Jag och Armon genom månaderna


Börjar inlägget med finaste bilden någonsin! Nej men fyfan, detta var då under min första Armon, massa skav som ni ser. Detta var det jobbigaste, att ta sig igenom det här var inte lätt!! Men jag lyckades och det gör ni med!!

Åt chocklad och även Armon fick smaka haha, smutsig kortsett! Men även här med min första korsett

Jag och Julia gjorde vår första video till er. Jag hade problem med filmningen så jag fick ta bilder istället ! HÄR kan ni se videon!

In action..

Ryggen innan jag påbörjat handlingen, den nedre kröken är nu lite rakare och den övre kröken har ökats några grader.

Här i väntrummet hos korsettgubben Mats..

Detta fanns på varje korsett jag hade. Vet inte vad det innebär, någon som vet?

Hade svårt att knäppa jeans..

Fick nya korsettlinnen..

Spännet snurrade en hel del på sig, fixar den haha

2 år gammal bild, känns inte som att jag är så rak idag. Ska försöka ta en ny bild! Ganska smal var jag också..

Såhär gjorde jag alltid med mina linnen!

Armon gjorde både hål i kläder och lämnade vitt avtryck efter sig..

Spenderade en hel del tid på spikmattan eftersom jag fick stickningar(?) dessutom var det väldigt avslappnande. Dock kör jag på utan linne för bästa effekt!

Korsetten blev ren..

Köpte en rymlig väska på Åhlens där Armon fick plats..

Najs korsettlinne som gick sönder haha, många linnen fick slängas pga utslitning!


Vad jag och Armon gått igenom tillsammans

Hej på er! Trots att jag inte bloggat på flera veckor har jag ändå inga ideér haha. Ni får gärna komma med tips! Tänkte dela med mig av lite saker jag och Armon gjort tillsammans haha! Vi har åkt skidor tillsammans på Rome Alpin, övernattat i en stuga med klassen, vi har rott, vart på bio ( det bokstavligen suger värker i hela ryggen av att sitta still i timmar) åkt pulka, joggat. Allt jag kom på för stunden haha, känner mig allmänt seg då man ändrat till vintertid!

With ma homie, just chillin' in tha sofa you kno' haha nej men jag och Armon, samma dag som jag blev fri!


Rubrik

Förlåt för dålig uppdatering, har varit lite mycket här hemma just nu!

Har haft riktigt ont i ryggen de senaste två dagarna, fast inte där jag brukar ha ont. Vet inte riktigt vad det beror på. Det sitter vid det nedersta revbenet på baksidan på höger sida. Det hugger till och gör skit ont så fort jag böjer mig lite åt höger, inte skönt alls:/

Det känns också som att ryggen har blivit någon grad värre men jag vet inte, kanske bara känns så, men jag har svårt att gå rakt mer än jag hade innan.

Nu har jag gnällt färdigt haha, hur är det med er?:)



Jag saknar sommar och värme!




Kö-lista

Fick en kommentar från en tjej som precis fått reda på att hon ska opereras nu på måndag. Hon har bara stått i kö i en månad men fick en tid redan:) tydligen så var det någon lista man kan stå på så att de kan ringa upp en om någon annan avbokar sin operationstid, vilket låter jättebra:) Det ska jag kolla upp on jag står på annars ska jag fixa det genast! skulle vara jätteskönt att slippa vänta 4 månader till nu:)

Någon mer som stått på en sån lista?:)


MBT-skor




Kroppen reagerar på instabiliteten med en kompensationsrörelse som gör att ryggmusklerna avlastas och bukmusklerna får arbeta mer. Även benmusklerna får arbeta annorlunda. Resultatet blir en förbättrad hållning och därmed ett spänstigare utseende. Systemet används i många fall i behandlande syfte vid diffus ryggsmärta, lumbago, och skolios.

Källa

Haha ja vem vet, det kanske hjälper mot ryggont? Om det är nån som vill se ut som en båt på fötterna så kör på;) det kanske hjälper!


Skruvar





OBS, inte mina bilder

Såhär ser det ut från sidan efter operationen! :)

Ps, registrera er på  http://www.bloggriket.se/ om ni vill fler läsare till bloggen!


