Nathalie

Idag var jag ledig från praktiken men åkte in till Sahlgrenska för att möta upp Nathalie som skulle på röntgen. Eftersom vi var några timmar tidiga åkte vi in till nordstan och kikade på lite grejer samt fikade. Därefter åkte vi tillbaka till Sahlgrenska och spenderade ytterligare lite tid där innan det var dags för röntgen som tog sisådär 5 minuter. Konstigt nog fick hon bara en röntgentid och inget läkarbesök! Här i Göteborg har man alltid det på samma dag, iallafall vad jag vet!

För er som kanske missat det så opererades Nathalie några månader innan mig och jag fick kontakt med henne genom bloggen någon dag innan hennes op. Min första natt efter operationen skulle jag ha spenderat själv på sjukhuset om det inte var för Nathalie som kom och sov med mig där!

En mysig dag har det varit, och glöm inte att använda väskan Nathalie haha!

Fin tjej med ful gubbe i bakgrunden ;)

Kika in på hennes blogg här ---> http://30grader.devote.se/


Mycket nu!

Idag var det första jag gjorde att springa in till Janna och krama henne och såg att allt gått bra. Hon kom upp från uppvaket inatt vilket var väldigt skönt för henne!
.
Nattpersonalen som skulle gå av när jag började hälsade på mig och jag sa att jag varit patient där och då kom de ihåg mig. Den ena frågade om det var jag som låg på rum två och sa att jag ville jobba där (haha!) och ja det stämde ju, den andra mindes att jag kom in och fick blod! Roligt när de kommer ihåg en, förhoppningsvis inte på grund av att jag var så gnällig haha!
.
Även Anita och jag hade ett litet snack. Jag talade om att hon var min favorit när jag låg där och hon sa att jag var så gullig när jag låg där som en liten fågelunge, haha bara Anita kan hitta de rätta orden alltså!
.
Börjar lära mig mer och mer, tar bort pvk och tar hb själv samt bladder, när jag ska ta bort drän, kateter eller ta venprov får någon allt hänga med mig och se att jag gör rätt, annars blir jag så osäker haha! Men snart kan jag det själv också. Eller ja, kan kan jag redan men att våga göra det själv utan någon att fråga är en annan sak!
.
Tänkte på en grej också. Personalen måste tro att jag känner varenda en med skolios i hela Sverige! Först hade vi ju saga, sen Jennifer, nu Janna och sen även Julia som kom och hälsade p där uppe en snabbis häromdan efter sitt läkarbesök! Galet! Dom flesta har börjat undra hur det kommer sig att jag "känner" alla och då måste jag berätta om bloggen. Pinsamt ibland tycker jag, hoppas ingen läser den haha!
.
Osammanhängande inlägg men jag fortsätter. Klas var och tittade till Janna en sväng och på tillbakavägen fick han syn på mig och tittade lite förvånat och frågade vad jag gjorde där i blå kläder ;) haha inte konstigt att dom blir förvirrade av att se mig där! Han tyckte Det var jättekul iallafall ;) sen träffade jag även Janne, aka min korsettgubbe. Honom träffade jag ju redan igår men ja, kan ju säga att han är sig lik! En riktig skojare där man är osäker på när han skämtar eller inte haha...
.
Som jag nämnde häromdagen har jag jätteont vid vänster skulderblad och det ger inte med sig. Har denna smärta nästan dygnet runt och en sån ryggvärk har jag aldrig upplevt. Den är helt olik den andra smärtan jag har. Tror inte att den har något med operationen att göra eftersom värken sitter nästan vid skulderbladen men sjukt ont gör det! Var till min läkare på vårdcentralen och han visste inte riktigt vad det kunde vara. Han sa att det var förtidigt för att skicka mig på röntgen och för tidigt för MR och haha ja det fatta jag med ;) fick mina gamla tradolan iallafall eftersom jag helst inte vill äta mins oxycontin som jag svettas av! Hoppas att det går över snart!

Så till Jennifer då. Det är dag 4 för hennes del, alla slangar och nålar och dess like är borta och hon rör sig helt själv nu och har till och med vart på promenad utanför avdelningen! Det är helt otroligt vad duktig hon har varit, det har gått supersnabbt! Röntgen är också avklarad. Imorn blir det troligtvis hemgång för hennes del! Sjukt snabbt! Den genomsnittliga vårdtiden är 7,2 dygn! Tyvärr jobbar jag inte imorn, lite tråkigt då :/

Här kommer två fina bilder på Janna från dagen!

Så här fin och glad var hon imorse och sen när hon var ute och gick! Så duktig!


Finaste Janna!

Under hela morgonen har jag varit inne hos Janna med jämna mellanrum! Hennes op tid var tydligen inte förns kl 11 så det blev lite tråkigt för henne att behöva vänta så länge när hon ställt in sig på att få åka ner på morgonen! :/
Halv elva körde vi ner henne till op och jag stannade kvar där nere med Janna och hennes föräldrar. Efter ca 20 minuter på pre op fick vi komma in i op salen och därefter skulle hon sövas. Det fick väldigt bra men hon hade lite ont i armen när sömnmedlet gick in! Det kan göra ont på vissa, tyckte det var väldigt synd:( men hon somnade så lugnt och fint och jag kände mig också lite känslosam! Jag har varit med på två sövningar innan men då kände jag inte personerna så väl! Jag och Janna har känt varandra i två år, och träffats flera gånger! Lite sved det i hjärtat allt!
.
Tog lite fina bilder på pre op och inne i op salen! Jag vill alltså förtydliga att jag och Janna är vänner samt att hon sagt att det är okej att jag lägger upp bilderna samt skriver om henne, så att ni inte tror att jag går och skriver utan tillåtelse ;)
.


