Hemma pga ryggont

För en vecka sedan på gympan blev jag nersprungen (HAHA) av en kille och flög och landa på rygg. Gjorde gaaanska ont. Dagen efter när jag vakna kände jag direkt att nej det går inte. Lyckades ta mig upp ur sängen och bad mamma sjukanmäla mig. Resten av dagen låg jag nerbäddad och vilade min rygg samt tittade på tv. Det var ingen skön känsla någonstans...
Jag brukar ALDRIG stanna hemma från skolan när jag har ont i ryggen, jag försöker alltid att klara det ändå. Men nej, då hade jag alltför ont. Så nu vet jag, det är inte bra för ryggen att ramla så:)Visste ni att?

Visste ni att man har 20% större chans att drabbas av skolios om någon i familjen/släkten har det?Känns inte som att det är slumpen som gjorde att både jag och min tvillingsyster som drabbades direkt haha.


Hur många av er har någon släkting med skolios?:)


Veteranerna

Både jag och Hazal har fått kontakt med massa nya människor med skolios sen vi startade den här bloggen. Det är jättekul, verkligen!
Dock finns det ett par tjejer som jag känner lite extra för, och det är dom som jag hade kontakt med till en början och som hjälpte mig genom att svara på frågor och peppa mig när jag hade det som värst. Detta är ett och ett halvt år sedan, och då fanns det inte så många som vi visste om som det finns nu. De tjejer som jag fick kontakt med är:

Sandra
Frida
Julia
Janna
Gabriella
Anna
Hazal
Lina

(länkarna funkade inte)

Alla dessa fick stå ut med mina tusen frågor och det tackar jag dom för!

Ni är bäst!<3två dagar innan min korsettbehandling började.


Halva väntetiden kvar

Kön till operation är ca 6 månader. Idag har jag väntat 3 månader, det innebär att jag nu bara har halva väntetiden kvar. Jag hoppas att de tre månaderna går fort och att jag inte ska behöva vänta ytterligare någon månad efter det, *Peppar peppar*.

Som jag nämnde igår, vårdgarantin= 90 dagar=3 månader.

Varning för de som är känsliga, titta inte på bilden.


Vårdgaranti

Läste ett häfte om vårdgaranti i skolan och hittade det här angående ryggoperationer främst på Sahlgrenska (där jag ska opereras)

Haha, tur för dom som slipper vänta över 90 dagar då (tre månader). Tyvärr har jag otur och är bland de 227.


24 november 2011Utvecklingssamtal

Idag på mitt utvecklingssamtal var det sagt att vi skulle diskutera min operation och allt sånt kring det också, så min skolsköterska fick vara med den första kvarten. Fick dock inte reda på något nytt, allt visste jag redan.

Vi pratade om att jag ska få göra min praktik på en daglig verksamhet istället för ett boende (utvecklingsstörda) för att det inte ska bli lika tungt för mig med tunga lyft osv.

Vi ska även kolla upp om försäkringen täcker transporten till skolan eller om det är skolan som ska stå för den.

Jag har rätt till hemundervisning under de veckor jag är hemma, men min lärare som inte hade någon större lust at behöva åka hem till mig (verkade det som) tyckte att det gick att lösa via internet. Dock vet jag själv att jag inte fattar alla uppgifter jag får och behöver någon att fråga ibland. hmm....

Min lärare ska också diskutera med min gympalärare hur jag ska göra eftersom jag inte kommer att kunna vara med på gympan mer efter det. Kanske ska jag få göra dom delarna senare på studietid eller något sånt. Men ska jag då ha gymoa själv i gympasalen haha? fattar inte hur dom tänker ibland.

Om jag hamnar efter i något ämne finns det risk att jag får förlängning och måste fortsätta läsa efter studenten, WTF aldrig i livet. När jag tagit studenten ska jag njuta av sommarlov och sedan plugga på högskola så glöm det!

Ja det var väl det vi gick igenom:)


Djur med skoliosDen här giraffen Germina hade skolios i sin hals. Haha sööt.


Vem vore jag utan skolios?

Ni kanske tror att jag är bitter över att just jag drabbats av skolios. Ni kanske tror att jag skulle vilja ha någon annans friska rygg.
Så är inte fallet. Jag skulle aldrig vilja byta ut min skeva rygg mot någon annans, för utan den hade jag inte varit samma person.

