Julias svar på frågestunden

Hazal är tyvärr sjuk och har varken ork eller möjlighet att svara på frågorna nu, därför kommer hennes svar en annan dag! Hoppas ni har överseende med detta! :) Här kommer mina svar iallafall:

1. vad tänker du på när du hör ordet skolios?  

2. Hur går det med rehabliteringen efter op? <3 Hur många månader har gått? Vad får du göra och inte göra  <3 

3. Hur snabbt träffade du Hazal i din skoliosresa? Var det innan du fick korsetten eller efter?  

4. Ångrar du något med operationen?  <3 

5. Hur känns det att ha sätt skolios vården, eller vad man nu ska säga  från sjukhusets perspektiv och som en som jobbar där. Är det en stor skillnad mot dina erfarenhetr som patient?  

6. Har du några tips när det gäller komipsar och skolios? <3 ( alltså kompisar i skolan och så som inte har det  ) 

Sist men inte minst vill jag säga att ni är grymma!! Utan er så skulle jag inte orka, ni får mig att kämpa vidare!! ni är riktiga förebilder!!  

puss! <3

1. Hm, svår fråga! Jag måste nog säga att jag tänker på alla er underbara människor som jag fått kontakt med genom bloggen! 

2. Det går väldigt bra måste jag säga! den 3 oktober har det gått ett halvår och då får jag lov att göra det mesta, förutom vissa sporter som typ fotbollsmatcher osv. Sånt ska man vänta med tills det gått 9 månader :) 

3. Jag fick kontakt med Hazal några veckor innan jag fick min korsett. Det var när jag precis fått reda på att jag hade skolios och skrev det på min gamla blogg som hon hittade den och lämnade denna kommentar :

4. Jag ångrar ingenting med operationen. Möjligtvis att jag var gnällig mot personalen (Haha). Nej men, även om jag faktiskt just nu har mer ont än vad jag någonsin haft innan så är det en underbar känsla att inte hänga och vara sned. 

5. Det känns grymt bra att ha fått se vården från två olika perspektiv! Jag förstår allt så mycket bättre nu, hur allt funkar och varför man faktiskt gör som man gör. Innan min praktik trodde jag inte att det skulle vara riktigt så som det var. Som patient funderade jag aldrig över hur stor koll dom faktiskt har på vad som ska göras med alla patienter och när. Det är en riktigt detaljerad rapport som sker om patienterna varje nytt arbetspass. 

6. Menar du hur man ska prata med dom osv? Jag tror att det är viktigt att förstå att kompisar med skolios aldrig någonsin kommer att förstå vad man går igenom. Det funkar liksom inte, Dock kan dom vara förstående! Så mitt tips är att prata om det du känner, men att inte förvänta sig den respons man vill ha helt enkelt :)

Tack snälla Linda för dina fina ord! Det värmer något enormt! Kram <3

frida

Blir det en ny skoliosträff snart? 

Jajamen det hoppas vi allt på :D Förhoppningsvis ska ju jag och janna försöka att fixa någon i Göteborg snart? ;)

Lelle

Hejsan jag har själv korsett och jag undrar om någongång när ni hade korsett var det någon som märkte att du hade det eller typ fråga vad är det? När jag har jeans så blir min rumpa helt platt pågrynd av korsetten, har ni några tips på hur den inte ska synas typ, den platta saken för bak, hade ni också det problemet med jeans att korsetten sundes där bak? Kan ni inte lägga ut några bilder på era outfits när ni hade korsetten vad ni hade på er och sådär? Tacksam för svar 

Hej! Oftast var det ingen som märkte det, och de som gjorde visste redan om det så det var ingen som undrade över det så värst mycket. Det kunde vara på stranden som folk kunde fråga vad det var osv men inte annars! Jag kunde inta ha Jeans på grund av att det var svårt att få dom över korsetten. Vet hur du menar med att rumpan blir helt platt ;) Det finns nog tyvärr inte så mycket att göra :/ Möjligtvis att du har en liten längre tröja :) 

Här kommer lite outfit bilder från min korsett tid! Mer finns att se under kategorin Dagens outfit :D


♫♪ sandra T

undrar samma sak som frida, planeras det någon skoliosträff? 

Ja, vi hoppas att du har möjlighet att komma nästa gång :D

Viktoria

Har några frågor till er båda  

Till Julia: 

1. Hur länge hade du din korsett? 
2. Ångrar du dig att du opererade dig? 
3. Om du inte opererat dig, tror du att du skulle kunna leva ett normalt liv med en så pass sned rygg? 
4. Om typ 10 år, kommer du ha några symptom från operationen, förutom att du antagligen är stel?