Första parkett på en skoliosoperation

Ja det är inte alla som får uppleva en operation live, så jag måste få säga att jag känner mig lyckligt lottad! När jag kom till avdelningen imorse visste jag inte att det var Jennifers operation jag skulle vara med på. Jennifer har jag nämnt lite snabbt tidigare, vi har pratat lite på fb inför hennes operation. Iallafall.

Jag fick köra ner henne till op vid 7 tiden och sedan stannade jag kvar där. Det var samma sköterska där även denna gång, sköterskan som tog hand om mig innan operationen. Jättekul faktiskt! Fick byta om till ett par gröna snygga kläder och sedan fick jag även på mig en snygg lila mössa. Inne i op salen såg allt ut precis som den dagen jag rullades in där. Längs med väggen fanns bord med övertäckta instrument. Narkosläkaren var sen så Jennifer fick ligga vaken i ca 20 minuter där inne medans vi väntade på någon som skulle komma och söva henne. När han väl kom somnade hon ganska snabbt sen fick jag vara med och lära mig allt som man gör för att förbereda patienten inför operationen. Jennifer flyttades över till ett annat operationsbord med massa kuddar under. För första gångenj har jag förstått hur man ligger under hela operationen. Man ligger på ett par slags kuddar men har knäna ner i bordet och armarna över sig ner på bordet. Så, överkroppen ligger lite upphöjd på kuddarna. Massa elektroder och liknande grejer  (nålar) sattes fast i både fötter, ben, armar och huvud. Det hängde sladdar överallt! Detta var för att neurogrejsen skulle kunna mäta att alla nervsignaler funkade under hela operationen. När Jennifer väl var sövd hade deras apparat gått sönder så vi ar tvugna att vänta på en gubbe som skulle laga den osv. Därför blev operationen uppskjuten någon timma! Plast och skynken las över allt förutom just det området på ryggen som skulle opereras, allt för att det skulle vara sterilt! Ett plastskynke hängdes från nackhöjden upp en meter mot taket och bakom det satt narkossköterskan och skötte alla sladdar och sömnmedel och vad vet jag. Huvudet låg alltså på andra sidan av detta skynket.

När operationen väl skulle börja visste jag inte riktigt vart jag skulle stå. Vart jag än stog var det fel. Jag stog för nära, stog ivägen och stog för nära instrumenten haha. Kaos! Efter ett tag hittade jag mig en plats borta vid väggen och stog på tå för att skymta lite av operationen bakom alla människor. Efter en stund uppmärksammade Rune att jag stog där och sa till mig att jag kunde stå på andra sidan skynket istället! Snacka om lycka! Jag fick en pall och stog alltså framför jennifers huvud lite upphöjd och såg prima! Visserligen kollade jag genom plasten men man såg bra ändå! Där kunde jag se varenda liten skruv de satt in eller varje liten benbit de drog bort. Där stog jag i 3,5 timmar och följde hela operationen med nyfiken blick. Då och då pratade Rune till mig och läkarna förklarade vad de gjorde osv. Fick reda på vilka sorts stag och skruvar jag har i min rygg av Rune. Jag tror att han tyckte det var lite coolt att få ha med en före detta patient där inne i rummet ändå! Det hade jag tyckt ;) Skruvarna är inte alls som jag trodde! De har alla olika färger. Gula, lila, gröna osv! Jättehäftigt! Jag har alltså bland annat lila skruvar i ryggen, inte illa! 

Något som jag inte visste om innan var hur rent allt faktiskt MÅSTE vara. Jag fick inte andas inne i salen om jag inte hade en mask för munnen osv. Galet! Och om man ens kom när en av dukarna över instrumenten var det tvunget att bytas ut osv! Det är bra, men inget som jag faktiskt tänkt på innan! 

Fick också se vilken kraft som faktiskt krävs under operationen. Dom hamrade, mejslade, skruvade och nästan hängde med hela sin tyngd över ryggraden. Såg läskigt brutalt ut men jag vet ju att det inte är lätt att flytta på en ryggrad hur som helst! Nu vet jag också hur dom gör med benet som ska läggas i ryggen när det är klart. Det är alla småbitar av kotutskotten och liknande som de drar loss som sedan läggs i där och läker ihop. Dom berättade också att man förr tog från höften men att det oftast inte behövs längre. Dock kan de ibland ta från höften på vuxna eftersom det läkte bättre då eller vad det nu var. Sen angående agraffer eller stygn. Stygn sätts på barn och agraffer sätts på vuxna eftersom det kan kännas lite att ta bort agrafferna så sätter dom dom inte på barn. Frågan är då varför Rune räknade mig som ett barn och satt stygn på mig? ;) Jennifer fick snällt agraffer eftersom hon var 18 år. Menmen, det tackar jag för, hellre stygn än agraffer :D 

Alla sköterskor var så snälla! Dom tog hand om mig så bra, visade hur allt gick till osv. Jag hade lätt velat ha min praktik där om jag inte var på 16! Varenda en i personalen fick höra att jag opererats där utav sköterskan som tog hand om mig och även av Rune. Rune tyckte det var kul att visa upp mig och visa vilket bra resultat det blir efter operationen. De som jobbar där får ju trots allt bara se patienterna under operationen, de får aldrig se slutresultatet. Vi kollade även upp i min journal vilka som hade jobbat under min operation, och några av dom som var där hade även vart med under min operation. Roligt!

En sak till. Jag svimmade inte! Har hört och de sa det även där att många kan svimma under sin första operation. Men, som tur var gjorde jag inte det! Har iofs väldigt svårt för att svimma, men ändå! De sa hela tiden till mig agtt säga till om jag började känna mig varm, yr eller trött eller liknande. Men nej, inte då! Kunde dock bli lite snurrig av att stå och kolla genom plasten hela tiden men då tog jag bara ett steg ner från pallen så att jag inte skulle ramla över Jennifer, (Man kan aldrig vara nog säker haha). Åt frukost kl 5 på morgonen så när klockan var 12 kurrade min mage. Alla sköterskor blev avbytta för att gå på lunch men Rune tyckte att jag skulle stanna kvar och titta på hela operationen, så sålänge jag inte var dödshungrig så borde jag stanna kvar sa han haha.... Så så blev det. Ingen mat för Julia inte. Stog upp från att klockan var 7 tills 15. Trött rygg, ont i huvudet och hungrig, men ändå så värt det! 