I och med min korsettbehandling fick jag känna på hur det var att leva livet lite tuffare än alla andra. Jag fick tampas med smärta varje dag, andra kläder och att få förklara för andra vad den där konstiga grejen var. Det gjorde mig starkare som person, att veta att jag faktiskt inte var så klen och hjälplös. Jag klarade det. 

Inte ens nu, när jag går i väntans tider för operation vill jag byta ut min rygg. Operationen är väldigt läskig, man får ett stort ärr och man kommer inte kunna göra allt som innan. Men, tänk vilken upplevelse att fått vara med om en sån stor operation. Ärret kommer jag aldrig att skämmas för, det är något som visar vad jag gått igenom.

Det bästa av allt, jag har träffat så många underbara människor genom tex bloggen. Människor som jag aldrig skulle träffat annars.
Hazal, min älskade vän skulle jag aldrig byta ut mot en rak rygg, aldrig.

Ett extra plus, jag får vara på sjukhuset ofta. Jag älskar sjukhus och jag studerar varje grej sjuksköterskorna och läkarna gör. Snart är det jag som är sjuksköterska wiho!

Visst, jag har ont varje dag, min rygg är inte så fin och jag har svårt att ha en bra hållning. Men som sagt, jag har inte varit bitter en enda sekund över att det var just jag som drabbades av det här.
Jag är en av 3 procent av Svenska befolkningen som drabbats av detta. Visst är det coolt?

Det jag vill säga är att du ska aldrig skämmas över din rygg, korsett, ärr, vad det än är. Se på det med glimten i ögat och ha en positiv inställning. Det gör livet mycket lättare.

Always look on the bright side of life.Mönstrade korsetter

I usa är det väldigt stort med mönstrade korsetter, dock är det inte så vanligt att man har det i Sverige, de flesta har vanligt vita:)

Visst var den översta as cool?:D (de två översta bilderna är samma korsett) Dock mönstret gjort av en sån som målar bilar och sånt, men de andra kan man beställa hos sin läkare:)

Hur många av er skulle vilja ha mönster på sin korsett?


haha
För tight tröja

Hade under gårdagen på mig en vanlig långärmad baströja som satt ganska tight, ingen som fladdra iallafall haha. Fick två kommentarer om att man såg att mn rygg var sned från två olika människor. Kanske får lägga undan dom tröjorna tills efter operationen?;) Inte så snyggt kanske om det syns så mycket:)
Dock är det kanske inte så många som tänker på det, men iallafall.

Får köra på korsettstilen, alltså lite bylsigare tröjor:)Gammal bild, men den tröjan haha.

PS. Missförstå mig inte, jag skäms inte över hur min rygg ser ut över huvud taget. Men, jag tycker inte att det är fint:)

Intervju

Under veckan har vi blivit intervjuade via telefon för en tidning:) Riktigt roligt att skolios uppmärksammas mer i media än tidigare, för precis som reportern sa så är det något som är väldigt skamfyllt för många!
Vi berättar mer om intervjun och allt sånt när vi fått klartecken, ibland ska man inte skriva om det innan det kommit ut haha:)En av de första bilderna på min korsett tror jag:) Då hade de ännu inte sågat ner överkanten som satt väääääldigt högt upp haha!Gömma korsetten under kläderna

Någon bad om tips på hur man ska göra för att korsetten ska synas så lite så möjligt utan att man behöver köpa 20 storlekar för stora;)
Först och främst är det inte så svårt som man tror. Självklart kanske man ser en liten kant här och var ibland men kom ihåg, det är ingen annan som tänker på det, bara du själv!

Börja med att ta ett linne över korsetten. Det gör att kanter och spännen inte blir lika utstickande. Tänk sedan på att inte välja för tighta tröjor (slimmade) eller för korta tröjor, då ser man nederkanten.
Jag tänkte visa lite kläder som passar bland annat nu i höst, stickade tröjor tex är ganska bra att dölja korsetten med!H&M 399 kr


H&M 199 kr


Bikbok 399 kr


Bikbok 299 kr


Bikbok 249 kr


Bikbok 129 kr


Bikbok 199 kr

TOPPAR - HUNKY DORY / PEABODY TUNIC - NELLY.COMNelly.com Haha priset ska jag inte ens tala om fyy


Känns som ni fattat grejen nu kanske haha:) Jag vill bara säga att ni behöver inte begränsa er, det finns massvis av kläder ni aldrig tänkt att ni kunnat ha! Jag hade till och med tighta tröjor ibland och ingen sa nått om det:) Ut i butikerna och leta!