1. Jag hade min korsett i ynka 8 månader ;)
2. Jag kommer nog aldrig att ångra min operation, det är det bästa jag gjort i hela mitt liv även om jag har mer ont nu :) 
3. Jag tror jag hade kunnat, men inte velat. Jag mådde jättedåligt av min rygg och hade väldigt ont och blev väldigt snabbt trött och andfådd.
4. Förhoppningsvis kommer jag inte att ha ont längre. Jag kommer alltid att vara lite stel samt känna av att det är opererat men förutom det ska man inte känna något :)

annaEva-Mari

Hej! Jag har lite frågor till Julia  

1. Hade du ont innan du opererades? Om du hade, kan du beskriva värken? Jag ska oxå opereras (har 48 grader sist jag mätte) och jag har inte haft ont hittills. Men nu har jag börjat märka av en smärta som kommer i skolan när jag böjer mig över bordet, det är som ett nålstick, det går fort och det gör jätteont, men jag vet inte om det är skoliosen eller något annat! Tänkte om du kände av nåt liknande före din op. 

2. Frågade dom dig om du ville pröva nåt nytt 'ämne'/medicin som skulle få dig att blöda mindre under operationen? Det heter floseal (gelatrinmatrix, som innehåller trombin, tillverkare baxter). Dom har frågat mig om jag vill vara med i trombi-studien (om 'medicinen') fast jag vet inte vad jag ska svara. Var du med i trombi-studien? 

Mycket text för två frågor, haha! 

1. Innan min op hade jag dagligen ont i mitt högra skulderblad. Utöver det fick man en trötthetsvärk som satt i ländryggen eller mellan skulderbladen, men inte klassisk smärta liksom :) Svårt att veta om det beror på din skolios, du kan ju alltid höra med din läkare! Lycka till med operationen, och om du har fler frågor får du gärna fråga igen! :D

2. Nej det gjorde dom inte! Såna studier kan man bli utvald till att göra, men dom gör det inte på alla så det är nog inte så vanligt ;) Om du känner för det tycker jag att du ska vara med! Det är alltid bra att dom får testa nya saker :) Jag var med i en ärftlighetsstudie minns jag! Det är bra att dom kan få "forska" lite :D

också opererat för skolios, för typ ett år sen men har fått en infektion så ska kanske operera igen :/ 
Men en sak jag saknar är att kunna böja mig och sitta bekvämt osv. är det nåt du saknar? 

Jag känner faktiskt inte att jag saknar det så mycket. Jag kan göra det mesta som jag gjorde innan, tex böja mig och så, bara inte lika mycket! Jag känner att jag sitter mer bekvämt nu än tidigare :) 

Malin

Hejsan! Jättebra blogg, skönt att hitta en skolios blogg som fortfarande är aktiv och rätt ny! =)Har en fråga till Julia ang. operationen. Är det stor skillnad efter den? Rörligthet osv. Finns det nått man inte kan göra riktigt efter den som du tänkt på? Ska själv göra en, förhoppningsvis nu i höst  Så jag har ju fått "grundinfon" men tänkte mer på om du kom på nått själv. Tack för en bra blogg

Tack snälla du! :) 

Jag känner inte att jag är jättestel eller något liknande. Jag tycker att jag kan röra mig som de flesta med vissa undantag så klart :) Överlag tycker jag att jag har en väldigt bra rörlighet! Jag kan inte riktigt komma på något du inte skulle kunna göra, men det beror ju självklart på hur många kotor du tar och vart i ryggen :) Jag hade turen att ta i bröstryggen där man inte böjer så mycket iallafall.  Du kan kika på min video här där jag visar hur mycket jag kan böja mig osv: Lycka till med din operation!

Tove

Hej! 
Bra blogg, skönt att veta att man inte är ensam. Har en fråga  
Hur är din rörlighet efter operationen? Kan du böja dig mycket? Jag ska kanske opereras och jag är lite orolig över just rörligheten. 

Hej! Tack snälla! Kika svaret här ovan så får du nog svar på din fråga :D Jag tror att du kommer att bli förvånad över hur bra rörlighet man faktiskt har efter operationen, så oroa dig inte! Det kommer att gå så fint så :) 

Emma

Hej! Jag har några frågor till Julia. Jag ska nämligen opereras i oktober så jag hoppas verkligen att du hinner svara på de här frågorna också. 

1) Jag har ungefär 2 km till min närmsta busstation om jag vill åka till min skola. Kan man få taxihjälp efter operationen tills det att man kan gå lite längre sträckor eller till och med cykla igen? 
2) Hur gjorde du med alla läxor medans du var borta från skolan? Det är ju ändå en månad som blir borta (fast för mig blir det 3 veckor eftersom 1 vecka är det höstlov) 
3) Hur är det att gå i trappor efter operationen? Hur känns det? Jag har nämligen en liten trappa om jag vill komma in till mitt hus och sådär... 

Lite väl uttänkta frågor här nu då, men det är bara för att jag ska komma ihåg att fråga alla de viktigaste frågorna  Verkligen jättetacksam för svar!!

1. Du kommer att få ett intyg till att få åka taxi till skolan i 3 månader efter operationen :) Du behöver alltså inte åka buss om du inte vill!

