Ajaj

Skav från ryggen. Skav som gör att jag först inbillar mig att det är bhn som skaver. Knäpper upp bhn i tron om att det ska bli bättre, inser att smärtan sitter under huden inte på. Uh. Varför. 

Linda

Hoppas att allt gått bra med operationen Linda! Jag är säker på att du kommer klara de närmsta dagarna galant, kram <3


Ett helt år

Ett helt år har gått sedan en av de bästa dagarna i mitt liv! Det var den 27 Augusti 2012 som jag fick vara med min läkare Rune Hedlund under en skoliosoperation och se varenda litet steg av hur det gick till att göra en rygg rak. Jag önskar att jag kunde få uppleva den dagen igen. Riktigt spännande! Såå Grattis till årsdagen Jennifer ;) 
 
 
 
 

Liseberg

Liseberg med Julia för hela slanten denna dagen! Efter mycket åk var vi båda övertygande om att det här inte hade funkat för ryggen om det hade vart för nära inpå en operation, som tur är har det gått 8 månader sedan vi båda opererades för andra gången så hej var vi for runt idag!
Alltid trevligt med Julia tid!


Snart praktik

För ett år sedan var jag i full gång med min praktik på avdelning 16 på Sahlgrenska. Nu går jag snart ut på praktik igen fast denna gång som sjuksköterskestudent. Håller ni tummarna med mig för en ortopediplats? ;)
Tänk vad snabbt tiden går ändå! Hur oerfaren och kass jag var för ett år sedan under min praktik. Önskar att jag hade lite i bagaget när jag kom dit så att jag kunde gjort bättre ifrån mig, men så är det väl. Man kan ju inte kunna något utan att ha lärt sig det först :)
 
 

Min kvarvarande puckel

Många tror att puckeln går tillbaka helt efter en operation. Även om så inte är fallet så går den tillbaka en hel del iallafall, men helt försvinner den inte. Hur mycket den går tillbaka beror förstås på hur stor den var innan och hur mycket av kröken de lyckats återställa osv.

Min försvann väldigt mycket men borta kommer den aldrig att vara. Den syns inte längre för andra men jag känner såklart av den själv ibland ex när jag lutar mig mot stolar osv. Sedan märker jag också av den genom att jag inte kan se min rygg i spegeln om jag kollar på
min högra sida eftersom puckeln täcker den. Vill jag kolla hur mitt ärr ser ut etc måste jag alltså kolla från min vänstra sida för att se.

Jag är väldigt nöjd över hur mycket min puckel gick tillbaka dock för jag minns min spegelbild innan operationen. Det var först när jag fick se min rygg i en spegel i ett provrum som jag kunde se från alla vinklar hur hemsk den såg ut! Nu är den näst intill ett minne blott. Här får ni en bild från höger och vänster sida så ni får se hur den ser ut idag!


Ergonomi

Nu när jobbar så mycket och lyfter tungt känner jag hur viktigt det är att tänka på hur man lyfter och vilka tekniker man använder. Jag har väl hela tiden haft inställningen om att min rygg ändå är ihopskruvad så att jag inte kan skada den ändå, men det är väldigt lätt gjort att man skadar ländryggen, vilket jag har fyra o-opererade kotor i. Jag kan få diskbråck och liknande precis som alla andra där, och dessutom ligger det mer press på de kotorna pga av det opererade området ovanför. Det är viktigt för ALLA att man lyfter rätt. Vi vill inte skada ryggen och få mer ont än vad vi redan har, eller hur? 
 
Ska ni lyfta något- Böj på knän och ha en rak rygg. Lyft aldrig och vrid samtidigt. Ska man lyfta något i sidled så rör då på knän och höfter, inte ryggen. Vi har bara oss själva att skylla på annars när vi blir äldre och har kassa ryggar! Mycket viktigt kära vänner! 

På jobbet lyfter vi väldigt tungt och vi får dra mycket i patienter i olika vinklar. Jag försöker alltid att höja upp sängen innan jag drar i någon osv för det avlastar ländryggen. Ofta sliter vi dock ändå då vi kanske ska förhindra att patienter ramlar vid förflyttningar osv. Hur mycket man än försöker går det inte alltid att undvika att det blir fel. Många av mina arbetskamrater klagar över ryggsmärta och många har problem dagligen. Jag vill inte hamna där. Jag vägrar. 
 

Vertebra spine checker

Laddade ner en app för längesedan som jag var lite nyfiken på! Det är en app där man kan lägga in en bild på sin rygg och sedan med hjälp av olika punkter kunna räkna ut hur sned rygg man har. Tror inte riktigt att den kan stämma så himla bra men kan vara kul att testa ;) vertebra spine checker heter den för den som vill ladda ner och den finns i AppStore!


"Det märks inte på dig, inte alls"

Igår på jobbet kom vi in på onda ryggar och efter lite prat så berättade jag om min rygg för de somm jobbade md mig just då. De fick se bilder och känna på min utstickande skruv och de var mycket fascinerade över hur duktiga läkarna är på att fixa sånt här. Fick ju självklart frågan om hur det går för mig att lyfta så tungt som jag gör där, men jag sa att det går bra, för oftast gör det ju det. 
Dom sa att ja det märks ju ingenting på dig iallafall att du har opererat ryggen. De sa även att om jag hade klarat av att jobba på den avdelningen med min rygg kunde jag klara av vad som helst, för det är en av de tyngsta inom hela vården så det känns ju skönt! Skönt att de inte dömde mig för att inte göra ett lika bra jobb pga min rygg. 

Antagen

Tjoho jag är antagen till Göteborgs universitet och kommer om 3 år vara färdig sjuksköterska om allt går som det ska :D så lycklig!

Kommer att få chans till praktik på Sahlgrenska och ni kan ju tänka mig vilken avdelning jag hoppas på ;) woho


Berit hakar på!

Självklart hänger korsetten med i flytten! Therese tyckte det var onödigt att fylla halva flyttlådan med den men äsch ;)


Flyttat!

Hej allihop. Igår flyttade jag äntligen hemifrån och det har vart fullt upp hela veckan! Att packa tog massa tid, sen blev jag dunderförkyld i tisdags och är det fortfarande.

Gårdagen var underbar men väldigt slitsam. Tunga lådor som skulle två trappor upp och grejer tog på ryggen. Igår kväll hade jag jätte ont men jag vet ju att jag kanske inte skulle lyft allt jag gjorde. Jag är lite envis av mig!

Än är det inte slut. Alla Ikea möbler ska byggas ihop och mer ska in. Jag och Therese var på Ikea en sväng igår kväll och jag trodde aldrig att vi skulle få upp allt för trapporna helt själva. Allt är i en röra nu men ni får lite kassa bilder.