När operationen var över väckte vi Jennifer lite smått innan vi rullade henne till uppvaket. Hon hade lite svårt för att vakna och vi fick ingen riktig kontakt med henne. Hon snurrade och vred sig i sängen hela vägen mot uppvaket och tillslut låg hon på mage. AAAJ var det enda jag tänkte. Att rulla runt på mage när man precis har gjort en ryggoperation är INTE skönt haha..,.

Jag är otroligt nöjd med dagen. Det har varit något av det häftigaste jag någonsin gjort i hela mitt liv, verkligen! 

Här kommer de 3 bilder jag lyckades ta idag. Frågade om jag fick ta lite bilder i all hast innan Jennifer skulle sövas. 
Haha har nog aldrig vart så ful i hela mitt liv. Föreställ er en mask på detta också...
 
Operationsbordet med dess kuddar. 
 
Alla instrument som skulle användas under operationen. Övertäckta och sterila. Knappt så att man får stå en meter ifrån dom! 

Det var tyvärr alla bilder jag kunde ta idag. Lite tråkigt men man måste tänka på sekretess och hygien när man är där, det funkar inte att ta bilder under operationen, tyvärr! 

Stickningar

Igår stog jag böjd och gjorde något på en patient. En stund efter fick jag väldigt ont nära vänster skulderblad. Har aldrig haft ont där innan och funderade på vad det var. Hade sjukt ont resten av dagen samt den andra smärtan i mitten mellan skulderbladen. Efter jag tagit morfintabletterna gick all smärta bort vilket var skönt. Idag har det kommit tillbaka, nästan som en bultande smärta. Känns som om jag brutit ett revben där bak eller nått haha. Nej det är det väl inte men sjukt konstigt!
.
Sp till grejen. Nu är jag påväg till pappa och sitter i bilen. Hela min vänsterarm har somnat eller något liknande samt
sticker hela vägen ut i fingertopparna! Det är jätte obehagligt, hoppas det går över snart!


Mina övningar

Som jag nämnde så fick jag ju några övningar av min sjukgymnast på sjukhuset som jag ska göra främst för att träna upp stabiliteten i ryggen. Det vill säga bålmusklerna! Förutom dom ska jag också gå en promenad i rask takt minst 30 minuter. Övningarna ska göras 10 gånger var. Sjukt jobbigt men jag hoppas att dom hjälper mig!


Varmt

Kom hem och grät av smärtan i ryggen idag. Vet inte vad jag ska ta mig till. Tog två alvedon och två oxycontin som jag har kvar. Det hjälpte fint mot smärtan men nu svettas jag som en gris av morfinet. Hade helt glömt av hur hemskt det var! Vet inte vad som är värst, smärtan eller att koka över inifrån.

Mycket praktiksnack

Idag har jag gått med en av mina riktiga handledare. Blir väldigt förvirrad när alla lär mig olika. Vissa säger att jag ska klämma på fingret vid kapillärprov medans andra säger att jag inte får klämma alls osv. Stack samma stackars patient i fingrarna idag igen, 2 gånger blev det och alldeles för lite blod, min handledare lyckades knappt hon heller. Han måste ha väldigt lite blod i fingrarna haha! Tycker synd om honom som får agera min nåldyna. Dock tror jag att han har värre smärta i ryggen osv. 

Det bästa idag var att jag fick följa med en patient ner till operation. Det var en kille som tidigare gjort skoliosoperationer men nu skulle fixa lite pga komplikationer. Han var riktigt glad över att jag följde med honom och hans mamma var världens snällaste! Vi hade mycket att prata om, speciellt om skolios osv. Jag fick vara med nere på pre op där dom sätter nål och förbereder inför sövningen. Han hade samma sköterska där nere som jag hade så det berättade jag för henne och det tyckte hon var jätteroligt! Träffade även Per, en av 3 skoliosläkare här på Sahlgrenska. Han är den enda jag aldrig träffat! Killens mamma var snabb med att tala om att jag också var en skoliospatient och då granskade han mig från topp till tå, och frågade vilken läkare jag hade haha! 

Iallafall. Fick ta på mig en fin lila mössa och killens mamma fick en grön rock och en likadan mössa när vi skulle in i op salen. Det var samma som jag opererades i, riktigt häftigt! Killen ville inte riktigt hålla masken med syrgas över munnen och efter att många tjatat på honom fick hans mamma tala om för honom att jag kanske var intresserad av att lära mig. Så när inget bet på honom fick jag stiga fram och stå bredvid honom och snällt be honom att visa mig hur masken fungerade. Då lättade han upp och tog masken över ansiktet och somnade efter någon minut. Riktigt häftigt att se hur allt gick till! 

