Studenten!

Tack för alla gratulationer! Det här är den bästa dagen i mitt liv!


En dag kvar

Imorgon tar jag studenten. Det är helt ofattbart att det äntligen är min tur! Har haft fullt upp nu och kommer ha det dom närmsta två dagarna också men jag ska försöka slänga upp en liten bild imorgon iallafall!

Ha det bra så länge!


Fått en tid!

Idag var jag så arg på mig själv för att jag missade den enda timme man kan nå skoliosmottagningen fram tills på torsdag. Tänkte att jaja då får jag väl skjuta upp mitt besök till hösten om det skulle råka krocka med jobbet i sommar. När jag kom hem nu på kvällen hade jag dock fått en kallelse i brevlådan så det är ju super. Den 4 juni fick jag en tid hos Rune så det är innan jag börjat jobba som tur är! :)


Svar på tal

Om "Att ha något att skylla på"

Ebba

Att man inte har problem av sin skolios är bara trams, vår ryggrad är en väldigt viktig del för att kroppen ska fungera ordentligt. När ryggraden inte är i sitt naturella läge så blir det problem i kroppen, så är det bara. Att ryggraden bara är ''sne'' stämmer inte heller. När jag hade min skolios så fick jag många problem; nackspärr, diskbråck, känselbortfall i armar och ben, samt att jag hade svårt att gå eftersom jag hade en nerv i kläm och mina ben kunde vika sig när som helst. Tänk också på att dessa problem uppkom endast när min rygg blev mer sned, jag hade aldrig haft några problem med min kropp innan. Till och med min läkare erkände efter min operation att man kan ha problem pga skolios eftersom jag var ett perfekt exempel på det. Så nej, skolios är inte bara en krökning. Och vad kallar du det du själv gjorde – att be och be om en ny operation till du fick den? Du klagar precis lika mycket. Och det var inte titanets fel – det var din ryggrads, alltså kan man ha problem av det.

Svar:

Here we go again. Jag vet absolut med mig att problem med ryggraden kan orsaka problem med nerver, armar och ben osv. Allt det hör ihop med ryggen så det är inte alls konstigt att man får problem med sådant från skoliosen vilket jag också själv haft. Om du hade läst inlägget helt så kan du också se att jag inte tar upp några av dessa exemplen där jag menar att folk "klagar". Det är en stor skillnad på diskbråck och sura uppstötningar... Jag måste också säga att jag blir fruktansvärt irriterad över din kommentar om att jag tjatade mig till en ny operation. VA? Om du hade varit med mig hos min läkare hade du hört att så inte alls var fallet. Jag bad om en fortsatt utredning, en ny röntgen eller andra mediciner som skulle hjälpa mig med smärtan. INTE en ny operation. Att min läkare valde det som åtgärd är inte min sak, det är upp till honom. Så snälla. Och hur menar du att det inte var titanets fel? Min rygg blev snabbt bättre efter att titanet vid området var utplockat så både jag och min läkare är övertygade om att så var fallet.
Det du missat (eller valt att blunda för) är att jag inte på något vis missgynnar människor att klaga. Det enda jag tar upp är vilka fysiska problem som jag anser kan ha skoliosen som en bakomliggande grund. Alla har olika åsikter och det var min åsikt som jag tog upp i inlägget om vad folk räknar som problem efter skoliosen och inte. Vad du har för tankar och åsikter är upp till dig själv. 


Outfit

Gårdagens outfit. Ursäkta solrutan på kjolen haha.

Linne från Jc och kjol från Gina tricot


Black and white

 
When something bad happens you have three choices. You can either let it define you, let it destroy you, or you can let it strengthen you

Väntar och väntar

Går och väntar på att en kallelse till mitt kära Sahlgrenska ska dimpa ner i min brevlåda. Börjar jobba om 18 dagar och la fram ett önskemål att bli kallad innan det. Får väl se hur det blir, men det blir svårt för mig att byta dagar med så kort varsel så hade gärna sett att jag fick en tid till Rune snarast för mitt sista återbesök. Om jag inte fått en kallelse nästa vecka blir det till att ringa, när jag pratade med johanna sist så skrev hon ner att jag önskade att få komma innan den 10 iallafall. 

