Träning!

Nu ni, nu har jag gett mig tusan på att bli av med värken i ryggen! Har köpt gymkort på Friskis & Svettis och var där för första gången idag och tränade lite rygg och bål. Det brände som tusan vid min skruv men det är som det är och nu ska jag köra stenhårt på det här! Inget kan stoppa mig nu, inte ens den jäkla skruven. Ingen ska säga att jag inte har försökt . 

Vill dessutom träna bort min fettvalk som jag har på min höger sida pga att ryggen gör att midjan och revbenen fortfarande är lite sneda, slappnar jag av och sjunker bakåt så får jag en fettvalk på den sidan som jag INTE gillar. Andra sidan har jag inte detta så nu ska jag försöka träna bort lite av fettet hehe. 

Återkommer mer om hur det går med träningen av ryggen! Jag tänkte köra en del övningar som jag gjorde hos min sjukgymnast, det kan ju aldrig skada! 
Här är en bild på min otroligt snygga fettvalk, tråkigt nog lyckades jag ute riktigt fånga hur hemskt det ser ut här på bilden. 


Förnekelse- en försvarsmekanism

Folk frågar hur det går med ryggen nu, om jag har ont eller känner av det. Jag svarar att allt går bra och att jag knappt tänker på det längre, att allt är som vanligt. Det är lögn, en stor fet lögn. 
Det har för mig blivit någon slags försvarsmekanism, ett försvar mot allt det här jobbiga som jag inte orkar gå igenom. Vill inte behöva tala om att allt inte alls är bra, att jag varje kväll ligger deprimerad i sängen över att jag mår kasst. Att jag vaknar mitt i natten av att det hugger eller bränner i ryggen, eller att det vid varje inandning smärtar. Vill inte. 
 
Vad är normalt? Jag har ingen aning längre. Smärta har präglat mig i så många år att jag inte vet hur det känns att ha en smärtfri rygg. I snart 1,5 år har jag varit stelopererad, jag kan inte minnas hur det kändes att inte ha ett stag eller en skruv som skavde dagarna i ända. 
 
Jag drar mig för att uppsöka läkare, vad tjänar det till? Jag skulle antagligen få höra att det går över, att jag får avvakta. Jag skulle antagligen också få tipset om att gå och simma, simma som är något av det som framkallar smärtan mest. En jäkla skruv som borrar sig in mina vävnader så fort jag rör mig, så fort jag rör min högerarm. Jag har testat det mesta, sjukgymnastik, träning, simning, vad mer ska jag göra? Tanken på ett liv så här gör mig fruktansvärt deprimerad och ledsen. Varför vill inte min kropp acceptera metallerna i min rygg. Varför jag. 

Praktik på vårdcentral

Just nu har jag praktik på en vårdcentral en gång i veckan och igår var min första dag. Jag fick gå med en distriktssköterska och när vi satt och pratade fick jag veta att hennes pappa hade varit kirurg på Sahlgrenska förr och var specialiserad på skolioser. Häftigt! Hon sa att hon mindes en video hon fått se från en av operationerna han gjorde och att hon tyckte att det såg så läskigt ut! Tänka sig att han var föregångare till Rune och de andra som arbetar på Sahlgrenska nu. Inte illa! 
 
 

Vårdcentralen

Igår var jag på vårdcentralen för att kolla upp mina klimakteriebesvär (Jag skämtar inte jag dör av värmevallningar och jag är 19 år, normalt I know). Iallafall ska inte prata om det, men det jag skulle komma till var att min kära läkare som jag nämnt här tidigare i bloggen som den man som tyckte min skoliosoperation var det häftigaste ever och som alltid drog upp tröjan och ville kolla på mitt ärr, kom in genom dörren efter ett års uppehåll. Direkt när han steg in sa han, nämen heeej Julia vi har ju träffats förut. Det är du som har gjort en skoliosoperation va? Jajamensan, du har så rätt så!
 
Självklart ville han kolla på ärret, fråga om min rygg och smärtor, samt kika på ärret han efterlämnade då han tog bort mitt födelsemärke på ryggen. Han sa att ärret inte alls brukar bli så stort som mitt hade blivit, men när han sedan kikade på skoliosärret, sa han att även det var lite utdraget så att jag tydligen inte hade något bra läkekött. Jaja ingen fara för mig! 
 
Tycker det är så himla roligt att han kommer ihåg mig efter ett år bara på grund av en ryggoperation ;) Han är så himla intresserad och fascinerad av detta, kanske borde han ändra inriktning på sitt yrke och arbeta med operationer ;) 
 

Till Mathilda

 
Mathilda

Hej jag är en 17årig tjej som precis har fått reda på att jag ska opereras i december. Har väldigt blandade känslor kring detta men är ändå glad att de ska bli av. Jag ska göra en operation från sidan då min krök sitter mellan bröstryggen och ländryggen, vet du något om en sådan här operation? om de är värre? gör mer ont? komplicerare att genomföra osv.. skulle vara väldigt tacksam för svar! Du gör ett fantastiskt jobb som fortsätter att driva denna bloggen för de som precis fått reda på att de fått skolios, den var hjälp för mig när jag fick reda på de och var rädd och osäker och jag är säker på att andra tjejer känner samma sak!