Den dagliga updaten om Saga då. Idag har varit en myyyycket bättre dag för Saga. Hon har återhämtat sig efter svackan och har idag blivit av med alla slangar osv. Hon har ätit lite bättre, varit pigg och glad samt tagit en rekordlång promenad i korridoren. Så duktig! Har fått säga hejdå till henne idag då hon kanske skrivs ut på söndag, och min nästa jobbdag är på måndag! Riktigt go och glad tjej och det har varit så himla kul att få se hennes "resa" genom det här. Vi har något gemensamt liksom och det kan ingen ta ifrån oss. Dessutom har hon opererat exakt samma kotor som jag, så då är det ganska lätt att säga hur hennes rörlighet kommer att vara sedan! Så, när du läser detta Saga: Det har varit Jättekul att träffa dig och du är en superstark tjej. Jag hoppas på att få höra mer från dig när du kommit hem så att du kan berätta hur din rehabilitering går! <3

Ajajajajajaj

Dagen har rullat på fint. Har lärt mig ganska mycket idag faktiskt och har känt mig lite mer självständig än igår iallafall haha. Har lärt mig lite allt möjligt faktiskt. Har fått ta stick i fingret på en patient. Stackarn säger jag bara! Första gången stack den knappt igenom så det kom typ aaaas lite blod. Fick sticka om med en grövre nål men det kom inte tillräckligt med blod denna gång heller. Dock hade han kalla händer så det berodde lite på det också. En undersköterska fick ta över och sticka honom en tredje gång. Haha jag tyckte så synd om honom!  Fick sedan sticka en undersköterska för att öva en gång till.

Sen lät en patient mig ta ett venprov på henne. Jag har aldrig någonsin stuckit en människa så jag var livrädd. Hade svårt att hitta ett blodkärl men efter att patienten själv som jobbade inom vården visat mig, så kunde jag sticka. Tror ni inte jag missade? Jo självklart! Inget blod där inte. Min handledare för dagen fick sticka om haha. Även där gick det trögt och en sjuksköterska fick komma in och fylla det sista röret. Stackars patient, men hon tyckte inte att det var någon fara så det var lugnt! 
Har också fått lära mig de lite mindre grejerna. Tömma kateterpåse, ta matbeställning, skriva ner mätvärden osv. Riktigt bra dag! 

Saga är en riktig kämpe. Efter att ha varit hyfsat pigg de senaste dagarna har hon idag fått ett bakslag och mår inte alls bra. Dock kämpar hon på trots att hon mår så dåligt, Du är verkligen grym Saga! <3 *


Som vanligt är min rygg helt DÖD. Tror inte att jag haft såhär ont sedan de två veckorna efter operationen. Hemskt! Kom hem vid ca 22:30 och ska upp 04:30 för ett dagpass imorgon. Det känns bra det här! Gårdagen

Gårdagen bjöd inte på så mycket. Kände mig allmänt jobbig och bara följde efter alla i personalen. Jag hade inte en aning om vad jag skulle göra och inte göra. Det är lite rörigt nu tycker jag när jag inte har en riktig handledare utan bara får en för dagen. Ingen vet vad jag gjort och inte gjort. Usch och fy alltså. Pinsammaste dagen någonsin jag kände mig som ett plåster på alla, jag visste ingenting och ja åh...

En sköterska lät mig dra ut en nål iallafall, t.om det var jag seg på! Jag ville inte att det skulle göra ont när jag drog bort plasten runt om nålen på patienten så jag tog bort det as segt haha... Hoppas det blir bättre när jag får mina riktiga handledare nästa vecka! 
 
För övrigt var Saga jätteduktig igår. Jag hade henne inte som patient men hörde att hon vart ute i korridoren och gått, så himla duktig! Nu är även morfinpumpen och dränaget borta för henne så det är ju skönt. Även alla nålar. Minns fortfarande smärtan av dränaget haha...

Nu under morgonen ställde jag klockan på 06:45 för att gå ut på en timmes powerwalk. Har ju fått övningar och sånt av karin min sjukgymnast så nu är det bäst att jag satsar på det här så att jag kan få någon hjälp! 

-

Min rygg dödar mig och halva passet är kvar. Mitt liv alltså...


Min första "Riktiga" dag på praktiken

Efter läkarbesöket skyndade jag mig för att få på mig de otroligt snygga kläderna man har när man jobbar på sjukhus. När jag kom upp på avdelningen fick jag gå med en undersköterksa som heter Mikael. Han hade hand om mig när jag hade opererats så det blev jag glad över! Han kände inte riktigt igen mig först, men när jag berättade att jag hade opererats dååå kände han igen mig väldigt mycket. Under resten av dagen fick varenda personal på avdelningen höra att jag hade vart patient där och nästan alla som jag träffat kände igen mig. Riktigt kul!

Det första jag gjorde var att gå in och hälsa på Saga, Hon var på jättebra humör och såg ut att må hyffsat bra. Jag tyckte det var såå kul att träffa henne! Fick vara med när hon skulle upp och stå, och hon var så himla duktig! Hon kommer allt att komma ifrån sjukhuset snabbare än vad jag gjorde så duktig som hon är, det är jag säker på! :) Det var jättekul att hon var med i den patientgruppen som vi hade hand om idag, så då fick jag möjlighet att träffa henne flera gånger :) 

För övrigt rullade dagen på. Fick en liten rundvisning på avdelning om vart alla grejer fanns och hur alla saker funkade osv. Jag hoppas att jag kan komma ihåg hälften iallafall haha! Ser fram emot att få börja lära mig lite praktiska saker under dessa 4 veckor, det är så himla kul! 

Just det ja. Jag fick träffa Anita också! Jätteroligt, hon är så snäll! Hon frågade hur det blev med mitt projektarbete. (Jag hade lite planer på ett skoliosprojektarbete som jag diskuterade med Anita och chefen när jag var där). Både Anita och chefen kom ihåg det haha! 
 
 

Återbesöket

Ja! Idag kl 8:20 var det ju som sagt dags för det första återbesöket sedan operationen. Missade en del av praktiken men det gjorde mig inte så mycket! Träffade Janna i väntrummet, i korridorerna och lite överallt så det var skönt att fördriva lite väntetid tillsammans! Fick inte vänta på röntgen riktigt såååå länge som man brukar få så jag var  nöjd! Träffade också en tjej som jag pratat lite med inne på Skoliosifokus. Trevligt!