Ser faktiskt fram emot mitt återbesök och få prata med Rune om min värk i skuldran. Han kanske har tips och ideer om vad det faktiskt kan vara och kanske ge mig en remiss till en sjukgymnast eller liknande. Ska börja förbereda mina frågor snart också, annars kommer jag glömma hälften som vanligt.

På tal om ingenting. EN VECKA KVAR TILL STUDENTEN. Taggad till tusen woho!

 I brist på bilder så får ni en kass bild på en gammal teckning som jag inte ens vet när jag målade. Ett? Två? År sedan. När jag tagit studenten har jag 10 lediga dagar innan mitt jobb startar. Här ska tecknas!
 

Jag ska flytta hemifrån!

Lycka pirrar i hela kroppen just nu. Var på lägenhetsvisning i fredags och för en stund sedan fick jag reda på att jag och min syster fick lägenheten! Det är en superfin tvåa 10 min med pendeltåget från Göteborgs Centralstation. Ihh är så glad! Den 31 Juli får vi flytta in så det är ett tag kvar, men gud som jag längtar! Nu gäller det att spara pengar och köpa lite möbler osv :)


Lite kassa bilder från lägenheten:

 

Två dagar med Julia

Igår kom Julia Borg hit till Göteborg för att förbereda sig inför dagens mellanvarv i göteborgsvarvet men också för att ha pyjamasparty hos mig såklart! Blev en sjukt varm dag vid göteborgsvarvets mål samt lite ösregn på det, men glada var vi ändå! Avslutade kvällen med mat på jensens samt lite gott till Eurovision. Somnade gott och gick upp tidigt för att ladda inför Julias mellanvarv som gick av stapeln klockan 11.

På 31 minuter kom hon runt den 5 km långa sträckan, inte illa måste jag säga! Själv hade jag inte ens orkat en km. Lite shopping blev det i stan innan det var dags för oss att bege oss hem till vårt igen. Två mysiga dagar har det varit helt enkelt!


Bent not broken

 
Tyckte den här bilden som jag hittade på tumblr var väldigt fin! 

Min känsel börjar komma tillbaka

Under de senaste veckorna har jag känt att min känsel på vänster sida börjat leta sig tillbaka så smått. Vissa punkter är fortfarande borta men nu kan jag känna i stort sett hela min vänstra sida. Dock har det blivit en slags överkänslig känsel istället men det går åt rätt håll! Det har gått lite över 5 månader nu sedan andra op så det är på tiden.  Känseln på höger sida sedan första operationen är dock fortfarande borta. Får se om jag någonsin återfår den :) 
 
 

Besök på avd 16 igen!

Idag var jag tillbaka i de välkända korridorerna ännu en gång. Denna gång var det min andra fina Julia som skulle hälsas på som även hon ligger inne efter att ha tagit bort ett stag pga lös skruv och smärta! För er som hänger med här i bloggen har jag alltså två Julior, Julia Borg och Julia Karlsson- Detta var Karlsson. 
 
En riktig kämpe är vad hon är och problem med hjärtat hade hon fått vilket gjorde att hon fick ligga på UVA i ett helt dygn istället för ett par timmar. Nu håller jag tummarna för att hon kommer hem så fort som möjligt! :) Huuuhh vad glad jag är att mina operationer är över! 
 
 

Videoblogg och Alva

 
Här har ni en liten flummig videoblogg från Torsdagskvällen! Och ja vi skulle klippa men sånt har jag inte ork till så ni får leva med att det blev lite fel haha! Uppföljningen om "TORSDAG" kommer någon dag, det får ni inte missa. To be continued. 
 
Alva som vi nämnde i videon är en sjukt söt liten tjej på snart 10 år. Hon vill gärna få kontakt med någon annan i Stockholm som har skolios och korsett, gärna i hennes egen ålder men säkerligen också de lite äldre! Känner du någon som passar in på denna beskrivning eller kanske är det du själv? Mejla då oss eller skriv en kommentar så skulle Alva bli jätteglad.  Det var verkligen jättekul att få träffa henne och fika och prata, så tack Alva för att vi fick träffa dig! 
 