2. Jag var också borta i 3 veckor för jag hade påsklov mitt i allt :) Jag tog igen allt när jag kom hem och även när jag kom tillbaka till skolan. Det är viktigt att du pratar med lärarna i tid bara och ser till så att du kan få uppgifter att göra medans du är hemma så att de inte sparar allt tills du kommer tillbaka som de gjorde för mig haha ;)

3. Trappor är absolut inget problem. Du kommer även att få öva trappgång innan du åker hem så att de ser så att du klarar av det :)

Lycka till med operationen och hoppas att du fick svar på dina frågor <3

Ida

Hej Julia! Kan inte du lägga upp bilder på före och efterbild från röntgen? 

Jo men visst kan jag det :D Jag har ingen "riktig" bild från innan op utan från 7 månader innan op så jag slänger upp min Ct bild som togs dagen innan jag opererades. Dock visar den inte hur stor kröken riktigt är eftersom jag ligger på rygg men det är det bästa jag har att komma med ;)


Anonym

Hej! 
Jag tänkte bara på...hur länge hade ni korsetterna?Kändes det som att tiden gick fort?

Hej! Jag hade min korsett i 8 månader och Hazal i 2 år. Jag hade ju inte min så länge men det gick sjukt fort tyckte jag! :) 

Emma

Hej igen!! Jag har en till fråga. Min operation har blivit flyttad bakåt, så nu ska jag ha min operation nästa onsdag (26:e) istället för den 15:e oktober! Så nu måste jag snart börja packa. Jag vet att ni har gjort en packningslista, men kan ni bara förklara lite hur det ser ut på avdelning 16? Hur ser allt ut? Detaljer är också kul, ska dit imorgon (onsdag) för inskrivning så.. ) (Ska nämligen också opereras i Göteborg. )

Ojdå vad roligt! Hm, jadu jag vet inte riktigt vad du vill veta! Det finns tre enkelrum som oftast ges till skolioserna om det finns plats. De är små mysiga rum med två sängar och en tv på väggen. Det är också egen toalett till dessa! Har en video där jag visar runt på mitt rum som jag hade, det är rum nr 2, rum nr 1 ser ungefär lika dant ut fast lita annorlunda uppbyggt med toalett och det är spegelvänt.


Rum nr 3 är gjort för barn egentligen. Det har gröna väggar med ugglor målade osv. Det är lite mysigare och känns inte lika sjukhus aktigt haha. Där är även en vanlig säng för en anhörig istället för en sjukhussäng. 
Jaa, vad mer ska jag säga. Det finns en dagrum på avdelningen där man kan sitta och se på tv. Det är väldigt litet men det funkar. Dock hänger man nog oftast inte där om man har eget rum ;) Det finns även Xbox till varje enkelrum och spel samt filmer finns att låna utifrån ett skåp i korridoren!

Om du känner att du undrar något mer så släng iväg en ny kommentar ;D Lycka till och hälsa från mig ;)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Då så! Det var alla svaren från mig! Tack för alla frågor! Riktigt kul att det blev så många ändå :) Och som sagt, undrar ni något mer är det ju inte försent att fråga. Det är bara att kommentera!

Kram och tack för alla fina ord!

PS. Haha det har blivit något helknas när jag kopierat era kommentarer! Menmen, det får vara lite rosa här och där, hoppas ni förstår vad det står iallafall!KOMMENTARER

Kommentarer
linda

tack för svaren fina du! :)

kram!

Svar: Tack för frågan <3
Skoliosbloggen

2012-09-20 20:43:14
URL: http://www.livetmedlinda.blogg.se
ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!

Vad intressant att läsa svaren! :love:

Svar: Vad kul att du tycker det! :) <3
Skoliosbloggen

2012-09-20 22:59:48
URL: http://adaras.se
♫♪ sandra T

kul att läsa :)

Svar: Vad roligt att du tycker det! Hoppas det blev något intressant :)
Skoliosbloggen

2012-09-20 23:09:00
URL: http://www.sandramusic.blogg.se
Matilda

En ganska random fråga jag kom på nyss.. Får man inte ha bh på sig innan/under/efter när man opereras? :)

Svar: Du får inte ha på dig under operationen såklart men annars är det fritt fram! Dock är det inte det första man tänker på när man väl ligger där och man vill inte gärna spänna en bh runt sig som går över ärret ;)
Skoliosbloggen

2012-09-21 21:23:38
Elin

Är det vanligare att tjejer får skolios? Eller är det lika vanligt bland killar? Av det jag har läst på eran blogg verkar det som om de "skoliosare" ni har nämt är tjejer. Men det var roligt att läsa dina svar iallafall! :-)Ha det bra

Svar: Det är mycket vanligare att tjejer får skolios än killar så du har helt rätt! :) Sedan är killar inte riktigt lika öppna med det som tjejer så man ser inte så mycket av dom hehe ;) Tack så mycket!
Skoliosbloggen

2012-09-22 20:05:08


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P


Trackback