Svenska skoliosgrupper på Fb

Om ni vill kan ni kika in på grupperna som finns på facebook där det finns massa andra med skolios samlade. MAn kanske kan hitta någon i sin egna stad med skolios eller bara vill läsa vad andra skrivit om det, här har ni tre grupper!:)



Repotaget i FRIDA

Fick en kommentar från en tjej som ville läsa intervjun och inte bara se bild på den, och då kom jag på att vi har ju aldrig lagt ut bilder så att man kan läsa texten, så här har ni den i olika delar så att det ska vara lätt att läsa:)





Hoppas det går att läsa!
Och jag måste bara säga att ta allt med en nypa salt, reportrar ändrar meningar för att allt ska låta bättre!:)




En grym dag i Göteborg

Det blev inte som vi hade tänkt oss, dåligt väder och 3 av fem var tvugna att ge återbud, men vi 5 som var där hade det jättebra ändå och det blev lika bra som det blev:D
Vi spenderade dagen på universeum eftersom det regnade och var kallt ute.
Förutom jag och Janna var det Emmie 16 år från Karlstad och Elise 9 år+ Mamma Micaela från Nynäshamn. De har åkt lång väg alla tre och vi är jätteglada över att de kom!:)






Hoppas att ni är nöjda med dagen, det är iallafall vi:) Jättekul att träffa alla också!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förövrigt är det idag exakt ett år sedan jag åkte och träffade Hazal i stockholm för att bli intervjuade för Frida tidnngen:) Saknar<3







För er som kommer på träffen imorn!

Vi möts på centralstationen kl 13:00 utanför pocket shop:) Inte så svårt att hitta till men hör av er om det är något problem!
Vi köper korv osv så promenerar vi till slottskogen och grillar lite korv och sånt där dom har invigning av den nya parken. Sen får vi se vad som händer efter det!

Om ni har några frågor så kan ni kommentera eller smsa,
Kram Julia och Janna.

En skolios

Att ha skolios är ingen sjukdom, det är en diagnos som beskriver hur ryggraden ser ut. Vi "vanliga" människor säger att vi har skolios men en läkare säger att man har EN skolios. alltså en sned ryggrad.

Många tror att skolios är en sjukdom, kanske borde det räknas till sjukdom inte vet jag, men det beror ju på hur mycket problem man har med den. Tex en större krök som fortsätter att växa kan bli dödlig eftersom den pressar ihop lungor och hjärta. Då kanske man kan kalla det en sjukdom eller vad säger ni?



Bildens källa


Det absolut värsta med korsetten

Jag brukade vakna ibland mitt i natten av att korsetten satt så hårt och gjorde så ont att jag inte kunde sova. När det hände var det bara att ta av den och försöka spraya på lite antikli spray och försöka somna om. Att ens försöka ta på korsetten igen var inte att tänka på. Den smärtan kommer jag aldrig glömma haha, fyfan vad hemskt det var!



Spray på, det är därför det blänker så.




Kurt Cobain

Som vi nämnt tidigare här i bloggen är Kurt Cobain en av de kändisar som har skolios eller ah hade i hans fall kanske man ska säga.
Här är hans röntgenbild:



Inte så jättesned men lite kan man se:)


Ärr

Lite olika bilder på ärr efter skoliosoperationer











musicspeakswhenwordscannot:



Opereras för andra gången

Sofie åker imorn in på operation för andra gången nu sådär ca 2 år efter första operationen. Anledningen till att hon ska opereras igen är att hennes krök fortsatte att växa under och över området som dom opererade sist. När hon opererades förra gången gick dom in från sidan istället för bakifrån som dom ska göra nu. Det är väldigt ovanligt att man behöver göra om operationen men det kan bero på att läkarna felbedömt och tagit någon/några kotor för lite.
Vi önskar iallafall Sofie lycka till!



Gå in och läs hennes blogg här: http://enmedskolios.blogg.se/


Klackar

Har märkt att när jag har klackar så får jag mycket mer ont i ryggen än vanligt. Någon mer som har känt av det?






Aj

Vid varje operation där man ändrar på kotpelarens anatomi väcker man patienten med öppet sår och kontrollerar att någon neurologisk skada inte uppstått. Patienten är själv informerad om detta, men har inget minne av att de blivit väckta.

Källa


Aaaaaaj nu är jag rädd!



Haha snacka om förliten



Haha ser ni vad liten min korsett är? knappt så att jag får igenom bandet genom spännet. Drygt 6 månader sedan jag slutade med den.



Fick kämpa ett bra tag men det gick, tillslut. Dock flög det översta bandet loss så fort jag andades haha.

Okej ska vi jämföra lite nu då?



Den här bilden är tagen i november förra året, lite skillnad.

Vill dock säga att det inte beror på att jag blivit jättefet på ett halvår haha, Det beror på att ryggen går tillbaka till sitt sneda läge + i mitt fall 10 grader till. När man har korsetten anpassar sig kroppen efter den och revbenen och midjan blir smalare.
Jag hade också problem med att jag inte kunde gå upp i vikt när jag hade korsetten, har gått upp ca 2-3 kilo sen jag slutade med den:)


Innan första läkarbesöket

Samtidigt som man får en kallelse till sjukhuset första gången efter tex en remiss från skolsyster så får man hem ett häfte med lite frågor om ens rygg osv. Dom frågar lite om man har ont i ryggen, lätt blir trött i ryggen osv. Jag kommer inte riktigt ihåg det var ju ett tag sedan nu hehe.