Här är en bild på oss och Alva
 

Bal!

Jag hann hem lagom till min bal igår och det var verkligen en lättnad att jag kunde hinna med både att prata på Astrid lindgrens barnsjukhus samt gå på balen utan att behöva välja bort det ena. 
 
Tänkte att ni kunde få se lite bilder från gårdagen! 
 

 
Väldigt många ville läsa vad det stod på min tatuering och mina kompisar drog varje gång mer än gärna bort mitt hår så att man såg ärret för att det skulle ge lite samband till tatueringen! Hahaha så kul. "Underhållaren" under kvällen kom tex fram och läste och tittade och skulle fråga massa om min skolios, han kände tydligen någon annan som också hade opererat sig två gånger för det, där ser man haha! Det bästa är när mina kompisar ska förklara för andra vad skolios är, för det hinner inte jag föräns dom är igång. Då ska dom visa väldigt yvigt och tydligt med handen hur en skoliosryggrad är formad haha. Skrattar lika mycket varje gång! 

Avklarat!

Nu sitter vi på bussen från Karolinska! Det gick mycket bättre än förväntat och vi behövde inte alls vara nervösa för alla var supertrevliga! Det var verkligen jättekul att få komma dit och berätta om våra erfarenheter och det var kul att faktiskt få bolla lite med människor som jobbar med skoliospatienter.

Vi vill tacka Elisabeth och er andra för att vi fick berätta för er hur vi upplevt skolios och vård! Vi hade gärna stannat och lyssnat resten av dagen för det verkade väldigt intressant, men nu bär tyvärr resan för Julias del hem till Göteborg för att gå på bal! Balen kan man ju tyvärr inte missa, det är bara en gång i livet!


Fullt upp!

Vi glömde tyvärr att blogga igår men vi hade massor att fixa! Vi ska berätta allt som hänt när vi har tid samt lägga upp bilder :)

Just nu sitter vi på tunnelbanan påväg till Astrid Lindgrens barnsjukhus! Vi är suuuupernervösa! Tack för allt stöd från er alla
Vi höra senare, kram Julia och hazal


Packar och fixar

Det har varit en stressig vecka kan man lugnt säga! Just nu håller jag på och packar min väska samt väljer ut bilder att ha med tills skoliosnätverksträffen på fredag. Svårt att bestämma vilka bilder man vill ha med och inte! 
Har idag paniksolat såhär sista lediga stunden innan balen, kan inte fatta att det är bal när jag kommer hem på fredag, och än mindre kan jag fatta att det bara är en dag tills jag får träffa min favorit, samt två dagar tills vi ska försöka fylla ut 50 minuter med prat om vår skolios! Gaaalet!
 
Var lite rädd att jag skulle bränna mitt ärr förut, råkade sola lite längre än vanligt och dessutom utan tejp men det är nog ingen fara! Har ju bestämt mig för att sola bort min tejpbränna innan studenten, men nu får jag tejpbränna över tatueringen istället i och med att jag inte får sola den än! Jobbigt läge haha. 

Allt och inget

Hade lite som ett utveckligssamtal med min lärare idag. Där pratades om allt och ingenting och vi kom in på min sjukhuspraktik som jag gjorde på avd 16 i Augusti/September förra året. Hon frågade mig så här i efterhand om det verkligen var det bästa valet för mig i och med att jag själv hade opererats där. Utan tvekan svarad jag, det var den bästa praktikplatsen jag någonsin kunnat drömma om! Hon menade ändå på att jag visste ju redan om så mycket om avdelningen innan och att det kanske hade vart bättre att få se en ny avdelning, det hon nog inte förstod var att man ju inte vet om alla möjliga sjukdomar och ryggproblem bara för att man själv legat inne på ett av deras rum opererad för skolios. Tror jag lyckades få henne att förstå att så inte var fallet och att jag faktiskt fick ut mycket av min praktik. Hon frågade också vad jag drömmer om att få arbeta med i framtiden och jag svarade även där utan tvekan att det var ryggar jag ville jobba med! Sedär, jag var visst orubblig ;)
 
Tänker tillbaka på min praktik ofta, det var de mest intressanta och lärorikaste fyra veckorna i hela mitt liv. Aldrig har jag varit så glad över att gå upp halv 5 på morgonen, för jag visste att jag hade en grym dag framför mig! Så vill jag känna i framtiden också, att det aldrig är jobbigt att gå till jobbet. Det är sjukt hur fort tiden gått, det är redan 9 månader sedan jag var där, galet! 
 