Idag var det ju som sagt inte Klas jag skulle träffa, utan Rune som opererade mig. Allt såg jättebra ut så det var jätteskönt att höra! Är så himla nöjd med resultatet! Översta kröken är 6 grader och nedersta 16. Det är ingenting! Jag var jätteglad! 
Kände att jag inte ville dra upp varenda litet ställe jag har ont på så jag nämnde bara att jag hade ont vid det högra staget, vilket skulle gå över snart. Jag ser fram emot den dagen! För övrigt tog vi bara lite bilder sen fick jag följa med in och se min röntgenbild! 

Som den jobbiga patient jag är ställde jag nog sisådär tusen frågor. Rune tyckte att jag var en frågvis en, Haha stackars människor som får mig som patient! Fick reda på att krökarna är ca 10 grader mindre när man ligger ner, vilket jag gjorde på min sista tagna bild dagen innan. Så om jag fattat det hela rätt borde min krök vart runt 50 eller lite mer när jag opererades. Precis som Rune sa när jag frågade efter operationen också. Det spelar ju dock ingen roll nu, för nu är jag näst intill fri från skoliosen! 

Vi stog inne vid hans dator och jag tvingade stackarn att mäta varenda liten krök haha. Så nu vet jag hur det går till också! Fick även se lite bilder från Datortomografin som togs innan operationen! (Ct). Det var jättehäftig att se hur roterade kotorna var! Sneda och roterade haha. Eftersom han tyckte att jag frågade så mycket berättade jag att jag var intresserad och att jag hade denna bloggen. Jag fick skriva ner bloggadressen så att han kunde gå in och läsa sen. Så hej Rune, om du läser detta! Till sist lyckades jag få med mig två röntgenbilder hem också. Jättesnällt att han ville fixa det åt mig! Glömde dock fråga hur man beställer resten men det kan jag fixa en annan dag. 

En annan rolig sak var när jag satt ute i väntrummet. Då kom klas (Min gamla läkare) förbi. Han tittade lite konstigt på mig och mumlade någonting om att nej jag var väl inte sundrström. Jo sa jag då, det är jag. Jag tycket väl att jag kände igen dig sa han då! Haha lite roligt att han känner igen mig av alla patienter tänkte jag. Vi har bara setts tre gånger utspritt på drygt två år. Senaste gången var ett år sedan. När han sedan kom ut från en patient stannade han till hos mig och pratade lite. Han frågade om det var jag eller min syster som skulle opereras så jag fick berätta att jag redan hade opererats osv. Han kom ihåg mig och min syster eftersom vi var tvillingar och hade spegelvända skolioser. Han sa att han brukade visa upp våra bilder ibland. Lite roligt att han kommer ihåg oss haha! Jag passade även på att fråga hur det kom sig att det inte var han som opererade mig och då sa han att det nog berodde på att Rune hade fått en lucka eller något liknande (Precis som jag trodde). Han sa också att jag skulle vara glad över att det blev rune för att han är så duktig på skoliosoperationer, en av de bästa. Så ja, glad är jag allt! Tack Rune!

När jag var klar hos rune var det meningen att jag var klar där tydligen. Som den jobbiga patient jag är nöjde jag mig inte med det utan lyckades få ett besök med sjukgymnasten också som man alltid brukar träffa när man är där. Jag berättade hur ont jag hade vissa dagar när jag jobbat osv. Hon gav mig några övningar att göra samt ordination om att ta raska promenader. Därefter förklarade jag också och visade stället precis intill ryggraden vid skulderbladet där det gör så ont. Hon klämde och kände och sa att om det hade vart någon muskelgrej så hade det vart skönt om man masserade där på och inte gjort ont som det gjorde nu när hon tryckte. Dock skulle jag inte börja med några övningar där nu eftersom det var lite för tidigt efter operationen. Jag ska bli kallad tillbaka till henne om 2-3 månader så det känns skönt att få lite hjälp! Eftersom hon också är sjukgymnast uppe på avdelning 16 så kom vi överens om att höras lite när vi ses där uppe och se om vi ska lägga till några övningar om några veckor. Superbra!

SÅÅ, nu till den bästa nyheten av allt.När jag berättade för Rune att jag skulle ha praktik på avdelning 16 erbjöd han mig att vara med på en skoliosoperation på måndag. SÅÅÅ KUUUUL. Jag blev så himla glad! Så på måndag ska jag få se en skoliosoperation live. Det kommer vara det mest intressanta jag någonsin gjort! Jag älskar sånt här! 

Min bild från datortomografin! 

Första dagen på praktiken är gjord!

Dagen började jag på mölndals sjukhus där jag fick träffa min huvudhandledare inger. Vi satt och hade en introduktion på ca en timma där vi gick igenom allt om vad undersköterskor gör osv. Vi hade nästan ett litet miniförhör där haha!
- Om jag säger komplikationer av sängläge, vad säger du då'?
- Om jag säger sekretess, vad säger du då? 
och ja så fortsatte det! Tyckte att jag kom med vettiga svar på det mesta ialafall ;) 

Hon var jättetrevlig och vi kom riktigt bra överens! Jag berättade även att det kan vara svårt att hinna fråga läkaren alla frågor när man är där på återbesök osv, eftersom läkarna är så stressade. Hon sa då att om jag inte fick svar på alla mina frågor imorn skulle jag mejla henne så skulle hon "Dra i lite trådar" haha. Så söt! Riktigt synd att det inte är min handledare ute i arbetet, kom så bra överens med henne!

Efter en timma på mölndals sjukhus åkte jag till Sahlgrenska där jag lyckades komma mitt uppe i deras lunch tror jag. Oops. Fick tag i någon slags chef som jag pratat med i telefon och därefter mina handledare. Den ena av dom känner jag igen, den andra har jag aldrig träffat. Dom verkade snälla!
Det visade sig att ingen av mina handledare jobbade imorn, så dom sa åt mig att vara ledig imorn. Gud vad tråkigt utbrast jag då, varpå dom skrattade åt mig. Dom förstår nog inte att detta är något jag längtat och väntat på sedan maj/Juni. Dock kom det fram att ingen av dem skulle jobba på hela veckan så jag skulle istället få gå med lite olika undersköterskor de kommande dagarna. Elisabeth tar hand om mig imorn, det blir bra det! 

