Om våra kategorier

Hej, era senaste inlägg om skolios ligger i kategorin "allmänt" borde inte dom ligga i någon "skolios kattegori" istället?

Svar: Det är så att vi har kategorin allmänt där vi lägger alla vanliga inlägg. Vår blogg handlar bara om skolios och därför har vi inte gjort en skolioskategori på det sättet. Vi har däremot kategorier för speciella saker om skolios, men när det handlar om bara vanliga skoliosinlägg lägger vi dom i allmänt, så nu vet ni det!:D


Svaren

Glöm inte att läsa svaren på frågorna ni ställt i bloggsvar! klicka till höger för att kika vad vi svarat, eller att ställa en ny fråga!
Kram


Svårt att få en läkartid...

Ni vet ju alla om att jag har väldigt problem med att jag har ont i ryggen vid skulderbladet. Nu under de två senaste veckorna har det börjat bli ännu värre och mot eftermiddan/kvällen har jag så ont att jag inte kan göra nånting. Jag kan inte slappna av och ligga på rygg, jag kan inte sitta bekvämt, jag kan inte stå bekvämt, och när det är dags att sova så har jag så ont att det tar ett bra tag innan jag hittar ett sätt att ligga på så att det inte gör alltför ont.

Mamma ringde till sjukhuset idag igen, och pratade med Berit som har hand om skoliostjejerna. Hon berättade att jag hade så ont i ryggen och att jag faktiskt redan har tränat min rygg i ett år hos sjukgymnast men att det inte hjälpt.

Tydligen så ville dom egentligen inte boka in ett läkarbesök förns det gått ett halvår eftersom dom inte  vill utsätta kroppen för röntgenstrålar allt för ofta.

Men då tänker jag såhär, jag tog en röntgenbild för 2 månader sedan, kan dom inte bara titta på den? Dom behöver ju inte ta en ny. Jag kan inte vänta till augusti, jag kommer att gå under.
Hon skulle försöka fixa en tid innan iallafall, men man vet ju aldrig.
Tydligen skulle min tvillingsyster också med in för att kolla sin rygg, bara just för att hon är min tvilling så att dom kan utesluta att hon inte har skolios hon också.
Dock vet jag att hon inte har det för man kan inte se något på hennes rygg, varken när hon står eller böjer sig fram.

Update kommer senare om detta när jag fått ett inbokat besök:)


Skolsköterskor...

Är inte bra på att informera eller ta tag i grejer!! Här är en fråga från en läsare:

Skolsköterskan säger att jaghar probelm emd ryggen, ca 4 grader vid skulderbladen och 5 grader nere vid svanskotan, Kan det förvärras? Hon sägeroinget till mej?

Svar:  Mätinstrumnetet som de har i skolorna är inte det bästa så just dom graderna behöver inte stämma exakt. Det kan vara mer, det kan vara mindre. Om det kan förvärras beror på om du fortfarande växer, för isåfall är det troligt att det kan bli värre.
Jag tycker att du ska gå och prata med din skolsyster igen och fråga henne om man behöver göra något åt det. När det är 7 grader skickar dom en remiss till sjukhuset, så det är viktigt att hon följer upp dig om du fortfarande växer.
Kram!


Random fact

 • Skoliosen har jag inte ärvt men det har gått i släkten/familjen att ha problem med ryggen.
 • Det tog inte lång tid tills jag kunde spänna korsetten.
 • I början kunde jag knappt ta på mig strumpor/skor själv, det var jätte jobbigt så jag tog alltid på mig strumporna innan jag tog på Armon.
 • Jag hatar att man inte kan ta på sig vad som helst.

fortsättning följer:)Lite fakta igen!

"Räknas även de lindrigaste krökarna har nästan var tionde person i landet en skolios"


Vad tycker ni? Tycker ni att 5-10 grader räknas som skolios eller vart går gränsen för er? kommentera!


Hur vi känner inför en framtid med skolios


För ett tag sedan fick vi en fråga om hur vi känner inför en framtid med skolios, så nu har vi tänkt skriva lite om det.

Hazal: I framtiden kommer jag vara glad över att skolsköterskan upptäckte min snea rygg då det säkert kunde lett till massa konsekvenser under den tid jag växte om dem ej upptäckte min skolios.  Den tid som jag använt korsetten kommer jag att bära med mig under hela livet. Minnas av hur jobbigt det var, att längtade tills jag blev fri men samtidigt berätta det för andra med leende på läpparna. För det är en otroligt jobbig tid, men det har gjort mig till en mycket starkare person.