 
Får väl bli en liten bild från min praktik bara för att med rött hår och allt!
 
 
 

Att ha något att skylla på

Ofta läser jag om människor som har det ena problemet efter det andra med sin kropp. Jag blir lika förvånad varje gång när dessa människor väljer att skylla detta på sin skolios. Här följer några exempel:
 
  • Sura uppstötningar
  • Trötthet
  • Ont i fötterna
  • Ont i huvudet
  • Illamående
  • Ont i magen
  • Migrän
 
Jaa, listan kan göras lång. Skolios är enbart en krökning av ryggraden och framkallar tex inte sura uppstötningar eller illamående. Kroppen är en märklig sak, och det finns mycket som ovanstående problem kan bero på, men det funkar inte alltid att skylla det på att man har en sned rygg. Det enda som faktiskt går att relatera till skolios är i så fall lungorna i och med att de kan påverkas av lite större skolioser! Och visst, har man ont kan man gå och spänna sig vilket leder till huvudvärk, men grundorsaken är inte skoliosen, utan isåfall smärtan. 
 
Sen ska jag visa er det här som jag hittade på Tumblr. Det är en tjej som skrivit detta efter att ha vart på ett läkarbesök. Här skylls istället skoliosen på något annat!

i went to the doctors today and i have scoliosis now.

they think its from my internet use.

so i only get 2 hours a day :(

i would ignore my overdose of internet like usual,

but i don’t want scoliosis to mess up my back forever:(

love, gracie<3

Dessa läkare har alltså sagt till tjejen att hon fått skolios av att sitta för mycket vid datorn. Haha va? Skolios uppstår aldrig av att man burit tungt, suttit konstigt eller ramlat och skadat sig. Skolios är en missbildning av ryggraden som gör att den växer snett. 

 

Mitt kära skulderblad

Mitt skulderblad drar verkligen ner mig just nu. Det är så otroligt tråkigt när ryggen förstör så mycket i vardagen. Igår hade jag en hemsk värk och mådde riktigt dåligt. Blev tillslut att jag åkte hem istället för att fira valborg med mina vänner. Idag när jag har vart ledig har jag försökt plugga, men fick vid 16-tiden så ont att jag var tvungen att gå och lägga mig och vila. Det är en hemsk smärta, och kommer jag när området över mitt stag så sprider sig smärtan som en stöt genom hela ryggen. Förstår inte vad som är felet. Jag har haft den här värken så länge, sedan 2008-2009. Dock är det tre gånger värre nu än vad det var då, men det är ju inget som beror på operationen i och med att jag hade detta tidigare. Blir galen på att jag inte för mitt liv kan förstå vad det är som gör så ont. 
 
Det är ju så svårt att beskriva smärtan också. Den är väldigt diffus och jag kan inte peka ut exakt vart det gör ont, trots att jag känner väldigt tydligt vart jag har ont på insidan. Den går från högersdan av ryggraden ut över revbenen vid skulderbladet. Ligger jag på rygg gör det extremt ont i kanske en minut eller två men sen lugnar det sig. Lutar jag mig bak på en stol och andas ut uppstår samma smärta. Sträcker jag på nacken får jag också ont där, och vrider jag huvudet åt vänster gör det också ont. Har jag rört min högerarm framför mig mycket så uppstår en molande värk för resten av dagen. Det som är mest konstigt är att jag får ännu mer ont om jag kommer när mitt stag. Det är så knasigt, jag får verkligen inte ihop det. Det enda jag vet är att jag blir galen på det här.