Skolios

Jag tänkte att det kunde vara kul och intressant att läsa om lite olika typer av skolios. Så här har ni. :)

Skolios kan vara idiopatisk antigen beror det på att benen inte har samma längd eller helt utan känd orsak. Om benen inte är i samma längd försöker kroppen kompensera själv och ryggraden kröks, allt som behövs för att fixa detta är en inläggssula eller att sulan på ena skon är högre. Idiopatisk skolios delas in i tre grupper efter när den upptäcks.

  • Infantil — från födelse till tre års ålder
  • Juvenil — från tre års ålder till nio års ålder
  • Adolesent — från nio års ålder till avslutad tillväxt

Man kan benämna dessa krökningar av ryggraden på olika sätt beroende på om de kan rätas ut eller inte. En funktionell skolios rätas ut när man sitter eller ligger. Om ryggen inte förändras vid liggande eller sittande ställning har man en strukturell skolios.

En strukturell skolios kan inte försvinna helt då formen på vissa kotor och diskar är förändrade. Vid strukturell skolios sker också en rotation av kotpelaren som kan skapa en puckel i bröstryggen. De strukturella skolioserna delas in i fem grupper:

  • ”Idiopatisk” betyder ”av okänd anledning”. 80 % av de strukturella skolioserna är idiopatiska och nästan alltid S-formade. Lindrig skolios är lika vanlig hos båda könen men 80 % av dem som rekommenderas behandling är flickor. Den nedre gränsen för att en krök ska kallas skolios är 10 grader. Bidragande orsak kan bla vara ärftlighet.
  • Syndromrelaterade. Många så kallade syndrom (kombination av symptom och sjukliga tillstånd eller missbildningar) inkluderar skolios. Många av dessa syndrom är ärftliga.
  • Kongenitala. Anledningen är en medfödd missbildning inom kotpelaren som orsakar en ojämn tillväxt. Barn och ungdomar med kongenital skolios har ofta andra sjukdomar/handikapp.
  • Neuromuskulära. Den uppträder i samband med sjukdomar i nervsystemet eller muskulaturen, som till exempel cerebral pares. Skoliosen blir svårare om åkomman är allvarlig, om den sitter långt upp i nervsystemet och ju tidigare den yttrar sig. Den ökar nästan alltid om rörelseförmågan avtar. Krökningen är i dessa fall oftast C-formad.
  • Sekundära. Här är skoliosen sekundär till en tidigare skada eller sjukdom, exempelvis en fraktur eller en infektion.


källor: http://www.kiropraktorcentrum.com/
www.wikipedia.se
http://www.neuroguiden.se


KOMMENTARER

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P


Trackback