Iallafall, när jag skulle svara på de där frågorna kände jag mig så löjlig. Jag tänkte att varför skulle jag sitta och fylla i ett sånt där ,jag hade ju inte ens skolios jag hade ju bara lite sned rygg.
Innan jag kom dit var jag helt säker på att skolsyster skickat dit mig i onödan, mest för att jag gnällt över att jag hade ont i ryggen.

Väl därinne på röntgen fick jag följa med personalen in i rummet där de kollar på bilden på datorn. Dom pratade lite och sen visade dom mig röntgenbilden. Jag blev jättechockad när jag såg att min ryggrad slingrade sig som en orm. Det var långt ifrån vad jag hade tänkt mig att "sned rygg" såg ut som.
Ändå övertygade det mig inte om att jag hade skolios. "Det där kanske inte var så farligt" tänkte jag.
Först när Klas kom in och berättade förstod jag. Jag kommer fortfarande ihåg vad han sa.
- Du har en skolios, en ganska kraftig sådan faktiskt. Den ligger på 30 grader som räknas som Grav skolios.

Hahaha gud vad förvirrad jag var den dagen. Tanken hade inte ens slagit mig att jag skulle kunna ha skolios, jag hade aldrig märkt av det själv.
När jag fick se en korsett för första gången inne på sjukgymnastens kontor trodde jag att den var till för 5 åringar, den såg så liten ut. Jag trodde att hon kanske inte hade någon i min storlek att visa. Det gick jag och trodde ända tills jag fick komma till Janne för att prova in min korsett 1 månad senare, HAHA var det ett skämt? Skulle jag få på mig den där lilla saken?

Tydligen så fick jag det, och allt gick toppen haha.
Än idag kan jag fortfarande gå och tänka att det kanske blivit fel på röntgenbilderna, jag kanske har stått snett eller nått haha. Min rygg känns inte så sned om jag känner på den. Haha, hört att det kallas förnekelse, en slags försvarsmekanism för att skydda sig mot ångest. Eller vad säger ni OP2A ?, som förövrigt läser bloggen allihopa nu efter lite googling på lektionen haha...

Slänger väl in en bild på min första röntgenbild också även fast ni sett den 1000 gånger;)










Mer om träffen

Ni får ursäkta om det blir lite mycket prat om träffen den 22 men ni får stå ut!;)

Först och främst vill jag bara meddela till er som kanske missuppfattat, att det är jag och Janna som har träffen, och alltså inte jag och Hazal:) Hazal kan tyvärr inte komma till Göteborg så det är därför jag och Janna har den här lilla träffen för dom som kan komma till Göteborg:)

Den här kommentaren fick vi Från Micaela och Elise:

          Mickan  om Kom igen nu!:

Japp du har så rätt så. Ända från Nynäshamn åker vi :-)
Tycker faktiskt att fler kan "offra" sig så som vi gör. Tåget går raka vägen, jättesmidigt ju.


         
Så ja det är inte bara folk från Göteborgsområdet som kommer vilket vi tycker är jättekul!:)


Så nu till er som kan komma, ni får gärna hjälpa oss att planera vad vi ska göra osv, kom med alla tips ni kan!
Gäller även er som inte ska komma också såklart, Jag och Janna har kanske inte världens bästa fantasi så hjälp oss gärna:D

Än så länge har vi planerat detta:

Vi möts I mitten av Centralstationen kl 13:00, sen går vi tillsammans och letar upp ett trevligt café med många sittplatser så att vi kan sitta och fika och lära känna varandra ett tag. Om det är fint väder efter det hade vi tänkt att vi går till slottskogen tillsammans och har lite kul där tillsammans, gå runt och titta på djuren, kanske ha en liten tipspromenad eller liknande! Vi finns kvar inne i stan så länge ni känner att ni vill stanna så vi har inte bestämt någon tid när den "Slutar"

Om ni tycker det låter bra kan ni ju hojta till, och om inte, ja då är det bara att säga till då också;)
men som sagt, vi välkomnar alla förslag!:D


Just nu sitter jag och Janna och planerar och lite sånt via talkbox:









Mitt första inlägg

Det här är kopierat från min privata blogg som jag hade innan jag och hazal startade denna. Det är mitt första inlägg i kategorin skolios. Vad lite jag visste då om hur det skulle bli, jag visste inte att jag skulle träffa fina människor på grund av den där fula plastgrejen. Allt blev så bra i slutändan, om jag bara hade vetat det då!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Skolios


Var på skoliosenheten imorse, efter 3 röntgen och 4 timmar senare konstaterades det att jag hade skolios ( 30 grader som räknas som grav skolios) och ska alltså påbörja korsett behandling om en månad. Korsetten ska vara på 23 timmar om dygnet. fuck jag vill inte



Den kommer att se ut ungefär såhär.  ser ju riktigt bekvämt ut-.-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 maj 2010, dagen då mitt liv förändrades.