Därefter fick jag ett kort så att jag kan komma in i omklädningsrummet och Mona, min andra hands handledare eller vad jag ska kalla henne, visade mig ner. Det var nere i källaren och allt såg likadant ut först. Haha funderade på hur jag skulle hitta tillbaka imorgon, men sen när jag tog en annan väg ut gick det bra, det låg precis intill pressbyrån och där har jag vart ett par gånger under min vistelse där! Mitt enda problem nu är att bestämma hur jag vill matcha kläderna haha. Det finns vita och blåa, tror jag kör på helblått! 

Imorn är det alltså återbesök på ortopedmottagningen kl 8:20. Jag hoppas det går så fort som möjligt så att jag inte missar för mycket av dagen. Egentligen börjat mitt pass 06:45... Samtidigt har jag längtat efter det här återbesöket sedan i april då jag opererades. Jag vill få svar på så många frågor!

Imorn ska jag också försöka titta in till Saga och se hur hon mår efter operationen. Imorn förmiddag kommer hon tillbaka upp till avdelningen efter att ha legat på uppvaket fram tills dess. Spännande! Jag hoppas att allt har gått bra för henne, vi smsade lite imorse när jag var vaken av hunger haha. Imorn ska jag även försöka se om jag ser Janna och Jennifer nere på mottagningen :D Det här blir bra det!

Och till er andra som också har återbesök imorn, lycka till det kommer gå bra! <3 

Ps. Höll på att glömma. Såg en tjej på avdelningen som hade samtal med läkare om skoliosoperation. Om du läser det här får du gärna höra av dig :) 

Lycka till Saga!

Just nu ligger Saga på avd 16 och väntar och väntar. Imorn ska hon opereras precis som jag gjorde för snart 5 månader sedan. 

Oturligt nog har jag en introduktion på mölndals sjukhus imorn så jag kommer inte att vara där och träffa henne innan hon körs ner till operation. Iallafall, Lycka till Saga! <3

Nu vill jag bara att det ska bli kväll så att jag kan sova. Jag har sett fram emot det här sååå länge nu! Äntligen! Jag hoppas inte att ja har för höga förväntningar på det hela nu. 

En bra dag

Idag är första dagen på länge som jag inte haft ont i ryggen. Inget ont alls faktiskt och det känns så himla bra när det kommer bra dagar när livet känns som tuffast!
.
Just nu är jag på jobbet, jag jobbar natt för första gången så nu sitter jag här helt ensam i mörkret medans "barnen" sover gott i sina sängar. Får se om jag vågar mig på att somna en stund sen :) nu slötittar jag på lite sjukhusprogram på tvn haha! Tagga praktik på måndag Woho!


Ct

I brist på annat att skriva om tänkte jag idag skriva om ct röntgen. Ct kan också kallas datortomografi.
Denna röntgen gör man oftast innan man ska opereras (iallafall på Sahlgrenska) för att se att allt ser bra ut och för att de ska kunna planera lite inför operationen.
.
När man gör en ct är det som en vanlig röntgen, fast lite annorlunda. Man får ligga på rygg med armarna ovanför sig samtidigt som man åker igenom en liten grej som liknar en cirkel. Det är inget rör, utan mer en fjärdedels rör haha. Maskinen visar när man ska hålla andan och när man får lov att andas. Det tar några minuter och man åker fram och tillbaka genom den där grejen. Snett bakom en sitter personalen framför en dataskärm i ett annat rum och kollar på bilderna!
.
Skillnaden på denna röntgen tror jag är att dom kan se 3 dimensionellt, alltså hela bröstkorgen osv. I min journal såg jag att dom bara genom den röntgen kunde mäta lutningen på framsidan av mina revben.
.
Så för er som ska göra en ct, nu vet nu hur det går till! Här kommer lite bilder på den dom har på Sahlgrenska som jag tog när jag skulle dit efter op och röntgas! Ni får även se min röntgenbild som togs med ct dagen innan op!
.


Att packa inför operationen

Jag vet att många undrar lite över vad man ska ha med sig när man ska opereras. Jag tänkte därför skriva en lista med saker som kan vara bra att ha med sig. Jag kommer att skriva ner varenda liten grej, så om ni vill kan ni ju gå efter min lista och bocka av när ni packar. Smart va?

Det här är det viktigaste tycker jag:

* Mjukisbyxor
* T-shirts-(Du kommer att vara sååå svettig av medicinen från och till)
* Linnen-(Se ovan)
* Tofflor
* Tjock tröja-(Det är sjukt kallt på sjukhuset)
* Mjukisshorts
* Tofsar
* Hårborste
* Tandborste
* Underkläder
* Katrinplommon- (Du kommer att vara förstoppad haha)
* Sovtröja
* Bindor/Tamponger- (Let´s be honest- Du kommer till 90% risk att få mens, tyvärr!) 
* Mobil
* Mobilladdare
* KAMERA- (Glöm inte att ta bilder, det är sjukt kul att ha sen!)

Det lite mindre viktiga men "bra att ha sakerna":

* Dator och mobilt bredband- (Du kommer att ha tråkigt)
* Musik
* Bodylotion
* Balsam
* Spraybalsam
* Bok
* Egen kudde- (Sjukhusets kuddar är SJUKT platta)

Senare under veckan kan du be dina föräldrar att köpa detta till dig:

*Dricka/Läsk- (Någon dricka att ha på rummet när du blir törstig och inte orkar be om saft 24/7)
*Vindruvor/annan frukt- (Gott att ha något att småtugga på)
*Godis

Jag tror jag fått med det mesta nu. Hoppas ni uppskattar den, och säg till om jag glömt något! Slänger upp videon jag gjorde dagen innan jag skulle till sjukhuset när jag packade!