 

Hej på dig!

Den operationen du ska göra kallas för en främre operation! Du kan läsa mer på http://enmedskolios.blogg.se där hon gjort en operation både framifrån och bakifrån så hon kan nog jämföra och tala om vilken som är tuffast ur olika synvinklar :) Tack snälla för dina fina ord! Jag hoppas av hela mitt hjärta att din operation går bra och att du blir återställd snabbt! Kram 

Gamla bilder

Är det bara jag som då och då kan sitta och kika igenom gamla ryggbilder, korsettbilder och operationsbilder? Blir lite nostalgisk på något vis. Så långt bort men ändå så nära. Jag men ändå inte jag på något vis. 
 
 
 
 
Jisses skulle kunna fortsätta i evigheter men det skulle fylla hela bloggen haha! 

Till Hanna

Hanna

Hej tänkte bara dela med mig av hur felbehandlad man kan bli ang skolios, min ryggrad är 31 grader sned. jag var nyligen och kollade upp det eftersom att jag har haft ont i ryggen och man kunde både se och känna att ryggen var sned, trots att skolsköterskan på 3 olika skolor som jag gått på inte märkte att någonting var fel. Sen för några månader sen fick jag reda på att den var 31 grader sned. Ingen operation kommer att ske eftersom att de anser vara för lite för det. Ingen korsett heller för tydligen är jag "för gammal" och jag har nyss fyllt 16.Så jag undrar o jag ska föra vidare detta eftersom att jag har ont ibland eller är det värt att operera för jag har ont ibland men jag överlever men det är jobbigt att ha ont ibland fram och tillbaka..
 
 
Hej! 
 
Tyvärr är det många som inte får sin diagnos föräns man har växt färdigt precis som du. Min syster är en utav dom och hon fick inte heller någon korsett eftersom hon är för gammal. Även om det är tråkigt att du inte fick en korsett i tid så är det samtidigt skönt för dig att du växt färdigt nu så att du slipper den nu, i och med att korsetten tyvärr bara hjälper när man växer och det är då för att förhindra att ryggen kröker sig mer. Just nu har behöver inte din kropp en korsett eftersom den inte växer längre (som jag antar att din läkare undersökt). Många som haft korsett i flera år slutar på de graderna, och i ditt fall var det ju tur att din rygg inte krökte sig mer utan en korsett. Jag skulle nog inte rekommendera dig att operera ryggen pga smärta ibland då många även efter operationen har ont och att den tyvärr inte är en garanti för att smärtan ska bli bättre. Det kan också uppstå nya smärtor av operationen som kan bli svåra att bli av med. Mitt råd till dig är att testa simning vilket stärker musklerna men även sjukgymnastik. En sjukgymnast kan ta fram specifika övningar som ska stärka dina ryggmuskler på rätt sätt! Jag ska själv ge mig på sjukgymnastik igen och tror att det kan underlätta för ryggsmärtor absolut! 
Hoppas att du slipper ha ont och att allt blir bra för dig.
Kram

Hur en operation går till lite kort

Matilda

Vet inte om du kommer ihåg mig, men vi skrev lite för något år sedan. Jag har också opererats för skolios. Men jag undrar bara kan du inte berätta lite om hur en skoliosoperation går till?? Har undrat länge hur dom liksom får in skruvarna i ryggen och den "pinnen" (kommer inte på vad den egentligen heter..) som ska hålla ryggraden rak? Är nyfiken, men jag opererades när jag var 11-12 och nu är jag 17, så jag har inget återbesök på länge så att jag kan fråga min doktor. Tacksam om du gör det! :-D kram
 
Svar:
 
Hej Matilda!

Kul att du hörde av dig, jovisst minns jag dig :) Ska försöka berätta lite hur operationen går till lite kort. Läkarna öppnar först upp huden och får undan allt fett och alla vävnader så att ryggraden ligger frilagd. Därefter bestämmer dom vilka kotor dom ska operera och skruvar i en skruv på varje sida (alternativt en) genom att skruva som vanligt. Sen röntgar dom ryggen och ser att skruvarna sitter som dom ska så att dom inte skruvat in dom snett eller liknande. Sedan böjer dom till stagen så att dom har en bra lutning för ryggen sedan så att den inte blir spikrak från sidled så att man får lite svank osv, och därefter fäster dom stagen i skruvarna samtidigt som dom böjer till ryggen så att staget passar. Dom rycker också bort delar av kotutskotten och maler ner dom och strör sedan som små benbitarna över det opererade området så att det så småningom ska läka ihop till en benmassa så att alla kotorna växer samman enkelt förklarat. Till sist sätter dom in ett dränage i ryggen och syr sedan ihop lager för lager och sen är operationen färdig :)
Hoppas du fick svar på din fråga och att allt är bra med dig, Kram!
 

Försäkring

Fick brev idag från försäkringskassan om min skolios som jag anmält! Ringde för ett tag sedan men handläggaren visste ingenting haha. Nu har jag iallafall fått ett papper som jag kan fylla i och bifoga bilder på mitt ärr osv. Ska man ta egen bild eller gå till fotograf, är det någon som gjort det här?