Julia: Jag känner endast sorg haha. Nej men jag känner att om jag inte hade haft ont hade det inte vart någon fara. Då hade jag kunnat leva som vem som helst och kanske inte tänka på det så mycket. Men eftersom jag har ont känner jag ångest över att behöva leva såhär. Jag vill ha en operation så att det kanske finns en chans till att det blir bättre. Om ingenting görs åt det så kommer jag inte kunna leva mitt liv som jag vill. Jag vill kunna leva och ha kul och bara njuta av mitt liv. Man lever bara en gång och den gången vill jag inte slösa på att ha ont i ryggen.Såhär skulle jag sett ut!

Bild på hur jag skulle sett ut om inte min rygg var fuckad haha!Jag till vänster och min tvillingsyster till höger.
Kanske inte bästa bilden eftersom hon råkar luta åt höger...


Lite Fakta

"Av de cirka 100.000 barn som årligen föds i Sverige utvecklar cirka 300 en skolios som kräver behandling. De flesta är flickor i åldern 10–15 år. Lindriga former av skolios förekommer lika ofta hos pojkar som hos flickor."Fråga

lovisa om Ett tips!:
sköönt att se andra personer med korsett. sköter ni korsetten, alltså använder ni den som man ska? ni har iaf jävligt tur som har varandra att puscha.

Svar: Julia har ju blivit av med korsetten. Men jag använder inte den riktigt 20 timmar/ dag (hoppas inte Mats eller Thomas läser det här nu, haha!) utan jag använder den runt 15 timmar/ dag, är inte riktigt så van vid så många timmar med tanke på att jag fortfarande inte kan sova med den. Annars är jag nogrann med att få på mig den alltid när jag stigit upp, efter jag bytt korsettlinne och så vidare. Vi har inte bara varandra utan vi har alla korsett tjejer som vi försöker stötta och tala med.

Ha det bra, kramEtt tips!

Om man inte vill att korsett linnet ska synas

Så kan man dra ner linnet på de här sättet


Ischias

Jag har under en längre period haft problem med ischias på vänster sida. Jag har ont hela tiden och har ibland svårt att sova pga att det gör så ont!
Ischias är en nerv som går från ryggen och ner i benet och det liksom hugger och gör ont i den från ryggen och ner till baksidan låret.Orsaker:

 • överbelastning eller felbelastning av ryggen
 • benlängdsskillnad
 • fel skor
 • gamla fot- eller knäskador
 • fotproblem - nersjunken hålfot
 • sjukdomar i ryggen, bäckenlederna eller höftlederna
 • tjock plånbok

Och i mitt fall har jag ju en sned rygg som gör att ryggen är felbelastad, så jag tror att det beror på min Skolios, någon som vet?

Mamma ringde till läkarna och fick Prata med Berit på skoliosmottagningen. Hon är inte en läkare men det enda hon sa till mamma var att jag var tvungen att träna regelbundet och att jag får träffa min läkare i Augusti igen.
Hur ska jag klara mig ända tills augusti? min rygg dödar mig!

Det enda man får som svar när man har ont är att man ska träna, det är samma sak med smärtan mellan skulderbladen.
Jag gick hos sjukgymnast 2 gånger i veckan pga smärta i ryggen och jag har fortfarande lika ont. MEN han vill fortfarande att jag ska träna, hjälp mig istället?:(


Bloggsvar!

Nu kan ni ställa frågor här till oss i höger!
Fråga precis vad ni vill så svarar vi!:)


Jumpsuits!Kolla skillnaden på armlängd. Allt bara pågrund av ryggen...


Stort huvud och liten kropp HAHA

Taggar sommar utan korsett!
Shortsdress från H&M 199 kr.

Btw, Gillar att ena armen alltid hänger längre ner, det är nått jag alltid stör mig på när jag ser bilder eller i spegeln!


För er som har korsett så kan ni leta efter lite mer pösiga dressar om ni vill ha, för då passar den över korsetten!

Båda kommer från H&M, 149 kr styck!
Och jag skulle tro att de passar över korsetten båda två om ni är bra på att dölja korsettlinnet!:)Spikmatta

Brukar få stickningar (?) i ryggen då och då, och det går över när jag ligger på spikmattan haha. Känns bättre och avslappnande efteråt.