- Okej Blogg.se har ryck så därför lägger jag upp videon när det funkar igen!
 

Brännan

Förlåt för många lika dana bilder. Ni som har mig på fb har redan sett den men ja till er andra. Min tejpbränna just nu! Undrar om den kommer att försvinna innan nästa sommar!


När gråten tränger sig på

Som en oinbjuden gäst trängde sig gråten på igår kväll när jag kom hem från jobbet. Ont ont ont hade jag och jag kunde inte låta bli att fälla en tår. Sov i ett par timmar och nu ligger jag klarvaken trots att klockan inte är mer än 5 på morgonen.

Låg och tittade på lite gamla bilder och fastnade på den här. Jag kan för mitt liv inte förstå att den förvridna kropp på bilden faktiskt är jag för drygt 4 månader sedan. Har jag verkligen rätt att klaga över något som har blivit så mycket bättre? Har jag rätt att klaga över ont när jag ser denna bild? Jag vet inte...


Nytt och fräscht

Har färgat håret rött, galet! Mitt hår blev så slitet av färgningen så att jag var tvungen att klippa av det någon decimeter sorgligt nog, menmen!
.
Har nu fixat det sista med chefen på avd 16 så nu har jag alla tider och en huvudhandledare som jag ska gå med. På måndag eftermiddag ska chefen visa mig vart man byter om osv, Gud det börjar kännas på riktigt nu!
.
Till sist. Varsågod Nathalie, den här är till dig!


En vecka

Nu är det mycket att räkna ner till! Om
En vecka har jag mitt första återbesök efter operationen. Lite nervöst känns det allt men samtidigt så tror jag att allt det bra ut! Det känns så iallafall!

Har börjat fundera på vilka frågor jag ska ta med mig till Rune. Det är så himla tråkigt om man glömmer att fråga något och sedan måste vänta ett halvår tills nästa återbesök! Därför har jag skrivit ner allt jag undrar över och ska sedan försöka fråga allt när jag är där. Om det är något jag missat så påminn mig gärna!


En vecka kvar tills min praktik!

Om en vecka börjar alltså min praktik på avd 16. Jag har haft nedräkning sedan jag fick reda på det, och nu är det alltså bara 7 dagar kvar! Gud vad jag har längtat! 

Fortfarande är det lite strul med schema/Handledare osv men nu har jag iallafall fått två nya handledare eftersom min förra, Anita inte jobbadde på det sättet just de veckorna så att hon kunde ta emot en elev. Mina nya heter Marlene och Mona. Någon som känner igen dessa? ;) Jag minns inte att jag träffat någon av dem när jag låg inne men det ska bli spännande att träffa dom! 

Min första dag ska jag gå på en introduktionskurs på mölndals sjukhus, då kommer jag bara att vara på avd 16 en kort stund på eftermiddagen för att kanske få lite information om hur allt funkar. Sen startar min första riktiga dag den 21 augusti, alltså på tisdagen. Oturligt nog har jag ju mitt återbesök den dagen från kl 8:20 och det tar ett par timmar. Hoppas att det går fort så att jag inte missar allt för mycket av dagen hehe. Kanske kan jag smita upp emellan om det är lång väntetid efter röntgen tills läkarbesöket. Det brukar de säga till om. 

Jag vill också säga att om det är någon som läser här som kommer att befinna sig på avdelningen när jag är där (V34-37) så får ni gärna höra av er om ni vill prata! Och som sagt, jag kommer inte att skriva något om enskilda patienter eller liknande här på bloggen så ingen behöver att oroa sig över det! Jag har tystnadsplikt precis som alla andra som jobbar där. Möjligtvis kan jag uppdatera lite om hur det går för Janna eftersom hon själv sagt att det är okej, men det får vi se hur det blir. Eftersom jag fått nya handledare är jag inte helt hundra på att jag kommer att träffa skoliospatienter riktigt så mycket som jag hade gjort med Anita som handledare. Jag får hålla tummarna helt enkelt!

Samma dag som jag börjar ,opereras en tjej som jag pratat lite med, Lycka till <3 Vi ses när du är tillbaka på avdelningen! 

Ps. Jag har skapat en egen kategori för min praktikperiod. Så, för er som är nyfikna på hur det är att jobba på en avdelning med skolios osv kan kika i den kategorin så småning om!  Praktik på avd 16 heter den. 


På stranden

Idag har jag varit på stranden en stund och solat. Det var första gången jag var ute med bikini bland folk sedan operationen. Dock la vi oss där det var ganska avskilt så det spelade väl ingen större roll ;) Känner att jag börjar få mer och mer tejpbränna, snyggt haha! 
Sen när all färg har försvunnit fram mot vintern åker jag till indien och kommer få en lika snygg bränna igen, haha! Får trösta mig med att nästa sommar behöver jag inte tejpa.

När livet inte är som man vill att det ska vara

Har hoppat in och jobbat två pass på jobbet denna veckan. Första dagen kom jag hem med ont i ryggen och tänkte att det kanske var en slump. Idag kom jag hem efter en lång dag med ont i ryggen. Varför kan jag inte få må bra någon gång. Jag blir så ledsen. Jag har världens bästa jobb med världens bästa barn, och jag kan inte njuta fullt ut. Jag vill kunna må bra, jobba med det jag älskar att göra utan att behöva ha ont i ryggen.