Kom igen nu!

Är det verkligen ingen mer liten själ i närheten av Göteborg (eller inte i närheten) som vill komma den 22 oktober?:)

Vi fick igår reda på att söta lilla Elise och hennes mamma ska komma ända från Nynäshamn om jag inte har helt fel. Jätteroligt verkligen!

Vi är just nu ca 6 stycken räknat med mig och Janna, vi vill gärna att det kommer fler!:)


Resultatet

De flesta av er har svarat att ni inte vill operera er, främst för att då korsett-tiden skulle vart i onödan, och självklart, där håller jag med er:)!
Ett fåtal har svarat att dom skulle vilja operera sig eftersom man då blir rak och fin, och det förstår jag också:)



Många olika åsikter vilket jag tycker är jättebra!:)




Prat om praktik

Just nu håller jag och skolan på och kollar hur jag ska göra min praktik då jag förmodligen kommer att opereras runt samma tid. Vi ska få praktisera 4 veckor på sjukhus nu i tvåan och det svider i mitt hjärta när jag tänker på att jag kanske inta kan vara med. Jag har velat bli sjuksköterska sen jag var pytteliten och nu äntligen är det dags för praktik, jag hoppashoppas att jag hinner göra min praktik innan operationen, annars kommer jag att få göra den under sommaren.

Om det blir under sommaren istället är det ganska stor risk att jag hamnar på ett äldreboende igen, oh nooo. Å andra sidan får jag se mycket mer från sjukhuset på ett annat sätt de 5 dagar jag ligger inne än de andra får när de är på praktik, så det är väl alltid nått:)

Är det nån av er som opererat sig som hade problem med liknande grejer med skolan osv?:)






Undersökning:

Ni som inte redan har opererat er, vad skulle ni välja?

Skulle du vilja opereras eller är du livrädd och gör allt för att slippa?:)

Svara gärna i en kommentar så kan jag lägga upp resultatet någon dag och se hur många av er som faktiskt vill opereras och hur många som inte vill!


En till fråga om träning

emma om Hälsningar från Anna och Janna!:
hej! i somras fick jag reda på att jag hade en sorts skolios. min ryggrad är inte sne utan den har vridigt sig runt så att min ena rygghalva sticker ut när jag böjer mig ner. det är inget man kan göra åt då jag är redan är färdigväxt och jag inte har ont av skoliosen.
det jag undrar är om man ska anlita en sjukgymnast som kan hjälpa att träna upp ryggen så att man inte får ont i framtiden? jag har nämligen svag rygg vid skulderbladen pga av stress och i nedre delen av ryggen pga dålig bålstabilitet.
tack för en bra blogg :)

Svar: Absolut! en sjukgymnast är alltid bra att ta hjälp av om man har ont någonstans. Jag har själv tränat hos sjukgymnast eftersom jag hade ont vid skulderbladet, dock kom jag till en dålig sjukgymnast men det finns många bra sjukgymnaster som kan hjälpa dig så tveka inte!:)

Ps, om ni har en fråga och inte har en blogg får ni gärna lämna mejl så att vi kan svara där eller fråga på blogresponse! kram:D


Hälsningar från Anna och Janna!

          ANNI   om Ryggövningar:
HELLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO.
hoppas alla läser detta men jag har ett bra tips för ryggövningar!
för det första - prata med en sjukgymnast (typ hos ditt lokala sjukhus/sjukgymnastställe). det är bra, kanske inte för alla, men det är JÄTTEbra att testa. min sjukgymnast är hur go som helst och är som min lilla personliga tränare där på gymmet, visar vilka muskel jag ska träna upp & gör balansövningar.

jag kör på en såndär roddmaskin (känns SJUKT mycket i ryggen..), konditionsträning för & göra så inte revbenen är så stela, massa massa övningar på pilatesboll och regelbundna besök för & se hur det funkar.

KÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖR!!

Gör som vår söta Anna säger och gå till en sjukgymnast om ni vill få hjälp med ryggen:D det är gratis och funkar oftast toppen! (om det inte är en bra sjukgymnast så byt!) Så gär som anna säger och KÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖR;)

janna (;   om Angående Skoliosträffen i Göteborg:
FOLK, KOM SNÄLLA! HAHA :D <3

Vi ber er, kom till vår träff:) Just nu har vi bara en enda som säkert ska komma, känns lite... tråkigt! Vi vill att massa ska komma så kom igen:D