Här tänkte jag visa kläder man inte kan ha om man har korsett. Eller kan och kan, men om man inte vill visa den haha!TOPPAR - RUT M.FL. / PRICE ELLE LACE TOP - NELLY.COM

Skoliosblogg

Om ni söker skoliosblogg på goggle hamnar vår blogg högst upp! Lite roligt och coolt faktiskt!


Hysterisk skolios

Visste ni att det finns något som heter hysterisk skolios? Råkade läsa något litet om det. Där stog det lite om vad det var:

Skoliosen varierar i storlek från ena undersökningstillfället till det andra,försvinner alltid under narkos.

källa

Läste lite mer på en englesk sida och tydligen kunde det bero på psykiska problem.
Har aldrig hört talas om det tidigare, men vad knäppt haha!;)
Undersökning

Idag fick jag ett mejl med en undersökning om min skolios. Tror den ska användas för forskning om tex ärftlighet och sånt men är inte säker. Var lite frågor om hur min rygg ser ut, om jag var nöjd med hur min rygg ser ut, om jag har släktingar med skolios och om jag var nöjd med min behandling och massa sånna frågor:)
Det var i samband med mitt förra läkarbesök som jag blev tillfrågad att vara med i en studie om ärftlighet och skolios:)

Ps, fick en kommentar om att det känns som man går i ettan med ryggsäck, och ja det håller jag verkligen med om... Dock kanske det är bättre det än att ha ont i ryggen 1-2 dagar efteråt om det är någon dag man vet att man kommer att bära mycket i väskan och en längre stund.
Funderar på en fjällräven eller något att ha isåfall hehe, men har inte bestämt mig.


Ryggsäck

Har oftast jätteont i ryggen när jag kommer hem efter skolan då min väska alltid är sjukt tung. Böcker, dator och massa sånna grejer väger inte så lite. Har en axelväska så all tyngd lägger sig på ena sidan och gör att jag får ont i ryggen resten av dagen. Därför köpte jag idag en ryggsäck för att kunna avlasta ryggen. Vet dock inte om jag gillar den, får se om jag behåller den eller köper en ny:)
ProgressriskProgressrisk menas med hur stor risk det är att ryggen fortsätter att öka i grader. Vid 16 år och uppåt menar dom att man är färdigväxt.

Om vi då kollar på mig som har en skelettålder på 16 år och uppåt och hade 36 grader. Jag hade 30% risk att den fortsatte att öka, och det gjorde den. Men ni behöver inte vara oroliga, det är ju som sagt inte så stor risk.
Och ni som är under 16 år och har korsett, ni behöver inte oroa er heller om ni vet att korsetten hjälper och att ni använder den som ni ska. Procenten här är alltså om man inte använder korsett!

Kanske lite rörigt men hoppas ni förstår.


Ps, Om ni skulle vilja ha en egen domän, alltså .se istället för blogg.se kika in på den här sidan och registrera er. När ni blir medlem genom den här länken får ni 50 poäng, och när ni fått ihop till 300 poäng kan man växla in det mot en egen webbdomän.
När vi får ihop till 300 poäng ska vi använda det till att ändra bloggen till skoliosbloggen.se, det skulle göra att det blir lättare att hitta vår blogg:)

Klicka här för att bli medlem och börja samla poäng!

http://www.gratisdoman.se/Register.asp?r=3528

Kom ihåg, ni får 50 poäng om ni registrerar er genom vår länk:)

Nu är jag uppsatt på listan!

Häromdan ringde mamma till Sahlgrenska och pratade med Lotta som har hand om operationsbokningar osv.
Jag stog tydligen inte på den listan där dom ringer upp om någon avbokar sin operationstid. Jag vet inte varför men det var riktigt synd annars hade jag kanske kunnat få en tid lite tidigare, men nu står jag på listan iallafall! hoppas att många avbokar nu!
Samtidigt kanske lite läskigt att de ringer bara någon vecka innan, men då slipper man gå och vänta så länge iallafall så det kanske är bäst!

Mamma frågade också när operationen kunde bli, men tydligen kunde Lotta bara se att det stog "uppsatt för operation våren 2012"

FUUUCK, haha nä men seriöst våren?? Han sa efter nyår- ett halvår till mig, det känns ju inte som februari iallafall... Jag fyller 18 i slutet av mars också, hade räknat med att få det gjort innan:/ Jag får hoppas på listan!
Överraskning

Titta vad jag fick hem för några veckor sen, en överraskning från Julia! Så snällt, tack så mycket hjärtat!