Grejen är den att jag gör inget krävande. Spelar spel, städar, duschar, hjäper till vid toalettbesök, påklädning osv. Jag lyfter alltså inte tungt, men ändå gör det så förbaskat ont. Det första jag kände var när jag hjälpte till vid en dusch. Stog lite lätt framåtlutad med armarna utsträckta framför mig en stund och arbetade. Fick ont på vänster sida i höjd med bhn i vänsterkanten av ryggraden. Har haft ont där ett par gånger tidigare även då när jag böjt mig fram. Sen har det fortsatt. Den dagliga smärtan vid högra överdelen av staget gör mer och mer ont. 
Ska tillägga att jag på det stället kan känna ca 10 cm av mitt stag genom huden likt en rundad pinne, samt ett par skruvar lite här och där. Det liksom sticker ut eller vad man ska säga. Det gör så sjukt ont, jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv längre. Hur ska jag klara av att jobba när jag slutat skolan? Hur ska jag klara av att leva ett normalt liv och göra det som jag drömt om sedan barnsben- Att bli sjuksköterska?

Det är inte ofta jag skriver deppiga inlägg. Många av er kanske vet att jag oftast vill vara positiv. Idag kände jag helt enkelt inte för det. Idag ville jag skriva vad jag Egentligen känner. Punkt.

Samtidigt kan jag känna att jag ibland framställer mig själv som negativ här i bloggen. Jag har varit gnällig, haft åsikter och synpunkter. Jag vill inte att folk ska få fel intryck av mig. Jag vil inte att folk ska tro att jag är arrogant eller naiv på något sätt. När jag kommer till hela min skoliosgrej kan jag ibland känna mig lite bitter. Jag har haft om jag får säga det själv otur med väntetider, läkarbesök mm. Ingen som tog mig på allvar, sen upptäckt osv. Det har fått mig att bli lite bitter. Bitter men ändå tacksam. Jag är bitter över att jag haft otur. Thats it. Vissa har tur, får hjälp snabbt, livet går deras väg helt enkelt. Det har inte alltid gjort det för mig.

Osammanhängande inlägg hejhej! 

 
Ännu en sån här tråkig bild.... Ville bara med denna bild visa att jag lyckades få lite färg under gårdagens solning. Jag har alltså byggt på min otroligt fina tejpbränna ytterligare lite. Dock syns det inte så mycket eftersom ljuset är konstigt samt att jag har otroligt fina tröjsträck efter att ha legat på rygg hehe. 

Att tejpa själv

Såg att det var sol ute och kom på att jag ville sola. Det jobbiga var att ingen är hemma och kan hjälpa mig att tejpa så jag fick göra det själv! Gjorde nog slut på halva rullen eftersom varenda bit hamnade över skulderbladet istället, snyggt! Så min slutsats är att försök er inte på detta hemma, det är alldeles för svårt( om man inte har lust att slösa tejp haha). Två laget ska jag ha dessutom, livet leker!


Jobba!

Idag ska jag jobba mitt första pass på korttidshemmet för funktionshindade barn och ungdomar där jag hade praktik i Februari/mars. Det ska bli jättekul verkligen! 
Jag hoppas att ryggen klarar sig fint. Dessutom får jag träffa barn med skolios igen, alltid lika kul att få se deras korsetter osv! 

Första doppet

Idag tog jag mitt första dopp för i år. Det lilla jag simmade kändes som vanligt så operationen har inte påverkat det någonting;) Dessutom ringde min handledare till praktiken och berättade att hon inte längre ska vara min handledare utan att jag ska få någon annan. Riktigt ledsamt, Anita var verkligen en av mina favoriter:(


Vi har ju helt missat!

I torsdags den 2 augusti hade vi haft den här bloggen i två år. Två år har gått så himla fort! Jag kan inte nog tacka bloggen för vad den gett mig. Ett intresse, styrkan att kämpa vidare och kontakten med nya människor. Över 600 inlägg om skolios har det blivit, inte illa. Så grattis bloggen i efterskott och tack. Ps. Är ju som sagt i skogarna i Värmland så jag svarar på era fina kommentarer när jag kommer hem på onsdag<3


4 månader post op!

För en gång skull börjar jag med att skriva, herre vad tiden flyger iväg! Snart har det gått ett halvår sedan min operation. Eller ah, snart och snart haha men ja! Det är inte långt kvar! Efter ett halvår är det mycket man får lov att göra igen. Det ser jag fram emot!

Så till hur jag mår nu då. Jag mår fint om man bortser från vissa grejer som gör ont. Jag känner inte längre att jag behöver vara rädd om ryggen på samma sätt, den tål väldigt mycket! Sen börjar jag känna av att jag är opererad mindre och mindre. Jag antar att jag är så van vid det nu att jag glömt bort hur det kändes innan. Det är ganska läskigt hur bekväm man bli med det nya att man glömmer bort hur hemskt det kändes varje dag innan op. 

Ärret börjar blekna mer och mer. Jag antar att det är något bra, men samtidigt vill jag inte att det blir alltför osynligt i slutändan. Det visar min historia och jag är stolt över den. Det skulle vara tråkigt om det bleknade bort nästan helt! 

Förlåt för kassa bilder men min syster har inte kunnat hjälpa mig och ta en ny de senaste dagarna så det har jag fått sköta själv ;)

Hur mycket ärret syns beror lite på i vilket ljus det faller.

Ps. Åker bort tills på tisdag så vi får se hur uppdateringen blir! Ha det bra sålänge! :)
 
 

Svar på fråga

Hej Julia tänkte höra hur lång du var innan operationen och vilken längd du har nu efter? Själv blev jag ca 2 centimeter längre efter operationen :-)Kram!
 
Svar: 
 

Jag växte ungefär 2-2,5 cm. Innan var jag 167,5 och nu är jag näääästan 170 :)
Tack för din fråga! 
Kram<3

Bildbomb nr 2

Bilder från Micaela och Frida. 
Obs. Jag har bara klippt i gruppbilderna för att man ska se lite mer, hoppas det var okej!