mig mot min smärta. Hon skickade med mig ett papper hem med olika sjukgymnaster i Göteborg så jag får ringa någon av dom i veckan. Får bara bestämma vilken av alla som passar mig bäst och som jag vet är bra på sin sak.

Jag frågade om det finns något jag inte får göra och nej det var det inte och jag fick också jobba med vad jag ville. Förklarade att en viss person ifrågasatt min arbetsförmåga pga min ryggoperation och det sa han att det var inget som skulle stoppa mig från att jobba med vad jag ville. Det känns skönt att höra. Ingen ska säga till mig att jag inte borde ta ett jobb eller liknande pga ryggen, det vet jag nu.

Kort sagt så var det en bra dag och det känna skönt att få gå vidare med mitt skulderblad för en gång skull och inte bara fokusera på det andra som stått i vägen tidigare med korsett och operation som tagit all fokus.

Såhär grymt rak är min rygg nu! Helt otroligt hur bra resultatet blivit. Jag hade inte förlorat något av att ta bort staget så jag har samma grader nu som innan andra operationen. Kunde inte vart nöjdare!


Friskare rygg

Igår var jag på Nelly outlet i borås och köpte lite smått och gott. När jag var på väg till kassan hade någon slängt ur en bok som jag tittade lite närmare på. Friskare rygg hette den och kostade bara 50 kr. Perfekt! Läste igenom den lite igår kväll och den var väldigt bra med egenvårdsguider och diagnostikhjälp mm. Dom tar upp allt från ryggsjukdomar till hur man handskas med kronisk värk samt lite ergonomiska tips om hur man ska sitta/stå och bära osv. Det bästa tyckte jag var olika övningar osv som var anpassade till vart i ryggen men har ont.  Mycket bra bok och jag rekommenderar den till alla med ryggsmärtor! Tror dock inte boken är helt uppdaterad då vissa saker inte stämmer fullt ut med hur man behandlar idag. Exempelvis tar den upp att man opereras skolios med harrington stag vilket inte stämmer längre utan det var något man gjorde förr. Änd¨å tummen upp för denna boken. 

För er som är intresserade av att köpa den och som inte hänger i borås varje dag så finns den på Adlibris HÄR
 

Scoliosis awareness month

Ja då var det Juni igen och precis som förra året ska detta uppmärksammas här i bloggen då Juni är Scoliosis awareness month. Minns ni denna video som en tjej i USA gjorde förra året? 


 
Förra året i Juni så uppmärksammade även Ida (aka Adaras.se) detta och gjorde en intervju med mig på sin blogg. Ni kan läsa det här: http://adaras.se/2012/june/skolios.html#comment